miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăActualitate militaraMircea Duşa la Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre NATO

Mircea Duşa la Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre NATO

NATO
NATO
Confirmând incă odată că nu fuge de reuniunile internaționale, ministrul apărării naționale, Mircea Dusa, participă la Reuniunea Miniştrilor Apărării din statele membre NATO, Bruxelles, în perioada 4-5 iunie. Misiunea din Afganistan, securitatea cibernetică şi situaţia din Libia, pe agenda reuniunii miniştrilor apărării.

Miniştrii apărării din statele membre ale NATO s-au reunit marţi, la Bruxelles, pentru a discuta situaţia misiunii internaţionale din Afganistan, securitatea cibernetică şi eventualitatea lansării unei misiuni de antrenare şi instruire a armatei libiene, se arata într-un comunicat de presă al Alianţei Nord-Atlantice.

Reuniunea ministerială, care va dura două zile, va începe cu o sesiune consacrată capacităţilor militare ale Alianţei, ce va fi urmată de o dezbatere detaliată despre combaterea ameninţărilor la adresa securităţii cibernetice.

În cea de-a doua zi a reuniunii, discuţiile se vor concentra pe rezultatele înregistrate de misiunea condusă de NATO în Afganistan, în condiţiile în care aliaţii îşi vor retrage efectivele militare din această ţară anul viitor. Miniştrilor apărării din statele membre NATO li se vor alătura omologii lor din cele 22 de ţări partenere care contribuie la Forţa internaţională de asistenţă pentru securitate în Afganistan (ISAF).

În ceea ce priveşte implementarea capabilităţii NATO antirachetă, ministrul român a reiterat angajamentul autorităţilor de la Bucureşti pentru îndeplinirea la timp a obiectivelor asumate de România privind operaţionalizarea, împreună cu partenerul american, a elementelor scutului antirachetă de pe teritoriul naţional.

În contextul unor pericole reale de atac cibernetic asupra infrastructurii NATO şi la adresa aliaţilor, ministrul apărării naţionale a arătat că este foarte importantă clarificarea opţiunilor strategice ale Alianţei în domeniul apărării cibernetice. „Este un domeniu în care dinamica ameninţării este foarte ridicată, iar NATO trebuie să fie în măsură să răspundă în mod activ pentru protejarea propriilor reţele informaţionale şi pentru sprijinirea membrilor săi, în caz de necesitate”, a subliniat ministrul Duşa.

”Alianţa Nord-Atlantică va garanta un nivel necesar de apărare contra atacurilor cibernetice tuturor celor 28 de ţări membre. Vom putea face mai mult pentru a îi ajuta pe unii aliaţi dacă se confruntă cu atacuri informatice”, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, citat de RIA Novosti.

Potrivit Agerpres, în noiembrie 2012, Alianţa a desfăşurat exerciţiile militare Cyber Coalition, pentru a-şi testa potenţialul tehnic în materie de apărare contra atacurilor cibernetice. Conform scenariului acestor exerciţii, hackerii atacau NATO şi infrastructurile naţionale ale ţărilor aliate.

Noul concept strategic al Alianţei, aprobat în noiembrie 2010 la summitul de la Lisabona, plasează apărarea contra atacurilor cibernetice printre marile sale priorităţi. În 2008, Consiliul NATO a creat un centru de apărare contra atacurilor cibernetice la Tallin, în Estonia, atribuindu-i statutul de organizaţie militară internaţională. În prezent, zece ţări colaborează în cadrul acestui centru: Estonia, Germania, Italia, Lituania, Letonia, Polonia, Spania, Slovacia, SUA şi Ungaria, precizează RIA Novosti.

De ce nu si Romania?

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE