Ordinul MAI nr. 13/2013 pentru modificarea Ghidului carierei politistilor si cadrelor militare din Ministerul Afacerilor Interne, nr. 69/2009, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 74, din 5 februarie 2013 ne aduce surprize pentru politistii si cadrele militare din MAI. Problema este ca sunt surprize negative si deloc benefice, in opinia mea, statutului de politist sau cadru militar in MAI si in nici-un caz institutiei in ansamblul ei.
Acest ordin, semnat de Ministrul afacerilor interne Radu Stroe, are un singur articol, suficient pentru a da apa la moara si libertatea de a candida pe functii de conducere in MAI a urmaritilor penal. Care este logica, care sunt scopurile….le banuiesc, dar sper sa ma insel. Cert este ca prin acest ordin, conditiile ca participantul la un concurs/examen pentru o functie de conducere sa nu se afle in curs de urmarire penala au fost abrogate prin acest ordin.
Ordinul este scurt, sec si suna asa:
Art. I. – Ghidul carierei politistilor si cadrelor militare din Ministerul Afacerilor Interne, aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul administratiei si internelor, nr. 69/2009, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 312 din 12 mai 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 20 alineatul (1), litera e) se abroga.
2. La articolul 21 alineatul (1), litera e) se abroga.
3. La articolul 22, litera f) se abroga.
4. La articolul 23 alineatul (1), litera e) se abroga.
Pentru cei care nu au chef sa caute, aceste abrogari se refera la eliminarea conditiei ”sa nu se afle in curs de urmarire penală” din conditiile minime obligatorii cumulative pentru participarea la:
– examenul/concursul organizat in vederea ocuparii functiilor de inspector general si inspector general adjunct/similare al/ale inspectoratului general/similar, director general si director general adjunct/similare din cadrul aparatului central al MAI, al inspectoratului general/similare sau al Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, director si director adjunct/similare din cadrul unitatilor aparatului central al MAI si subordonate/aflate in coordonarea MAI;
– la examenul/concursul organizat in vederea ocuparii functiilor de inspector-sef si inspector-sef adjunct/similare din inspectoratele judetene de politie, politie de frontiera, jandarmi, pentru situatii de urgenta si al municipiului Bucuresti, precum si de sef politie si adjunct sef politie municipiu, director/similare si director adjunct/similare din cadrul inspectoratelor generale/similare, sef unitate si loctiitor sef unitate, comandant unitate si loctiitor comandant unitate/similare;
– la examenul/concursul organizat in vederea ocuparii functiilor de sef serviciu/similare de la toate nivelurile ierarhice, precum si a celor de sef politie oras si adjunct sef politie oras;
– la examenul/concursul organizat in vederea ocuparii functiilor de sef birou/similare de la toate nivelurile ierarhice, precum si pentru ocuparea tuturor functiilor pentru care agentii de politie beneficiaza de indemnizatie de conducere.
Ce sa intelegem de aici? Chiar daca prezumția de nevinovăție este perfect legală, prejudiciile de imagine aduse instituției prin angajarea unui posibil ”penal” sunt imense si eu personal chiar nu pot intelege acest demers al ministrului Stroe.