Anul acesta Romania poate fi considerata, pe buna dreptate, polul diplomatiei in bazinul Marii Negre. Fortele navale ale tarii noastre au preluat din nou, luna trecuta, comanda Grupului de Cooperare Navala din Marea Neagra, Blackseafor, dupa ce, la inceputul verii, statiunea Eforie de pe litoralul romanesc a fost punctul de intalnire al comandantilor marinelor militare din tarile riverane Marii Negre, care au participat la Reuniunea „Chief of Black Sea Navies” si la Reuniunea Comitetului Coman dan tilor Marinelor Militare din tarile riverane Marii Negre, semnatare ale Acordului Blackseafor.
Desi au avut la dispozitie un buget de austeritate, a fost un an plin pentru Fortele Navale Romane care au facut fata cu brio tuturor provocarilor care le-au revenit in calitate de membre ale Gru pului de Cooperare Navala din Marea Neagra, Blackseafor, care in acest an s-a reunit de doua ori, ultima data sub co manda Romaniei. Luna trecuta, marina militara bulgara a predat comanda Armatei Romane. In baza protocolului semnat in urma cu doua saptamani, timp de un an, conducerea operationala a Blackseafor va fi asigurata de contra amiralul de flotila Cristea Cucosel, iar comandorul Constantin Ciorobea, nu mit comandant al Componentei Ope rationale Navale, va conduce gruparea de la bordul Fregatei Marasesti. Asa se explica de ce Ministerul Apararii Natio nale a aprobat intrarea, in regim de urgenta, a Fregatei Marasesti in proces de reparare si modernizare inaintea fre gatelor Regelui Ferdinand si a Reginei Maria. In pofida bugetului de auste ritate, Ministerul Apararii a alocat, intr-o luna, peste 300 de mii de lei pentru intreti nerea Fregatei 111. Printre cheltu ielile aprobate s-au numarat „Servicii de in stalare de utilaje si aparate de filtrare sau de purificare a lichidelor – inlocuit sepa ratoare de ulei”, in valoare de 150.000 de lei fara TVA si „Reparare motor DG2 tip MB 820 Bb”, in schimbul caruia SC Tehnorex International SA a incasat 150.852 lei, fara TVA. In plus, ministerul a platit 17.415 lei, fara TVA, pentru „servicii de asigurare CASCO maritim si tip P&I” a Fregatei 111 Marasesti, banii fiind virati in conturile Societatii de Asigurare-Reasigurare ASTRA SA. Secre tarul de stat din cadrul Ministerului Apararii Nationale, Viorel Oancea, a de clarat ca sub comanda romaneasca Grupul Naval de Cooperare Blackseafor are misiunea de a contribui la conso lidarea relatiilor de cooperare intre sta tele riverane, prin dezvoltarea interoperabilitatii intre fortele navale. In plus, tara noastra si-a propus sa se alature unor initiative economice si politice care au ca scop promovarea securitatii si stabilitatii in regiunea Marii Negre. Ro mania s-a mai aflat la comanda Black seafor din vara anului 2005 pana in august 2006, cand a predat stafeta Rusiei. Ordinea alfabetica a tarilor componente este criteriul care sta anual la baza predarii-primirii comenzii Grupului, conform acordului de infiintare a aces tuia. In acest an, gru parea s-a mai activat in perioada 9-29 apri lie. La aceste exercitii militare, Tur cia si Bulgaria au participat cu cate o fregata, Romania cu o corveta – Contraamiral Horia Macellariu, co man da ta de capitan-comandorul Liviu Motoc si avand la bord un echipaj de 90 de militari, Rusia cu o nava de debarcare, iar Ucraina cu o nava de co mandament.
Militarii s-au antrenat pe simulatoare pentru Blackseafor
Preluarea comenzii de catre Ro ma nia a coincis cu o noua activare a gru parii care s-a incheiat in urma cu cateva zile. Misiunea a inclus un mars pana la Sevastopol si unul la Varna, pe parcursul carora au fost executate exercitii pentru perfectionarea echipajelor. Au avut loc antrenamente comune de manevrare tactica, desfasurarea de lupte cu submarine si acordarea de ajutor vaselor scufundate, iar partea romana a facut fata cu brio tuturor provocarilor. Potrivit unor surse din ca drul fortelor navale, inainte ca tara noas tra sa preia comanda Blackseafor, militarii s-au pregatit, la Con stanta, pe simula toarele fortelor navale intrucat bugetul de austeritate al Mi nisterului Apararii nu a permis „lupilor de mare” sa se an treneze pe mare. Exemplul romanilor a fost urmat si de fortele navale ale altor state, care si-au testat, timp de cateva zile, abilitatile pe aceleasi simulatoare. Constanta a fost, in acest an, capitala diplomatiei in bazinul Marii Negre tinand cont ca, in luna mai, comandantii marinelor militare din tarile riverane Marii Negre au participat la Reuniunea „Chief of Black Sea Navies” si la Reuniunea Comitetului Coman dantilor Marinelor Militare din tarile riverane Marii Negre, semnatare ale Acordului Blackseafor, intruniri care au avut loc la Eforie Nord. In cadrul re uniunii CBSN au avut loc dezbateri ce au avut ca scop identificarea de noi modalitati pentru cresterea securitatii in regiunea Marii Negre, iar in cadrul celei de-a doua reuniuni s-au analizat con cluziile rezultate in urma activarii ante rioare si s-au aprobat programele pentru activarea 2010-2011 si de perspectiva pe urmatorii cinci ani.
Grupul de Cooperare Navala in Marea Neagra Blackseafor este conce put ca o forta care actioneaza „la che mare” si este activat de doua ori pe an pentru a desfasura exercitii navale. Comanda acestei structuri este asigu rata, in conformitate cu protocolul de infiintare, succesiv de cele sase state riverane Marii Negre care participa cu forte: Bulgaria, Georgia, Romania, Fe deratia Rusa, Ucraina si Turcia. Potrivit do cumentelor oficiale, Carta Black sea for prevede posibilitatea desfasurarii fortei in operatiuni de mentinere a pacii sub mandat ONU sau OSCE. Blackseafor are o structura flexibila, fara un sediu per manent.
Statele care participa la Blackseafor:
Bulgaria
Georgia
Romania
Federatia Rusa
Ucraina
Turcia
Sursa: financiarul.com