Pentru prima oara in istoria postdecembrista a armatei romane si dupa aproape cincisprezece ani de prezenta in teatrele de operatii se vorbeste, oficial, despre o evaluare pentru descoperirea timpurie a cazurilor care prezintă simptome de stres posttraumatic.
Astfel, militarii craioveni participanţi la misiunea din Afganistan vor fi evaluaţi psihologic de specialişti din Centrul de investigaţii socio-comportamentale, structură înfiinţată anul acesta în subordinea Direcţiei Management Resurse Umane din Ministerul Apărării Naţionale.
Activitatea de evaluare de tip screening, efectuată pentru prima dată de specialiştii centrului la aproximativ 60 de zile după întoarcea din misiune a militarilor, urmăreşte identificarea personalului militar care prezintă vulnerabilitate pentru dezvoltarea unor tulburări condiţionate de stres şi evenimente traumatice şi/sau descoperirea timpurie a cazurilor care prezintă simptome de stres posttraumatic.
Prin toate aceste activităţi, specialiştii centrului urmăresc ca întreg personalul să beneficieze de asistenţă psihologică de la primele faze de pregătire a unei misiuni până la terminarea acesteia şi reintegrarea completă atât în viaţa unităţii, cât şi în viaţa de familie.
Un mare pas inainte pentru psihologia militara, fie si prin recunoasterea posibilitatii existentei acestor cazuri de militari afectati de teatrele de operatii. Pacat ca a trebuit sa apara cateva cazuri in presa pentru ca ministerul sa ia masuri.