luni, aprilie 15, 2024
AcasăActualitate militaraFostul sef al Statului Major General, generalul Mihail Popescu, a trecut in...

Fostul sef al Statului Major General, generalul Mihail Popescu, a trecut in nefiinta

popescuPotrivit Antena3, generalul Mihail Popescu, fost sef al Statului Major General al Armatei Romane, a trecut in nefiinta in urma unui infarct. Intre realizarile mandatului sau la conducerea SMG pot fi enumerate intrarea României in structurile Nord-Atlantice(NATO) precum si inaugurarea sistemului tip videoconferință prin care conducerea M.Ap.N. poate comunica sistematic cu detașamentele de militari români aflați în misiune pe teatrele de operații.

Mihail-Eugeniu Popescu s-a născut la data de 1 aprilie 1948, în satul Cârlogani (județul Olt). A absolvit Liceul Militar “Dimitrie Cantemir” din Breaza (1966), Școala Militară Superioară de Ofițeri Activi de Artilerie și Rachete de la Sibiu (1969) și apoi Academia Militară din București (1973).

Ulterior a urmat Cursul Postacademic Superior de Stat Major (1984), Colegiul Național de Apărare (1993), Cursul intensiv de cunoaștere a limbii engleze (1997), Cursul NATO pe probleme de apărare pentru generali de la Roma (1997). A obținut în anul 1995 titlul științific de Doctor în Științe Militare.

După absolvirea Școlii de Ofițeri, a activat ca ofițer de artilerie, îndeplinind funcții de comandă cum ar fi: comandant de pluton la Brigada 17 Artilerie și la Centrul de Instrucție al Artileriei (1969-1971), comandant de divizion obuziere-tunuri și locțiitor al comandantului Brigăzii 8 Artilerie (1973-1981), comandant al Regimentului 315 Artilerie de la Șimleul Silvaniei (1981-1982), locțiitor al comandantului și șef al artileriei Diviziei 81 Mecanizate (1982-1984), locțiitor al comandantului și șef al artileriei Armatei a 4-a, cu garnizoana la Cluj (1984-1992), inspector general al artileriei la Inspectoratul Statului Major General (1993-1997).

În anul 1997, generalul de brigadă (cu o stea) Mihail Popescu a fost numit în funcția de șef al Direcției Doctrină și Instrucție din Statul Major General.

La data de 1 decembrie 1997, a fost înaintat la gradul de general de divizie (cu 2 stele), fiind numit, prin ordin al ministrului apărării, în funcția de șef al Statului Major al Trupelor de Uscat (1997-2000).

În această perioadă, a fost înaintat la gradul de general de corp de armată (cu 3 stele) începând cu 1 decembrie 1999.

La data de 31 octombrie 2000, generalul de corp de armată dr. Mihail-Eugeniu Popescu a fost înaintat în gradul de general de armată [3] și numit în funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Române.

În perioada în care a îndeplinit funcția de șef al Statului Major General al Armatei Române, la data de 21 noiembrie 2002, cu prilejul summit-ului NATO de la Praga, secretarul general al Organizației Nord-Atlantice, lordul George Robertson, a anunțat invitarea României și a altor șase state de a se alătura Alianței. Protocoalele de aderare la NATO a celor șapte state invitate la summit-ul de la Praga au fost semnate la Reuniunea extraordinară a Consiliului Nord-Atlantic din 26 martie 2003.

În anul 2004, generalul Popescu a devenit membru al Comitetului Militar al NATO. La data de 2 aprilie 2004, împreună cu ministrul apărării naționale, Ioan Mircea Pașcu, el a inaugurat sistemul tip videoconferință prin care conducerea M.Ap.N. poate comunica sistematic cu detașamentele de militari români aflați în misiune pe teatrele de operații din Irak, Afganistan și Balcani.

La 15 aprilie 2004, generalul Mihail Popescu a participat la ceremonia organizată cu prilejul admiterii celor noi șapte state în Alianța Nord-Atlantică în orașul belgian Mons.

La data de 25 octombrie 2004, generalul cu patru stele Mihail Popescu a fost eliberat din funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Române, fiind trecut în rezervă.

Despre morti numai de bine….

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

Sursa CV: wikipedia.org

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

  1. este nefiresc si dureros ca un om sa moara cu sufletul impietrit de revolta pentru ca a fost loial si corect cu seful lui si astfel a fost tarat in mizerie si dupa o viata de munca si sacrificii sa vada ca totul este egal cu zero . si chiar daca stia ca in ochii camarazilor nu este asa poate mai mult l a afectat ce cred cei care nu sunt militari despre el . rusine domnule general BADALAN , nu va doresc raul si nici moartea , va doresc o viata lunga sa puteti lasa capul in jos cand va intalniti cu camarazii dumneavoastra iar constiinta sa va fie ca un ceas desteptator , din ora in ora sa va aduca aminte ca inca un om A MURIT datorita caracterului dumneavoastra . pentru generalul Popescu , pacat pentru ca mai avea puterea sa faca multe si mai ales sa ii invete pe cei mici cate ceva bun . Dumnezeu sa-l ierte ! un camarad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE