miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăActualitate militaraInterneJ.A.G.-ul (Judge Advocate General Corps) american in varianta romaneasca CAJM (Corpul de...

J.A.G.-ul (Judge Advocate General Corps) american in varianta romaneasca CAJM (Corpul de Asistenta Juridica Militara)

Poster serial JAG
Nu putini sunt cei care au urmarit la televizor serialul de succes Justitie Militara (JAG) si si-au pus intrebarea de ce in sistemul national de ordine si aparare romanesc nu exista o structura de genul acesteia. J.A.G. sunt initialele unui grup de procurori si avocati militari (Judge Advocate General Corps) a carui misiune este sa investigheze infractiunile comise in marina si aviatia americana. Un proiect de lege propus de patru senatori romani vrea sa infiinteze Corpul de Asistenta Juridica Militara prin care se doreste reglementarea institutiei de aparator militar.

Prin aceasta propunere legislativa de modificare si completare a art. 9 din Legea 80/1995 se infiinteaza Corpul de Asistenta Juridica Militara(CAJM) care e constituit in scopul conferirii unei juste aparari pentru personalul militar. Personalul CAJM este constituit din ofiteri absolventi cu diploma de licenta de studii superioare juridice acreditate si personal militar si civil auxiliar.

Conform acestui proiect, consilierii juridici ai unitatilor provin din:
– randul ofiterilor,maistrilor militari, subofiterilor si sgp=istilor in activitate care au studii juridice finalizate cu diploma de licenta;
-randul absolventilor de studii juridice finalizate cu diploma de licenta, care au fost recrutati pe filiera indirecta si care indeplinesc toate conditiile obligatorii specifice activarii stabilite prin normativele MApN.

Potrivit propunerii legislative, asistenta juridica a cadrelor militare va fi asigurata prin aparatori militari din cadrul CAJM, pentru fapte savarsite de catre acestea in exercitarea ,potrivit legii, a atributiilor de serviciu, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului apararii.

Sumele necesare pentru asigurarea asistentei juridice a cadrelor militare, prin CAJM, se suporta de catre MApN.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE