Revizuirea pensiilor militare este o povară care se adaugă cheltuielilor de personal şi a avut un efect invers celui afirmat de iniţiatori, pe care acum îl suportă actualul Guvern, iar această problemă va persista cel puţin două generaţii, a declarat, miercuri, ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu
„În mod normal, pe timpul perioadelor de criză trebuie luate nişte măsuri, nişte reajustări, în aşa fel încât cheltuielile bugetare să scadă. Obiectivul guvernărilor anterioare a fost chiar să reducă impactul pe buget ca urmare a plăţii pensiilor şi salariilor. Lucrurile s-au întâmplat invers. Chestiunea este că o decontăm noi. Avem o problemă şi vom rămâne cu ea cel puţin două generaţii”, a declarat ministrul Apărării.
Dobriţoiu a precizat că o parte însemnată din fondurile alocate în acest an ministerului pe care-l conduce se utilizează pentru plata majorării pensiilor militare.
„Bugetul actual, integral, este de 1,33% din PIB, iar nevoile reale ale Armatei, cu excepţia cheltuielilor de personal, reprezintă 0,76% din PIB. Deci, diferenţa până la 1,33% o reprezintă povara suportabilă, cu greu, e adevărat, pentru creşterea pensiilor”, a afirmat ministrul.
Corneliu Dobriţoiu a subliniat faptul că recalcularea pensiilor militare pe baza principiului contributivităţii a creat şi situaţii nefireşti. Ministrul s-a referit la cadrele militare care au urmat cursuri de perfecţionare sau care au lucrat la organisme internaţionale, dându-se chiar el exemplu în acest sens, şi care au fost afectate de aplicarea acestui principiu.
„Eu sunt unul dintre cei care au suferit. Şapte ani…Dar nu fac caz din chestiunea aceasta. În loc să încurajeze principiul contributivităţii, inclusiv pregătirea profesională, el acţionează exact invers şi s-a ajuns la situaţii când un subofiţer, un maistru militar, are pensie mai mare decât un general, lucru absolut neîntâlnit în nicio armată de pe continentul european şi nord-american. S-ar putea ca prin Africa să găsim chestia asta”, a mai spus Dobriţoiu.
Sursa: mediafax.ro
constantin cel „mic”, nu imprastia zvonuri eronate, un general cu 30 sau 35 de ani vechime sau … mai mult nu are cum sa aiba o pensie mai mica decat un mm sau sof, dar daca dupa tine, un general sau orice alt ofiter care are, fara importanta, ca vechime militara, 5, 10, ani vechime deci., trebuie in mod obligatoriu sa aiba o pensie mai mare decat un mm sau sof cu vechime completa in „Armata”, esti pe o cale „gresita”, pai care e logica, in ultimul an al guvernarii tariceanu si nu numai si dupa, au fost mariti coeficientii de functie pentru ofiteri si desigur si pensiile „gras” de tot, ca sa-i „sature”, mm si sof, „fraierii armatei” spuneti voi, au luat-o „in mana”, pai, … pa, constantine cel „mic”, logica spune ca, la sacul laudat sa nu mergi cu „sacul”, daca „fraierii” de mm si sof vor accepta din nou o lege a pensiilor militare care sa-i arunce in „neant” inseamna ca isi merita denumirea pe care le-o dati voi de obicei, „prostii sau fraierii armatei” !!!, daca nu, inseamna ca sunt constienti ca reprezinta aproximativ 50 % din efectivul „activ si in rezerva al armatei” si deci, isi cunosc drepturile !.
Domnule ministru, daca un general a urmat calea normala a unei cariere militare ( scoala militara, academie, etc) nu are cum sa totalizeze puncte mai putine decat un mm sau subofiter fiindca functiile ofiterilor au fost asa cum este si normal mai mari decat ale subordonatilor?!