sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăActualitate militaraOmul Anului 2013 în Forțele Navale Române

Omul Anului 2013 în Forțele Navale Române

Foto: navy.ro
Concursul „Omul Anului” are ca obiectiv recompensarea valorii profesionale şi manageriale a personalului militar şi civil care a contribuit, în decursul unui an, la crearea unei imagini pozitive a instituţiei militare şi la creşterea vizibilităţii structurilor din compunerea Statului Major al Forţelor Navale în societate, la nivel naţional, la nivelul Alianţei sau în plan internaţional.

Competiţia este structurată pe nouă secţiuni, iar câştigătorii locului I de la secţiunile I-VIII participă la concursul „Omul Anului în Armata României”.

Concursul Omul Anului în Forţele Navale a ajuns la cea de-a patra ediţie. Peste 60 de concurenţi s-au înscris în competiţie anul acesta, la cele nouă secţiuni, câştigătorii fiind anunţaţi în cadrul unei festivităţi ce a avut loc vineri, 28 februarie, la Constanţa.

CÂȘTIGĂTORII CONCURSULUI OMUL ANULUI 2013 în Forțele Navale Române si viitori candidati la „Omul Anului în Armata României” sunt:

SECŢIUNEA I: IMAGINEA ŞI VIZIBILITATEA ARMATEI ŞI A FORŢELOR NAVALE

LOCUL I – cpt.cdor. Milu ZAHARIA – timp de șase luni, a fost şeful de Stat Major al Grupării maritime permanente NATO numărul 2 – SNMG2. În tot acest interval de timp, şi-a desfăşurat activitatea la bordul navei comandant al grupării, ITS San Marco, aparţinând Marinei Militare a Italiei, sub comanda contraamiralului Antonio NATALE, arborând steagul României alături cel al NATO, în nouă porturi din ţări diferite, în Marea Mediterană, Marea Roşie şi Oceanul Indian (Italia, Turcia, Dubai, Oman, Kenya, Tanzania, Seychelles, Madagascar, Djibouti). Statul major, aflat sub comanda ofiţerului român, a fost format din ofiţeri şi maiştri militari din opt ţări membre NATO (Italia, România, Grecia, Spania, USA, Bulgaria, Marea Britanie, Turcia), iar din gruparea navală au făcut parte patru nave, care au acționat în cadrul Operaţiei OCEAN SHIELD, din Oceanul Indian și Golful Aden, împotriva pirateriei navale. În timpul misiunii sale, nu a fost capturată nici o navă de către piraţi, dar au fost eliberate trei nave şi 81 de ostatici, capturați anterior. La finalul misiunii, a fost recompensat cu o medalie NATO și a primit calificativul „Excepţional – Outstanding”.
LOCUL al II-lea – mr. Radu-Laurențiu Prisecaru – a ocupat funcţia de consilier pe probleme de securitate, în cadrul misiunii de sprijin şi securitate a Uniunii Europene – EUSEC în Republica Democrată Congo, pe o perioadă de 11 luni. La finalul misiunii, i s-a acordat calificativul „Excepţional”, fiind apreciat ca un ofiţer inteligent, cu un spirit activ, potenţial foarte ridicat, permanent preocupat de a găsi soluţii pertinente şi eficiente la toate problemele apărute, care a contribuit vizibil la succesul misiunii echipelor mobile din regiunea militară congoleză. Profesionalismul ofiţerului şi dorinţa acestuia de a transmite colegilor competenţele sale au făcut să fie foarte apreciat de către colegii săi europeni şi partenerii congolezi.
LOCUL al III-lea – Mr. Daniel-Călin OAIE – A valorificat toate oportunităţile de promovare a unei imagini pozitive a Forţelor Navale Române, pe plan local, în garnizoana Mangalia. A dezvoltat mult colaborarea cu instituţiile publice locale. A dezvoltat pagina electronică a Şcolii de Aplicaţie a Forţelor Navale şi a creat contul de pe canalul de socializare Facebook, fapt ce a dus la atragerea interesului tinerilor pentru cariera de soldat profesionist, contribuind astfel la realizarea obiectivului primordial al unităţii în care este încadrat.

SECȚIUNEA A II-A: INSTRUCȚIE ȘI LUPTĂ

LOCUL I – cdor. Marian MARIN – timp de șase luni a executat o misiune în teatrul de operații din Afganistan în Comandamentul Forţei Internaţionale pentru Asistenţă de Securitate ISAF. Ofițerul a identificat, în permanență, soluţii corespunzătoare pentru gestionarea situaţiilor de criză și a incidentelor critice, contribuind la ridicarea performanţelor şi a moralului colegilor.
LOCUL al II-lea – cpt.cdor. Adrian SIEA – a organizat, în premieră, competiţia naţională în domeniul scafandreriei Romanian Diving Award (workshop, concurs, gală de premiere). A elaborat designul şi a editat lucrarea: „Contribuţia României la realizarea obiectivelor de securitate maritimă a Uniunii Europene”.
LOCUL al III-lea – cdor. Valentin IACOBLEV – a elaborat ,,Protocolul de colaborare între Forţele Navale şi Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne”, pentru gararea elicopterelor SMURD pe Aerodromul militar TUZLA. A condus grupul de lucru pentru implementarea în Forţele Navale a conceptelor NATO pentru echipele de control aerian tactic. A condus conferinţele comune între Statul Major al Forţelor Navale şi Statul Major al Forţelor Aeriene pentru planificarea şi organizarea ,,Cursului de salvare pe mare” pentru piloţii de pe aeronavele F – 16, care se va desfăşura în anul de instrucţie 2014.

SECȚIUNEA a III-a: LOGISTICĂ ŞI INFRASTRUCTURĂ

LOCUL I – cpt.cdor. Metin OMER – a gestionat implicarea Forţelor Navale în activitatea de tranzit a personalului şi materialelor partenerului american prin hub–ul de transport multimodal Mihail Kogălniceanu. A inclus Statul Major al Forţelor Navale în Programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional, pentru al doilea an consecutiv.
LOCUL al II-lea – mr. Victor-Florian BICESCU – a dovedit o capacitate managerială deosebită, depăşind dificultăţile şi găsind soluţii concrete pentru rezolvarea problemelor legate de asigurarea logistică a N.S. „Mircea” pentru executarea marşului de instrucţie din anul 2013.
LOCUL al III-lea – lt.col. Sebastian DUMITRACHE – a contribuit substanţial la buna desfăşurare a activităţilor logistice în timpul exerciţiilor și misiunilor executate de Statul Major al Forțelor Navale.

SECȚIUNEA a IV-a: ÎNVĂŢĂMÂNT, ŞTIINŢĂ ŞI ARTĂ MILITARĂ NAVALĂ

LOCUL I – Cdor conf. univ. dr. ing. Vasile DOBREF – a obţinut, în calitate de coautor, Brevetul de invenţie OSIM Nr. 127230/2013: „Sistem de generare a pulsului electromagnetic în explozie controlată”, invenţie premiată cu medalie de argint la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva 2013 şi la Salonul Internaţional de Invenţii EUREKA, de la Bruxelles 2013. În cadrul Programului Operaţional Sectorial BLACK SEA BASIN 2007-2013, conduce din martie 2013, în calitate de Director, un Grant internaţional finanţat din fonduri europene, având o finanţare de cca. 300.000 Euro, Academia Navală fiind conducătoare de proiect, iar parteneri: Universitatea Piri Reis din Istanbul-Turcia, Academia Maritimă Naţională din Odesa-Ucraina şi Universitatea Tehnică de Stat din Chişinău-R. Moldova. A elaborat şi publicat pe parcursul anului 2013, în calitate de autor principal, trei lucrări la Editura Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”: Sisteme de propulsie electrică navală; Electrotehnică şi maşini electrice; Maşini şi acţionări electrice: îndrumar de laborator.
LOCUL al II-lea – cdor. Dr. Adrian FILIP – a elaborat şi a publicat, în cursul anului 2013, următoarele volume: FLOTA ROMÂNIEI – componentă a puterii maritime în condiţiile geopolitice contemporane, Editura SITECH, Craiova; PUTEREA NAVALĂ – componentă a geopoliticii maritime universale. Atlantism vs. Eurasianism, Editura SITECH, Craiova. A elaborat şi publicat articole în revistele „GÂNDIREA MILITARĂ ROMÂNEASCĂ”, „GEOPOLITICA”, „ROMANIAN MILITARY THINKING” şi în Buletinul Forţelor Navale.
LOCUL al III-lea – cdor. Marian SMARANDACHE – a întocmit Registrul Unic al Scafandrilor din România. A coordonat realizarea documentației pentru autorizarea de către Autoritatea Naţională pentru Calificări a cursurilor de iniţiere şi perfecţionare scafandri, tehnician scufundare şi operator barocameră. A coordonat demersurile realizate pentru recunoaşterea grupei profesionale „Scafandri şi alţi lucrători subacvatici” din România în ţările membre ale Uniunii Europene.

SECȚIUNEA a V-a: SĂNĂTATE ȘI SPORT

LOCUL I – lt.col. Paul-Gabi SANDU – a condus şi a antrenat lotul de taekwondo al Forţelor Navale, iar la Concursul Militar de Taekwondo, faza finală pe M.Ap.N. sportivii marinari au obţinut două medalii de aur, două medalii de argint şi trei medalii de bronz. A organizat faza finală pe M.Ap.N a Concursului aplicativ militar de vară pe unităţi de instrucţie, în garnizoana Mangalia. A fost antrenor şi jucător al echipei de minifotbal a Şcolii de Aplicaţie a Forţelor Navale (Marina), care a participat la ediţia a XIII–a a Cupei 1 Martie – Mangalia, organizată de Direcţia Judeţeană de Sport Constanța, obținând locul I. A antrenat şi a condus lotul de nataţie al Şcolii de Aplicaţie a Forţelor Navale, care a participat la Cupa Ziua Marinei 2013, unde a obţinut locul I.
LOCUL al II-lea – cpt.cdor. Liviu MERCORE – a organizat o gamă diversă de activităţi sportive pentru personalul din Flotă.
LOCUL al III-lea – lt. Iulian ANGHEL – a câștigat Cupa Ziua Armatei Române și Cupa Ziua Marinei la competiile de şah, organizate în anul 2013.

SECŢIUNEA A VI-A: PRESĂ, FILM ŞI LITERATURĂ

LOCUL I – lt.col. Corneliu-Ștefan PAVEL – a schimbat modul de prezentare a Forţelor Navale Române, prin încheierea unui contract cu Casa de Producţie SPIDER GROUP SRL, cu costuri zero, pentru realizarea materialelor promoționale. A coordonat elaborarea a trei spoturi video, cinci clipuri, un film de 16 minute şi materiale print (patru pliante şi o broşură). Toate materialele au fost realizate şi în varianta în limba engleză, pentru a putea fi utilizate în activităţile pe care marinarii militari le vor desfăşura şi cu parteneri străini. A prezentat peste 200 de aspecte, evenimente, acţiuni ale marinarilor militari pe pagina electronică a Forţelor Navale www.navy.ro, fapt ce a dus la creşterea numărului de vizitatori unici ai site-ului cu 28% şi a volumului traficului (fişiere, pagini vizitate, descărcări etc.) cu 84% faţă de anul 2012. A dezvoltat pagina oficială a Forţelor Navale pe Facebook, https://www.facebook.com/ROUNavy și a creat pagina oficială Romanian Navy pe canalul Youtube, http://tinyurl.com/pla83vm, iar vizionări postărilor au ajuns la peste 14.000 în patru luni.
LOCUL al II-lea – pcc. Bogdan DINU – este coautor al lucrării: Veteranii marinei. Careul marinarilor «Căpitan-comandor Alexandru Dumbravă», apărută la Editura Centrului Tehnic-Editorial al Armatei, în anul 2013. A realizat numeroase reportaje şi articole despre activităţile unităţilor militare din compunerea Forţelor Navale.
LOCUL al III-lea – pcc. Nicoleta COCOȘ – a contribuit la crearea şi dezvoltarea unei imagini pozitive a Forţelor Navale Române. A participat la organizarea evenimentelor cu mass-media la bordul navelor din subordinea Statului Major al Forţelor Navale. Pe parcursul vizitelor navelor militare străine în portul Constanţa, a furnizat echipajelor informaţii despre Forţele Navale Române, autorităţile şi comunitatea locală, contribuind astfel la sporirea vizibilităţii instituţiei militare şi a ţării noastre în rândul marinarilor străini.

SECŢIUNEA a VII-a: ISTORIE, CULTURĂ ŞI TRADIŢII MILITARE ŞI MARINĂREŞTI

LOCUL I – lt.col. dr. Cornel IGNAT – A publicat volumul Muzicile militare – între tradiţie şi modernitate. Particularităţi ale artei dirijorale, Ediţia a II-a revizuită, Bucureşti, Editura Universităţii Naţionale de Apărare ,, Carol I” și lucrarea ,,Muzicile militare – între tradiţie şi modernitate. Particularităţi ale artei dirijorale”, Ediţia I, Constanţa, Editura Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”. Sub bagheta sa, Muzica Militară a Forţelor Navale a reprezentat Ministerul Apărării Naţionale la Festivalul Internaţional al Muzicilor Militare de la Veliko-Târnovo, Bulgaria (septembrie 2013). A promovat imaginea şi tradiţiile Armatei şi ale Forţelor Navale prin conducerea Muzicii Militare a Forţelor Navale şi a formaţiei corale a acesteia la numeroase ceremonii militare şi manifestări culturale. A îndrumat formaţiile artistice ale studenţilor Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” şi elevilor Şcolii Militare de Maiştri Militari „Amiral Ion Murgescu”.
LOCUL al II-lea – cdor. Vasile CHIRILĂ – A organizat şi coordonat desfăşurarea simpozioanelor Implicaţiile descoperirilor tehnico-ştiinţifice asupra tacticii navale; Arme care au schimbat războiul pe mare și Contribuţia marinei militare la făurirea statului naţional român modern. A coordonat manifestările prilejuite de Ziua Marinei Române în garnizoana Mangalia, care au avut un impact deosebit la nivel naţional, având în vedere că au participat aproximativ 10 000 de spectatori din întreaga ţară. A susținut diversificarea activităților culturale, care au avut loc la Cercul Militar Mangalia, simpozioane, serbări, vernisaje şi expoziţii, baluri, prezentări şi lansări de carte militară şi beletristică.
LOCUL al III-lea – cpt.cdor. Marian TĂNASE – a publicat articole şi studii în Revista Arhivelor Militare „Document”, Anuarul Muzeului Marinei Române şi în volume de studii referitoare la perioada 1950 – 1989 din Istoria Forţelor Navale Române, contribuind la îmbogăţirea istoriografiei militar şi navale.

SECŢIUNEA a VIII-a: SOLDATUL UNIVERSAL

LOCUL I – lt.cdor. Mihai GHIBU – a executat o misiune în Teatrul de Operaţii din Afganistan, pe parcursul căreia a coordonat întreaga activitate a Centrului de Operaţii, în vederea asigurării stabilității a trei provincii afgane. Pentru meritele obţinute pe timpul misiunii, militarul a fost medaliat cu o medalie NATO, Medalia de Onoare a Statului Major General și cu Medalia de Onoare a Forțelor Navale Române.
LOCUL al II-lea – caporal cls. a III-a Luciana STUPARU – a participat la o misiune în Teatrul de Operaţii din Afganistan, dând dovadă de o foarte bună pregătire profesională şi de stăpânire de sine în situaţiile deosebite.
LOCUL al III-lea – cpt. Claudiu-Ion VIȘAN – a participat la elaborarea Manualului de luptă al Grupei de Cercetare şi a Programului de instrucţie al Companiei de Infanterie Marină. S-a remarcat în timpul participării la exerciţiile Black Sea Rotational Force 13 şi Spartan Shield 13, prin rezultatele deosebite, obținute de către militarii din compania pe care o comandă. A coordonat activităţile de informare şi relaţii publice, pentru promovarea carierei militare în liceele şi şcolile din judeţul Tulcea. A organizat activităţile desfăşurate în cadrul Taberei de vară pentru cercetaşi, din anul 2013, care au avut loc în Batalionul de Infanterie Marină.

SECŢIUNEA A IX-A: MARINĂRIE ŞI MATELOTAJ

LOCUL I – MM cls a II-a ION Costel – a realizat diferite lucrări de matelotaj, destinate pentru formarea şi perfecţionarea deprinderilor cursanţilor de la Școala de Aplicație a Forțelor Navale, în cadrul cursurilor de instrucţie marinărească, cum sunt: planşeta de manevră pentru Cabinetul Seamanship, panoplia Unelte de matelotaj, Macheta format 75 x 75 x 90 cm, reprezentând o bigă navală funcţională, ancorot, plachetă gravată pe sticlă reprezentând silueta NS „Mircea”, cange tip amiralitate diferite modele, 16 panoplii Noduri marinăreşti ș.a.
LOCUL al II-lea – MM cls a II-a Ionuț COMUNĂ – În calitate de instructor şi conducător al atelierului şcolii, a susţinut şi a promovat permanent spiritul şi tradiţiile marinăreşti, prin realizarea de diverse lucrări de matelotaj, dintre care cea mai cunoscută este lucrarea Acvariu artizanal, foarte apreciată în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Marinei Române.
LOCUL al III-lea – caporal cls. a III-a Costel MÎNDROIU – a realizat lucrarea Panoplie de elemente şi noduri marinăreşti, care a fost foarte apreciată, în cadrul expozițiilor organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române în garnizoana Brăila. A confecţionat diferite lucrări de marinărie şi matelotaj pentru sala de tradiţii a unității.

Citind ”faptele” pentru care au fost nominalizati militarii cred ca merita si felicitarile noastre. Putinul cu care fiecare dintre ei a contribuit aduce armata mai aproape de sufletul romanului. Asa cum noi incercam acest lucru si nu stiu daca reusim, acesti militari incearca, fiecare in felul lui, si se pare ca reusesc.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular