miercuri, februarie 21, 2024
AcasăPoliticaIntrebari pe tema ordinului MApN privind recalcularea pensiilor.

Intrebari pe tema ordinului MApN privind recalcularea pensiilor.

Nemultumit de situatia destul de ingrata a pensionarilor militari din Romania si a faptului ca mai marii din conducerea Ministerului Apararii Nationale continua sa-si bata joc de cei care cu mandrie au purtat haina militara, presedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disbonibilizate In Rezerva si in Retragere – Filiala Constanta, col (r) Remus Macovei a formulat cateva intrebari pe care le adreseaza ministrului Apararii in speranta ca macar in ultimul ceas sa fie facuta dreptate. „Sunt unul din miile de militari care si-au dedicat intrega viata slujirii tarii, sub juramint militar, printr-o munca plina de greutati si riscuri. Dezgustat de continutul demagogic al Comunicatului M.Ap.N din data de 25.08 2010, dar si de interviul generalului de brigada Maria Lupu, publicat in Observatorul Militar, un adevarat omagiu adus dumneavoastra si interventiilor dumneavoastra eroice pentru cauza pensionarilor militari, imi permit sa va adresez urmatoarele intrebari:

1. In aprilie 2010, aratati ca procesul recalcularii pensiilor militare ar presupune o perioada de 15 ani pentru consultarea statelor de solde aflate in diferite arhive si unitati militare din tara. Prin semnarea H.G 735/2010 si a Ordinului M.101/23.08.2010 recunoasteti ca sunteti un incompetent sau remarcabilul dumneavoastra oportunism politic va determinat sa va schimbati opinia?

2. De ce ati emis Ordinul M.100 la aproximativ o luna dupa publicarea H.G.735/2010, daca erati atit de preocupat de sprijinirea pensionarilor militari in procesul de recalculare a pensiilor? Daca ati fi lucrat cu perspectiva, in cel mult 2-3 zile, de la publicarea hotaririi de guvern in Monitorul Oficial, ati fi emis acest ordin, punand capat haosului actional declansat in intreaga tara si bursei zvonurilor , care a dezorientat complet marea majoritate a pensionarilor militari.

3. Avand in vedere ca toate dosarele de pensii se gasesc la sediul Directia financiar-Contabile din M.Ap.N, iar statele de solda la unitati detinatoare de arhive, la depozitul central sau la depozitele intermediare de arhiva, de ce nu s- a hotarit recalcularea pensiilor prin efortul conjugat al acestor institutii, fara chemarea pensionarilor militari la Centrele Militare Judetene?

4. Sunteti convins ca in cele 4 luni ramase pina la finalizarea recalcularii, vor pute fi emise decizii pentru aproximativ 80.000 pensionari militari? Va amintesc faptul ca la trei ani de la inceperea actiunii de rezolvare a cererilor a 40. 000 pensionari, indreptatiti de prevederile Legii 90/2007,aproximativ 30% nu au fost rezolvate.

5. Ce garantii aveti ca pina la 01.11.2010, Agentia pentru Servicii si Sisteme Informatice Militare va crea baza de date centralizata, pe care o va pune la dispozitia centrelor militare?

6. Centrele militare vor avea capacitatea sa elibereze, doar in noiembrie si decembrie, adeverintele necesare Casei de pensii pentru emiterea deciziilor de recalculare pentru cei 80.000 de pensionari militari?

7. In Comunicatul M.Ap.N se arata ca Ordinul M.101 este menit sa inlature un circuit birocratic. Nimic mai fals. Exemplific cu situatia de la Centru Militar Zonal Consatnta. De aproximativ 3 saptamini pensionarii militari s-au prezentat si au completat un formular pus la dispozitie de aceasta institutie. Prin aparitia ordinului M.101, s-a modificat modelul formularului, acestuia fiindu-i necesara anexarea unei copii a talonului de plata a pensiei si o copie a cartii/buletinului de identitate. Cum se va rezolva aceasta situatie? Vor fi nevoiti pensionarii militari sa revina la centru militar pentru a completa noul formular si a atasa noile documente cerute?

8. Domnule ministru cine va permite sa incalcati prevederile H.G.735/2010 care la articolul 2 (6) prevede ca documentele doveditoare “se depun de catre beneficiar la structurile de pensii din M.Ap.N.”? De ce ati prevazut in Ordinul M.101 la articoliul 4(f) ca cererea prevazuta in anexa nr.1 a din H.G.735/2010 semnata de beneficiar, impreuna cu adeverinta de salarizare se inainteza la structurile de pensii ale M.Ap.N, de catre centrele militare? De ce adeverintele de salarizare nu se pun la dispozitia beneficiarului, care sa hotarasca el insusi cum sa le utilizeze?

9. Ce se intimpla cu militarii demni, care refuza sa inainteze cererile de recalculare a pensiilor? Cine va da dreptul sa-i sanctionati prin recalcularea pensiilor conform drepturilor cuvenite salariului mediu brut pe economie?

10. In Comunicatul M.Ap.N.se arata ca unitatile militare, detinatoare de arhiva, depozitul central/depozitele intermediare de arhiva- care elibereaza copiile dupa documentele arhivate – si centrele militare care elibereaza adeverintele, in vederea recalcularii pensiilor poarta intreaga raspundere cu privire la valabilitatea si corectitudinea acestora. Ca jurist, cum credeti ca va fi posibila aplicarea acestei masuri, avand in vedere ca raspunderea civila,administrativa,disciplinara, contraventionala sau penala este totusi inviduala?

11. Cite procese estimati ca vor urma actiunii haotice de recalculare a pensiilor, avand in vedere ca nici un beneficiar nu are garantia cuprinderii in adeverintele de salarizare a tuturor veniturilor obtinute pe parcursul timpului ?

12. In mod cert, o mare parte din pensionari nu vor intra in posesia adeverintelor solicitate de la centrele militare, pina la 31.12.2010. Cu ce au gresit acestia, pentru a fi sanctionati cu diminuarea pensiei care, din cauza absentei documentelor doveditoare ce ar fi trebuit eliberate de institutiile din subordinea dumneavoastra, va fi calculata corespunzator salariului mediu brut pe economie?

13. In acelasi comunicat este mentionat efortul M.Ap.N., pentru mentinerea la acelasi nivel, in urma recalcularii, a pensiilor mai mici de 3000 de lei. Din pacate, in interviul acordat Observatorului Militar, nici doamna general de brigada Maria Lupu, nu sustine aceasta promisiune demagogica, aceasta facand urmatoarele precizari :” cuantumul pensiei depinde de valoarea veniturilor realizate lunar in perioada de activitate, de vechimea in serviciu/munca, de conditiile in care cei in cauza si-au desfasurat activitatea.” Nici vorba de cei 3000 de lei. Pina si cei mai credului dintre pensionarii militari au inteles falsitatea acestei promisiuni si asteapta urmatorul pas din partea dumneavoastra, prezentarea demisiei de onoare.

Sper ca va respectati promisiunea, nu-i asa?“ – a declarat colonel (r) Remus Macovei.

Sursa: observator.ro

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE