In vreme de criza, in vremuri tulburi pentru militarii activi si in rezerva, in vremuri cand onoarea si demnitatea militarului este calcata in picioare de toata pleiada politica, apare Ordinul 97 din 12 august 2010 (Ordinul 97/2010), privind instituirea Emblemei Onoarea Armatei Romaniei.
Conform acestui ordin, Emblema Onoarea Armatei Romaniei reprezinta cea mai inalta distinctie militara onorifica din sistemul de distinctii si insemne militare.
Emblema Onoarea Armatei Romaniei este circulara, cu diametrul de 45 mm, confectionata din tombac auriu.
Pe aversul Emblemei Onoarea Armatei Romaniei, cu insemn de pace, este reprezentat insemnul heraldic al Armatei Romaniei, asezat pe scut, inalt de 35 mm, inconjurat de o cununa deschisa, lata de 10 mm, de lauri pe partea dreapta si de frunze de stejar pe partea stanga. In deschiderea cununii este dispus central un coif, iar in partea inferioara a cununii, pe o banda de culoare aurie, este inscris „PRO PATRIA SEMPER”, cu litere negre. De coif este atasat dispozitivul de prindere alcatuit din doua inele.
Pe aversul Emblemei Onoarea Armatei Romaniei, cu insemn de razboi, este reprezentat insemnul heraldic al Armatei Romaniei, asezat pe scut, inalt de 35 mm, inconjurat de o cununa cu lauri, deschisa si lata de 10 mm. In deschiderea cununii este dispus central un coif, iar in partea inferioara a cununii, pe o banda de culoare aurie, este inscris „PRO PATRIA SEMPER”, cu litere negre, iar sub banda sunt reprezentate doua spade incrucisate. De coif este atasat dispozitivul de prindere alcatuit din doua inele.
Pe reversul plat al acvilei Emblemei Onoarea Armatei Romaniei, cu insemne de pace sau de razboi, este inscris cu litere inalte de 3 mm Onoarea Armatei Romaniei.
Panglica, lata de 35 mm si cu inaltimea aparenta de 50 mm, este din rips moarat de culoare albastra cu o banda de 5 mm de culoare galbena dispusa central.
Pentru Emblema Onoarea Armatei Romaniei se instituie insigna-miniatura cu dimensiunile 20/20 mm, confectionata din aur de 14 carate cu sistem de prindere pe spate si reprezinta aversul emblemelor cu insemne de pace, respectiv cu insemne de razboi.
Insigna-simbol corespunzatoare emblemei se prezinta sub forma unor panglici dreptunghiulare din rips, aplicate pe suport metalic, lungi de 20 mm, late de 10 mm si au aceleasi culori ca panglicile, iar pe spate au un sistem de prindere. Insigna-simbol, cu insemne de razboi, are pe culoarea galbena doua spade incrucisate.
Emblema Onoarea Armatei Romaniei si atestatul se confera de catre ministrul apararii nationale pentru fapte deosebite, care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei Romaniei, personalului militar si civil din Ministerul Apararii Nationale, rezervistilor, veteranilor de razboi, altor persoane fizice romane, precum si militarilor si persoanelor fizice straine.
Sursa: legestart.ro