miercuri, februarie 21, 2024
AcasăIn zona barfeiO noua donatie a armatei SUA: aparate de vedere pe timp de...

O noua donatie a armatei SUA: aparate de vedere pe timp de noapte.Beneficiari: fortele speciale ale armatei

Dupa ce armata americana preda armatei romane spre folosinta in urma cu ceva ani 60 de MRAP-uri in valoare de mai multe sute de milioane de euro, iata ca a venit si vremea donatiilor: Biroul pentru cooperare în domeniul apărării din cadrul Ambasadei SUA a coordonat livrarea a 20 de seturi de dispozitive de vedere pe timp de noapte către forţele armate române, informează un comunicat al ambasadei SUA.

Plata echipamentului în valoare de 194.000 de dolari s-a făcut din fondurile armatei americane, aferente anului fiscal 2010, în baza prevederilor Articolului 1206 din National Defense Authorization Act.

Dispozitivele de vedere pe timp de noapte vor fi utilizate de către Forţele pentru Operaţiuni Speciale, structură din cadrul MApN, forte ce participă la misiunile Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF).

Anul 2006 a fost primul în care Forţele pentru Operaţii Speciale au fost prezente în teatrele de luptă din Afganistan, Irak şi Kosovo, în cadrul unor misiuni conduse de NATO sau în coaliţii de forţe.

In cadrul armatei romane exista o brigada de forte speciale infiintata in urma cu aproape unan, forte speciale ce au ca principale atributii interactiunea directă cu fortele ostile, recunoaştere specială, contraterorism, căutare şi salvare în luptă, culegere de informaţii, infiltrare din aer sau protecţie apropiată.

Daca MApN nu poate sa asigure acestor forte de elita ale Romaniei echipamentul necesar desfasurarii unor actiuni speciale in conditii reale de lupta, nu ne ramane decat sa multumim sicer armatei SUA pentru donatia facuta.

Datorita activitatilor desfasurate permanent cu brio, militarilor romani din fortele speciale le-au fost aduse permanent multumiri de catre structurile de conducere ale NATO.

In scurta perioada de existaenta in organigrama MApN, fortele speciale romane au adus si un tribut de sange:pe 3 aprilie 2009, căpitanul Marcel Tiberius Petre, comandantul unei echipe operaţionale, a murit pe câmpul de luptă, în teatrul de operaţii Afganistan, încercând să scoată din încercuirea insurgenţilor o subunitate americană.

Prin Ordinul ministrului Apărării Naţionale, Marcel Tiberius Petre a fost înaintat în gradul de maior post-mortem.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE