miercuri, februarie 28, 2024
AcasăActualitate militaraMApN va reduce din 2014 numarul de militari din teatrele de operatiuni

MApN va reduce din 2014 numarul de militari din teatrele de operatiuni

Militari romani in Afganistan
Militari romani in Afganistan
Romania isi va reduce numarul de militari din teatrul de operatiuni din Afganistan incepand cu 2014, efectivele urmand sa fie stabilite dupa planificarea NATO, a afirmat ministrul apararii Mircea Dusa intr-o conferinta de presa la Alba Iulia. In ultima perioada criza economica determina regandirea, de catre toate statele si organismele internationale, a capabilitatilor de aparare.

„Noi, ca stat NATO si ca stat membru al Uniunii Europene, trebuie sa ne respectam toate angajamentele. Legat de teatrele de operatiuni, dupa o prezenta de multi ani, mai ales in Afganistan, pentru ca noi am fost foarte prezenti acolo, se preconizeaza de catre Comitetul de Planificare NATO, de comitetul de planificare militara, sa se reduca efectivele si armata afgana sa-si preia atributiile de a asigura securitatea nationala.

O cifra exacta nu va pot da legat de efectivele pe care le vom avea dupa 2014 in Afganistan, dar oricum vor fi mult reduse fata de efectivele pe care le-am avut pana acum”, a spus Dusa.

Romania a redus deja contingentele care pleaca in teatrul de operatiuni din Afganistan.

Ministrul a spus ca, in prezent, sunt 1.600 de militari romani in Afganistan, iar contingentul care pleaca pentru etapa a doua, pentru sase luni, va avea cel mai probabil 1.300 de militari.

„Dupa planificarea NATO, efectivele vor fi mult mai mici. Eu am avut o discutie si cu ministrul Apararii afgan si ei sunt dornici sa-si preia gestionarea problemelor de securitate in mainile armatei afgane, dar probabil ca fortele multinationale, mai ales pe bazele importante, pe aeroporturi, vor ramane in continuare, cu efective mult reduse, si in continuare vor avea nevoie de sprijin financiar international si de pregatirea armatei afgane.

Avand in vedere ca prin excelenta Ministerul Apararii Nationale din Romania are o retea de invatamant preuniversitara si universitara bine dezvoltata, i-am si facut o oferta ca soldati si ofiteri afgani sa fie pregatiti in institutiile de invatamant din Romania”, a spus Dusa.

Ministrul Apararii a spus ca, in prezent, Romania are militari in Kosovo, Irak si participa la actiunea comuna a statelor Uniunii Europene din Mali cu o singura persoana si cu ajutor pentru transport cargo si trupe.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE