joi, noiembrie 30, 2023
AcasăActualitate militaraLa fosta unitate militara Vladesti, din Ramnicu Valcea, se formeaza acum caini...

La fosta unitate militara Vladesti, din Ramnicu Valcea, se formeaza acum caini soldati.

În trei spaţii în care s-au crescut cai, la fosta unitate militară Vlădeşti, din Râmnicu Vâlcea, se formează acum câini soldaţi. Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a înfiinţat, în urmă cu 10 ani, în adăposturile cailor, Sectorul de Creştere Instrucţie şi Dresaj Câini (SCIDC), singura unitate de acest gen din ţară.

„Am pornit cu 14 câini, rasa Ciobănesc German. Într-un deceniu am dresat aici peste 400 de patrupede care păzesc obiective militare din ţară, ori detectează materiale explozive”, spune căpitan dr. Marius Panait, comandantul centrului. Astăzi, conductorii pregăteau pe kinodromul unităţii câinii. „Şase ore lucăm zilnic cu fiecare câine. Trebuie să fi la dispoziţia animalului în permanenţă. Dacă te-a simţit că nu eşti ataşat nu mai faci nimic”, declară plutonierul Marius Răguşitu.
Folosiţi la Summitul NATO
În prezent, la Vlădeşti sunt 100 de câini (pui şi patrupede în dresaj şi predresaj). Fiecare animal are un nume înscris într-un carnet şi un act de sănătate. După împlinirea vârstei de trei luni căţeluşii sunt distribuiţi conductorilor de serviciu pentru un curs de predresaj. Puii sunt obişnuiţi cu materialele chinologice, după care se face o preselecţie pe categorii de serviciu. De la vârsta de un an începe dresajul câinelui pe cele două specializări şi acomodarea lor cu conductorii de la unităţile unde urmează să fie duşi. „Un câine e format mai uşor pe pază obiective decât pe depistarea materialelor explozive . Din 30 de câini, dacă găsim trei cu temperament liniştit să îi folosim pe materiale explozive e foarte bine”, spune Marius Panait. După dresaj, de la vârsta de doi ani, câinele e folosit în serviciu şapte ani, după care e scos la licitaţie, ori e adoptat de conductor. Câinii pregătiţi la Vlădeşti au fost folosiţi anul trecul pe aeroport, la sosirea oficialităţilor la Bucureşti, la Summitul NATO pentru a depista un eventual atac terorist.

Sursa: Adevarul.ro

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular