joi, aprilie 18, 2024
AcasăActualitate militaraFapte extrem de grave, de natură penală, consemnate într-un act de control...

Fapte extrem de grave, de natură penală, consemnate într-un act de control al antifraudei de la MApN

Hotararea a fost luata......Intr-un articol dat publicitatii de cotidianul.ro se aduc acuze grave la adresa conducerii Centrului de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare (UM 02433 Bucureşti), acuze reiesite dintr-un act de constatare aflat in posesia publicatiei, act de constatare intocmit de Direcţia de Prevenire şi Investigare a Corupţiei şi Fraudelor la sfarsitul anului trecut si prezentat ministrului apararii, din care reiese faptul ca ministerul este capusat constant cu zeci de mii de lei de către un grup condus de insusi seful centrului.

Astfel, experţii Direcţiei de Prevenire şi Investigare a Corupţiei şi Fraudelor au constatat că unitatea specială de cercetare medicală a Armatei a devenit o sursă importantă de susţinere financiară a firmei soţiei generalului Victor Voicu, Biopharmacy & Pharmacol RES SA.

Potrivit cotidianul.ro, in raport sunt cuprinse o gama larga de ilegalitati, de la acordarea de contracte de prestari servicii fara procedurile legale catre o firma condusa de angajati ai centrului pana la sustragerea unor obiecte de informatica din gestiunea unitatii, frauda la fonduri europene, registre duble de casa, in concluzie toate elementele constituente necesare numirii unui grup infractional organizat.

Iata cateva extrase din actul de control prezentat de cotidianul.ro:

“În anul 2011 a fost introdus în folosinţă şi a început să fie utilizat programul de contabilitate MAPROMED, achiziţionat din fonduri europene, în condiţiile în care la acea dată existau în evidenţa contabilă a unităţii încă trei programe de contabilitate.”

„pentru lunile ianuarie, februarie, martie 2011, a fost identificată ţinerea a două registre de casă: – unul întocmit manual de către casier; – un altul întocmit cu ajutorul programului informatic achiziţionat din fonduri europene, fiind ţinut separat pe fonduri bugetare şi pe venituri proprii.

“Nu se găseau în unitate, la data investigaţiei, documentele de evidenţă contabilă pentru anul 2010, întrucât fostul contabil şef, domnul Cosmescu Dumitru, a ţinut contabilitatea pe un laptop proprietate personală de pe care, la plecarea prin demisie, nu a descărcat programul de evidenţă şi datele referitoare la operaţiunile patrimoniale derulate de unitate până la 31.12.2010. Astfel, la data verificării, în afara documentelor contabile arhivate în dosarele de contabilitate, nu existau stocate documentele specifice evidenţei contabile, nu existau balanţe ale conturilor contabile sintetice şi nici posibilitatea de a mai exploata în vreun fel operaţiunile înregistrate, încălcându-se astfel prevederile art. 23 din Legea 82/1991 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”

Acestea sunt doar cateva dintre neregulile punctuale prezentate de cotidianul.ro si sesizate in actul de control de catre expertii militari de la antifrauda, concluzia raportului fiind ca:

a . au fost efectuate plăţi fără ca în prealabil acestea să fie angajate, lichidate şi ordonanţate, majoritatea documentelor acestor operaţiuni nu au fost semnate de persoanele responsabile sau au aplicate semnături în cazul cărora există indicii temeinice că nu ar aparţine acestora;

b . au fost angajate operaţiuni economice fără a fi asigurate fonduri la articolele bugetare corespunzătoare, în cazul unora efectuându-se reglaje ulterioare în contabilitate; angajarea de cheltuieli peste limita aprobată sau în alte scopuri decât cele aprobate constituie infracţiune, conform prevederilor art. 71 raportat la art. 4 alin 2 şi 3 din L 500/2002;

c . au fost efectuate unele plăţi fără ca operaţiunile respective să fie lichidate în condiţiile legii – nu există documente de recepţie, operaţiunile nu sunt certificate în privinţa realităţii, regularităţii şi legalităţii etc., prin acordarea formală a vizei pentru control financiar preventiv propriu, fără verificarea check-list-urilor şi fără ca documentele aferente să poată fi considerate documente justificative;

d . peste 80 la sută din formularele de ordonanţare nu sunt semnate şi nu conţin datele obligatorii, fiind arhivate în dosare numai pentru îndeplinirea condiţiilor de formă;

e . au fost efectuate plăţi pentru o serie de achiziţii de bunuri şi servicii realizate de alte persoane decât cele cu responsabilităţi în acest domeniu şi fără ca achiziţiile să fie înscrise în Programul anual al achiziţiilor publice pentru anul 2010 – cărţi, consultanţă, servicii şi produse IT, servicii cercetare ştiinţifică etc.;

f . au fost efectuate plăţi în afara bugetelor deschise pe fiecare subdiviziune bugetară în parte, fără încadrarea în valorile primite.

g . au fost întocmite raportări contabile nereale privind situaţia execuţiei bugetare, fără a se ţine cont de realitatea şi legalitatea plăţilor, ci folosind exclusiv sumele din deschiderile de credite, astfel încât neregulile produse să nu fie identificate cu ocazia verificărilor acestor situaţii la eşalonul superior;

h . nu au fost respectate prevederile referitoare la solicitarea unui plafon de casă de la unitatea de la unitatea dce trezorerie la care este arondată unitatea.

Oare faptul ca generalii anchetati si judecati in trecutul nu foarte indepartat au fost condamnati la un an, doi, maxim trei de inchisoare si aia cu suspendare sa fie cauza acestor fapte? Daca respectivii generali primeau zece ani de inchisoare cu executare, le dadea ceva de gandit acestor posibili infractori? Merita sa dai o gaura de cateva zeci de miliarde si sa primeste un an cu suspendare? Ar trebui schimbata legislatia si pedepsele in Romania? Personal, as scoate aceasta nenorocita de condamnare cu suspendare dintre pedepsele sistemului judiciar. In timp ce militarii romani se zbat in saracia inzestrarii cu articole elementare, unora le arde de furaciuni. Sper ca justitia sa faca dreptate si in acest caz.

Articolul cu amanunte si prezentare detaliata a actului de control pe cotidianul.ro

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE