Guvernul de la Bucureşti aşteaptă astăzi reacţia SUA, după ce România nu a respectat nici cel de-al doilea termen convenit cu Washingtonul, privind plata primei tranşe de 750 de milioane de dolari, pentru contractarea avioanelor de luptă multirol F16
750 de milioane de dolari. Aceasta este suma pe care Guvernul de la Bucureşti ar fi trebuit să o achite până marţi, 3 august, drept primă tranşă din suma de 1,3 miliarde de dolari, la cât a fost stabilit costul programului de înzestrare a forţelor aeriene româneşti cu avioane de luptă multirol F16. De fapt, primul termen de plată, convenit în martie, a fost 3 iunie, dar SUA ne-au acordat o păsuire de 2 luni.
• Subiectul a generat o dispută, deocamdată mocnită, în sânul Guvernului Boc. Ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, a anunţat deja că România nu-şi poate permite „sub nicio formă” să cheltuiască asemenea sume, în acest an. Cu toate acestea, invitat la postul public de radio, generalul maior Ion Aurel Stanciu, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, a susţinut programul F16, exprimându-şi speranţa că Guvernul va găsi o soluţie financiară pentru ca termenul să fie respectat, iar achiziţia să se poată concretiza.
La solicitarea Gândul de a preciza la ce ne putem aştepta în situaţia neplăţii sumei convenite cu partenerii americani, Ministerul Apărării (MAp) a arătat cu degetul înspre Ministerul de Finanţe, sugerând că se primejduieşte parteneriatul strategic dintre România şi SUA: „Ministerul Apărării Naţionale şi-a îndeplinit competenţele în ceea ce priveşte achiziţia avioanelor de luptă multirol (…) Cheltuielile pentru achiziţia de avioane multirol nu se fac din bugetul Ministerului Apărării Naţionale. Fiind vorba de un acord interguvernamental, între Guvernul României şi cel al SUA, chestiunile care ţin de costurile pe care le implică dotarea Armatei cu avioane multirol sunt de competenţa Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, care trebuie să identifice sursele de finanţare. Derularea Programului Avion Multirol se înscrie în Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, iar opţiunea pentru achiziţionarea de avioane F-16 se circumscrie strategiei Statului Major al Forţelor Aeriene de realizare graduală a capabilităţilor operaţionale aeriene, care are ca obiectiv final intrarea în înzestrare a avionului F-35 JSF (Joint Strike Fighter)”.
Vlădescu: „F16 – un subiect care astăzi este de neacceptat”
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat, în martie, propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F16 în uz, documentul fiind trimis Parlamentului spre dezbatere şi decizie. Costul achiziţionării avioanelor F16 este evaluat la aproximativ 1,3 miliarde dolari. Primele aparate ar urma să ajungă în ţară în 2013 şi au o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani. Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a anunţat că România nu are bani pentru achiziţionarea avioanelor F16. „Nu văd de unde ar putea da România 1% din PIB pentru achiziţii militare . Nu există cheltuieli cu F16, e o discuţie, în niciun caz astfel de cheltuieli nu sunt posibile în momentul ăsta.
Sursa: Gandul
Later update: Ambasada SUA: România rămâne aliat de nădejde al SUA, INDIFERENT DE SOARTA CONTRACTULUI F16 – EXCLUSIV Gândul
Mesajul diplomatic transmis prin intermediul ziarului Gândul tranşează, în favoarea lui Sebastian Vlădescu, disputa dintre Ministerul Apărării şi Ministerul de Finanţe, generată de neplata primei tranşe, de 750 de milioane de dolari, în contul programului de înzestrare cu avioane de luptă multirol
Statele Unite dau un mesaj important României, prin intermediul ziarului Gândul. Ambasada SUA a trimis ziarului nostru un comunicat, în exclusivitate, arătând că va considera, în continuare, România drept partener strategic, indiferent de continuarea sau anularea programului de înzestrare a forţelor aeriene româneşti cu avioane de luptă multirol F16.
Marţi, 3 august 2010, a expirat cel de-al doilea termen convenit de SUA şi România, pentru plata primei tranşe, de 750 de milioane de dolari, din totalul de 1,3 miliarde de dolari, la cât a fost stabilit costul programului F16. Primul termen fusese fixat pe 3 iunie, dar SUA au acordat României o prelungire de două luni.
La întrebarea Gândul, dacă este posibilă o nouă prelungire a termenului de plată, ţinând cont de condiţiile economice (anunţul premierului român, Emil Boc, privind scăderea PIB şi neatingerea ţintei de deficit, din cauza inundaţiilor şi a creşterii TVA), sau există şi varianta anulării contractului, Ambasada SUA a oferit un răspuns diplomatic, dar grăitor: „Acest aspect reprezintă responsabilitatea Guvernului României şi a Ministerului Apărării Naţionale. România este şi va rămâne un aliat de nădejde al SUA, indiferent de ce decizie se va lua cu privire la acest contract”.