Primii care vor avea parte de noua ţinută de oraş sunt soldaţii şi gradaţii voluntari din Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul”, iar în lunile care urmează va fi schimbată în întregime pentru această categorie de personal a Armatei Române.
„Sunteţi primii care poartă aceste uniforme, până la intrarea în dotare la toate eşaloanele, ca o dovadă a aprecierii de care se bucură militarii Regimentului de Gardă. Formaţi o structură reprezentativă pentru Armata României, atât prin misiunile de pază şi apărare a unor obiective speciale, dar şi prin cele de asigurare a ceremoniilor şi onorurilor militare la nivelul cel mai înalt. Dumneavoastră sunteţi cei care trebuie să daţi tonul aupra modului în care se poartă această ţinută, care va reprezenta, înainte de toate, felul de a fi al soldatului şi gradatului voluntar – tânăr, hotărât, energic, cu mentalitate şi atitudine de învingător” a spus astăzi Gabriel Oprea, ministrul apărării naţionale.
Noua ţinută este rezultatul unui program pilot desfăşurat de specialişti din cadrul M.Ap.N. şi corespunde cerinţelor de echipare ale respectivei categorii de militari, se menţionează într-un comunicat al ministerului.
„Confecţionarea unei uniforme distincte care să vă reprezinte şi care să constituie blazonul acestei categorii de personal se alătură acelor măsuri menite să consolideze statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari, să le sporească drepturile, să-i menţină în sistem până la 45 de ani şi să le asigure drepturi echivalente cu celelalte categorii de personal alături de care îşi desfăşoară activitatea”, a mai spus ministrul.
Pentru sezonul cald, ţinuta de oraş a soldaţilor şi gradaţilor voluntari se va compune din bonetă, costum din stofă kaki (veston cu doi pantaloni, respectiv veston cu pantalon şi fustă pentru femei), centură sau curea, cămaşă cu epoleţi, cravată, pantofi şi şosete. Pentru sezonul rece, soldaţii şi gradaţii vor avea în plus o scurtă cu misadă, beretă, ghete şi mănuşi.
Introducerea de uniforme de oraş pentru soldaţii şi gradaţii voluntari face parte din setul de măsuri menite să apropie situaţia acestora de cea a cadrelor militare, prin acordarea unor drepturi noi. Statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari, aprobat prin Legea 384 / 2006, a fost completat şi modificat prin Legea 51 / 2010. Potrivit acesteia, soldaţii şi gradaţii voluntari vor putea lucra în MApN până la vârsta de 45 de ani, faţă de 40 de ani, cum stabilise Legea 384, iar vechimea în calitate de soldat sau gradat voluntar este acum considerată vechime în serviciul militar şi va fi luată în calcul la stabilirea pensiei.
Sursa: mapn.ro