vineri, iunie 21, 2024
AcasăIn zona barfeiFenomenul de la inundatii se repeta: militarii la zapada, civilii la caldura

Fenomenul de la inundatii se repeta: militarii la zapada, civilii la caldura

Potrivit unor declaratii ale noului prim ministru Ungureanu, prezent in zonele izolate de nametii de zapada, fenomenul deja cunoscut de la inundatii cand militarii construiau diguri si civilii ii salutau cu berea in mana, se repeta si in aceste zile de cosmar: in timp ce militarii lupta cu troienele de zapada pentru a elibera casele de troiene, populatia civila sta la gura sobei depanand amintiri. Pana unde duce inconstienta si indiferenta?

In timp ce sute si mii de militari din toate structurile actioneaza pentru deblocarea situatiei deja grave , civilii isi vad de treburile casnice ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Conform declaratiilor primului ministru, militarii romani lupta cu troienele, civilii stand in casa la caldura asteptand ca cineva sa vina sa le creeze conditii ideala de trai. Asa cum primul ministru punea intrebarea, o punem si noi: pana cand vom mai plati lenea unora?

Intamplarea a facut sa particip personal la inlaturarea efectelor inundatiilor din anumite zone ale tarii……am ramas pur si simplu uimit de indiferenta si inconstienta semenilor nostrii. In timp ce eu caram nisip si incarcam o caruta, sateni afectati de aceste inundatii ne salutau de la coltul casei cu berea in mana.

Oare este chiar atat de greu de inteles ca militarii romani vin DOAR in sprijinul autoritatilor locale si nu sa faca treaba acestora? Chiar este atat de greu de inteles ca militarii ajuta cu toate resursele posibile, dar nu fac treaba altora, care, culmea, sunt platiti cu zeci si sute de milioane pentru aceste probleme?

Ne rezumam, presa in general, in a da vina pe militari pentru faptul ca nu ajung in zonele izolate, dar nici-o autoritate publica locala nu face nimic in acest sens. Se rezuma la a da un telefon la centru si a solicita sprijin, asta in timp ce utilajele proprii stau in curtile primariilor, asta in timp ce localnicii stau la barfa la un pahar de tuica fiarta in timp ce militarii dau zapada din jurul casei.

Sa vedem cam ce au mai facut militarii armatei romane in ultimele zile, conform comunicatului postat pe mapn.ro:

Detaşamente de militari din Ministerul Apărării Naţionale au executat, în ultimele 24 de ore, 22 de misiuni de intervenţie în sprijinul populaţiei afectate de zăpadă şi viscol din judeţele din sudul Moldovei, Muntenia şi Dobrogea, la care au participat 1580 de militari cu 88 mijloace tehnice terestre, aeriene şi navale.

Armata continuă acţiunile de intervenţie şi vineri, 10 februarie. Centrul de coordonare a podului aerian, constituit la sediul Flotilei 90 Transport Aerian din Otopeni, din dispoziţia ministrului Apărării Naţionale Gabriel Oprea, continuă operaţiunile de planificare şi executare a zborurilor pentru transportul de alimente către populaţia aflată în localităţi izolate. Astfel, în cursul nopţii de joi spre vineri, au fost efectuate trei transporturi, cu elicoptere IAR-330 Puma, cu trei tone de alimente, către comunele Măraşu şi Frecăţei din jud. Brăila.

Vineri la prânz, două elicoptere militare de la Flotila 90 Transport Aerian au transportat două tone de produse alimentare către locuitorii comunei Galbenu, jud. Brăila.

De asemenea, după-amiază şi în cursul serii, sunt planificate alte şase misiuni de zbor cu elicoptere IAR-330 Puma, cu cinci tone de alimente, către localităţile Vişani şi Jirlău din jud. Brăila, comuna Grindu, jud. Ialomiţa, şi localitatea Isvoarele din jud. Giurgiu.

Ajutoarele umanitare sunt puse la dispoziţia populaţiei aflate în dificultate, prin grija unor asociaţii şi patronate ale producătorilor din industria alimentară, conform solicitărilor primarilor din localităţile izolate. În funcţie de condiţiile meteo şi de situaţia concretă din localităţile izolate, transportul şi distribuirea acestor ajutoare se va face şi pe cale terestră din puncte de sprijin destinate acestui scop.

La solicitarea Prefectului jud. Buzău, militari din Divizia 2 Infanterie execută, cu autocamioane DAC, transportul de alimente şi apă potabilă către populaţia din localităţile Glodeanu-Siliştea, Scutelnici, Săgeata şi Ruşeţu.

Un detaşament de militari din Batalionul 3 Geniu acţionează, cu utilaje de geniu, pentru deszăpezirea căilor de acces în zona localităţii Poşta Câlnău, jud. Buzău. De asemenea, la Boboc, jud. Buzău, un detaşament de militari de la Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Aeriene continuă să acţioneze pentru deblocarea căii de acces de la gară, pe o distanţă de aproximativ trei kilometri.
Detaşamente de militari din Batalionul 13 Artilerie şi Regimentul 51 Artilerie Mixtă, cu autocamioane DAC, intervin în zona localităţilor Raşi şi Horia, jud. Ialomiţa, pentru deblocarea căilor de acces şi evacuarea persoanelor care necesită ajutor.

În judeţul Călăraşi, două detaşamente de militari din Flotila 86 Aeriană şi din Batalionul 52 Artilerie, cu autocamioane şi utilaje pe şenile, asigură transportul unor echipe tehnice de la Electrica S.A. pentru remedierea unor defecţiuni la reţeaua electrică a localităţilor Argovei, Frăsinet şi Gurbăneşti.

În municipiul Focşani, două detaşamente de militari din Brigada 8 LAROM acţionează pentru deszăpezirea unor căi de acces către şcoli şi spitale, la solicitarea Prefectului jud. Vrancea.

Militari din Batalionul 235 Sprijin Logistic din Târgovişte transportă apă potabilă către locuitorii cartierului Schela Mare din municipiul Moreni, a căror aprovizionare cu apă este întreruptă.

Remorcherul Fluvial 328 continuă să asigure transportul de persoane între Tulcea şi suburbia Tudor Vladimirescu, vineri dimineaţă efectuând şi evacuarea unei persoane cu multiple fracturi, aflată în Tudor Vladimirescu. Remorcherul maritim de salvare „Grozavul” execută misiunea pe canalul navigabil al Dunării, între porturile Sulina şi Tulcea pentru spargerea gheţii şi transportul de persoane din localităţile izolate din Deltă.

Este mult, este putin…domniile voastre hotarati, neuitand totodata ca alte sute de militari stau non stop la serviciu coordonand aceste activitati, mentinand permanent legatura intre autoritatile publice si militarii din teren, monitorizand permanent evenimentele si suplimentand acolo unde este cazul trupele si tehnica.

In ultimele 24 de ore, sute de militari actioneaza la deszapeziri, transporta zeci de tone de materiale necesare persoanelor izolate, atat terestru cat si aerian. Astfel, în seara zilei de sâmbătă, 11 februarie, două aeronave militare C-27 J SPARTAN, aparţinând Forţelor Aeriene, au transportat 10 tone de produse alimentare, de la Bucureşti la Bacău. De la Bacău, ajutorul umanitar a fost preluat de militari de la Divizia 2 Infanterie, care le vor distribui, cu autocamioane, în localităţi izolate din judeţul Vrancea, în baza solicitărilor adresate de autorităţile locale.

Multi il condamna pe primul ministru pentru declaratiile domniei sale. In alte conditii probabil ca si eu l-as fi condamnat, dar, stiind ceea ce se intampla pe teren, simtind pe propria-mi piele adevarul spuselor de Ungureanu, nu pot si nu-mi ramane decat sa-i dau dreptate in acest caz. Pentru cei care-i contesta declaratiile, mergeti va rog pe teren sa vedeti situatia exacta, sa vedeti sprijinul de care va bucurati din partea satenilor respectivi….asta in timp ce domniile voastre rupeti coada la lopata.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE