„Puteţi conta pe faptul că vom finaliza la timp şi la standardele convenite toate preparativele necesare operaţionalizării sistemului antirachetă de la Deveselu. În acest sens, se vor executa lucrările de pregătire a bazei, în ceea ce priveşte căile de acces, utilităţile din zonă, precum şi alte probleme astfel încât elementele de infrastructură să fie funcţionale, conform graficului stabilit” a spus ministrul Dusa la o întrevedere cu reprezentanţi ai Ambasadei SUA în România.
Din delegaţia condusă de Duane Butcher, Însărcinat cu Afaceri al Misiunii Diplomatice a SUA, au făcut parte colonel Roderick E. Dorsey Jr., ataşatul militar al SUA în România, şi Joseph Trimble, consilier pe probleme politico-militare.
Asa cum era normal, unul din primele lucruri pe care le-a facut ministrul a fost sa multumeasca delegaţiei americane pentru sprijinul constant pe care Statele Unite îl acordă militarilor romani, atat in cadrul unor parteneriate strategice cat si in teatrele de operatii. Printre multumiri, ministrul nu a uitat sa transmita felicitările sale pentru nominalizarea noului secretar al apărării, Chuck Hagel.
„România îşi va respecta angajamentele asumate prin parteneriatul cu Statele Unite ale Americii şi vom face eforturi ca relaţiile noastre bilaterale în domeniul militar să fie menţinute la standarde înalte şi să fim operativi, pentru ca, ceea ce ne-am angajat să respectăm, să ducem la bun sfârşit. SUA şi România au o relaţie strategică specială. În Irak sau în Afganistan, parteneriatul militar româno-american a funcţionat şi funcţionează perfect”, a spus ministrul apararii.
Dupa felicitarile pentru mandatul de ministru al apararii pe care l-a obtinut in noul guvern, însărcinatul cu Afaceri al Misiunii Diplomatice a SUA, Duane Butcher a declarat: „Susţinem parteneriatul cu România, care s-a dovedit un partener de încredere şi care ne-a fost alături permanent. Zilele trecute, am avut o întâlnire şi cu prim-ministrul Victor Ponta care şi-a exprimat încrederea în dumneavoastră şi ne-a asigurat că proiectele noastre, pe toate planurile, sunt fezabile şi vor fi continuate”.
Probabil ca ministrul, in declaratiile sale, nu a luat in calcul un element tipic societatii romanesti: neseriozitatea firmelor romanesti. Cum infrastructura se realizeaza din fonduri guvernamentale, aceste firme isi vor bate cel mai probabil joc de aceste fonduri, asa cum s-a intamplat in zeci de cazuri, fara a construi mai nimic. Cu toate ca in joc sunt cateva sute de milioane de dolari provenite de la guvernul american care pot ridica putin economia romaneasca, sunt sigur ca neseriozitatea acestor firme si obisnuita lor de a creste pretul pe timpul derularii contractelor vor da batai de cap ministerului apararii in implementarea acestui proiect. Singura speranta in acest caz este ca firmele implicate in acest proiect trebuie sa ia in calcul ca nu guvernul Romaniei ii plateste ci cel american…….cu care nu prea merge marlania.