miercuri, februarie 21, 2024
AcasăActualitate militaraManifestari prilejuite de ziua marinei

Manifestari prilejuite de ziua marinei

Ziua Marinei Române va fi marcată printr-o serie de manifestări care vor debuta, joi, cu un concert al Muzicii Militare a Forţelor Navale Române, pe esplanada Palatului Cercului Militar Naţional din Bucureşti, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale, transmis miercuri, 4 august.
În continuare, la Palatul Cercului Militar Naţional, se va desfăşura simpozionul cu tema “Ziua Marinei Române – prezent şi perspective”, va fi lansată Monografia Forţelor Navale şi va fi vernisată o expoziţie de pictură şi sculptură cu tematică marinărească, organizată de Muzeul Marinei Române în colaborare cu Liga Navală Română.
La manifestări au fost invitaţi reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Statului Major General, Ligii Navale Române, asociaţiei Clubul Amiralilor, Ligii Ofiţerilor din Marina Militară, Ligii Maiştrilor Militari de Marină, precum şi personal militar şi civil din Statul Major al Forţelor Navale.
De asemenea, joi după-amiază, în Parcul Cişmigiu din Capitală, Muzica Militară a Forţelor Navale va oferi publicului un spectacol muzical.
Pe parcursul spectacolului, se va crea o punte între trecut, prezent şi viitor prin prezentarea unei expoziţii de uniforme de marină şi costume de epocă, pregătite de către Asociaţia “Tradiţia Militară”, iar tinerilor interesaţi de o carieră militară în Forţele Navale li se va prezenta oferta educaţională a Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” şi a Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale.
***
Ziua Marinei Române a fost marcată pentru prima dată în 1902, la 15 august, fiind strâns legată de Praznicul Adormirii Maicii Domnului. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanţa, la bordul crucişătorului “Elisabeta”, în prezenţa ministrului de război Dimitrie A. Sturdza şi a tuturor ofiţerilor Diviziei de Mare. De asemenea, pe faleza Cazinoului au fost organizate ample manifestări, spectacole în aer liber şi jocuri de artificii.
După 1954, Ziua Marinei Române s-a celebrat în prima duminică a lunii august, iar după 1990 s-a reluat tradiţia sărbătoririi Marinei Române pe 15 august.

Sursa: Financiarul.ro

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE