joi, aprilie 18, 2024
AcasăActualitate militaraDosarul cunoscut sub numele „Mită la M.Ap.N.” la final. Condamnari definitive pentru...

Dosarul cunoscut sub numele „Mită la M.Ap.N.” la final. Condamnari definitive pentru inculpati.

Hotararea a fost luata......In urma cu zece ani, procurorii Serviciului Militar din Parchetul Naţional Anticorupţie finalizau urmărirea penală şi dispuneau trimiterea în judecată a 18 inculpaţi în dosarul cunoscut sub numele „Mită la M.Ap.N.”. Au trebuit sa treaca ”doar” 10 ani de la acel moment pentru ca niste infractori sa primeasca ceea ce li se cuvine. Prea putin dupa mine…

Astfel, in martie 2004 au fost trimisi in judecata: lt. col. VLĂSCEANU ION, civil MUNTEAN VALENTIN TEODOR, col. PAVEL STOIAN, col. TUCALIUC FĂNICĂ, mr. ONIGA DUMITRU GHEORGHE, mr. ZAVODNIK CRISTIAN, mr. IANCU FLOREA, lt. col. MARIN IRIMIA, civil LUNGU TATIANA DANIELA, civil TULUC GHEORGHE, civil LORENT GABRIEL, civil TALPOŞ VASILE, civil PIT DORIN, civil TĂNASE VASILE, civil STEFAN IONEL, civil TOFAN EMIL CRISTIAN, civil BUDACA NELA, civil NIŢĂ IONEL.

Prin decizia penală nr.386 din 31.01.2014, Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală a hotărât următoarele:

1. Condamnă pe inculpații: VLĂSCEANU ION – fost comandant al UM 02032 Oradea (Centrul de Întreţinere, Reparaţii Curente Exploatare Cazărmi din subordinea Statului Major al Forţelor Terestre) și TUCALIUC FĂNICĂ fost comandant al UM 02033 Iaşi, la o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 8 ani şi interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funții elective, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată si continuată.

2. Condamnă pe inculpatul ONIGA DUMITRU GHEORGHE, fost şef Birou Energetic la UM 02033 Iaşi, la o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 8 ani şi interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funții elective, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: luare de mită in formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată si continuată și fals intelectual.

3. Condamnă pe inculpatul TALPOŞ VASILE, la o pedeapsă de 3 ani și 6 luni închisoare şi interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funții elective, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: complicitate la infracţiunea de dare de mită şi complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave si în forma continuată.

4. Condamnă pe inculpații: ZAVODNIK CRISTIAN MIHAI – fost comandant al UM 02031 Bucureşti, IANCU FLOREA MIHAI – fost inginer şef la UM 02031 Bucureşti, MARIN IRIMIA – fost şef Biroul Bugete şi Execuţie Bugetară în cadrul Direcţiei Financiar-Contabile a Ministerului Apărării Naţionale la o pedeapsă de 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 3 ani și 4 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită in forma continuată.

5. Condamnă pe inculpații: PIT DORIN, TOFAN EMIL CRISTIAN, STEFAN IONEL, BUDACA NELA la o pedeapsă de 5 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 2 ani și 5 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

6. Condamnă pe inculpatul TĂNASE VASILE la o pedeapsă de 5 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 2 ani și 5 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de dare de mită, în formă continuată.

7. Condamnă pe inculpata TULUC (LUNGU) TATIANA DANIELA, la o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 5 ani şi interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funții elective, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.

8. Condamnă pe inculpatul TULUC GHEORGHE, la o pedeapsă de 3 ani închisoare şi interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funții elective, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și in forma continuată.

9. Condamnă pe inculpatul LORENȚ GABRIEL, la o <>pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 8 ani şi interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funții elective, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: dare de mită in forma continuată, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave și în formă continuată.

10. Condamnă pe inculpatul PAVEL STOIAN, în calitatea sa de şef Livrare Domeniu şi Construcţii din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre, la o pedeapsă de 2 ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi interzicerea pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funții elective, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: luare de mită și complicitate la infracţiunea de luare de mită.

11. Față de inculpatul NIȚĂ IONEL, instanța a dispus încetarea procesului penal, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

12. Față de inculpatul MUNTEAN VALENTIN TEODOR, instanța a dispus disjungerea cauzei.

Obligă, în solidar, pe inculpaţii Vlăsceanu Gheorghe şi Ion Munteanu Valentin la plata sumei de 654.062,47 lei și dispune confiscarea unui telefon mobil si suma de 3.600 lei de la inculpatul Vlăsceanu Gheorghe Ion.
Dispune confiscarea de la inculpatul Zavodnik Mihai Cristian a sumei de 200 milioane lei vechi şi un telefon mobil în valoare de 1.017 lei (marca Motorola);
Dispune confiscarea de la inculpatul Tucaliuc Fănică a sumei de 16.000 mii lei.
Dispune confiscarea sumelor de 450 lei şi 44.550 lei de la inculpatul Oniga Dumitru Gheorghe.
Dispune confiscarea de la inculpatul Pavel Stoian a sumei de 150.000 lei și 70.000 lei.
Obligă pe inculpaţi la plata cheltuielilor judiciare către stat
Obligă pe inculpaţi la plata despăgubirilor civile către partea civilă MApN.

Decizia este DEFINITIVĂ.

Procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie, au constituit pentru soluţionarea acestui caz mai multe echipe operative, alături de ofiţeri ai poliţiei judiciare şi specialişti din P.N.A. şi au beneficiat de sprijinul direct al conducerii Ministerului Apărării Naţionale în stabilirea situaţiei de fapt şi a tuturor persoanelor vinovate.

I. Cazul UM 02032 Oradea

Anchetatorii au stabilit faptul că inculpatul VLĂSCEANU ION, în calitate de comandant al UM 02032 Oradea (Centrul de Întreţinere, Reparaţii Curente Exploatare Cazărmi din subordinea Statului Major al Forţelor Terestre) a pretins, în luna august 2002, de la MUNTEAN VALENTIN – administrator al SC EXACT CONSTRUCT SRL Oradea – 1,5 % din valoarea de 61.637.376.092 lei a contractului de achiziţionare a 5.778 tone combustibil CLU şi 110 tone combustibil tip M, în scopul de a-i aproba o hotărâre de adjudecare a licitaţiei şi de a-i aproba la timp plăţile pentru cantităţile de combustibil livrate. Mai mult, inculpatul a primit de la MUNTEAN VALENTIN TEODOR un telefon mobil şi i s-au achitat convorbirile în sumă de peste 36 milioane lei efectuate în scopurile mai sus menţionate.
VLĂSCEANU ION, în calitatea sa de comandant al UM 02032 Oradea, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a acceptat să aprobe hotărârea de adjudecare a licitaţiei către SC EXACT CONSTRUCT SRL pentru încheierea unui contract de 62.637.376.092 lei în condiţiile în care această firmă urma a fi descalificată, iar, pe parcursul derulării contractului, a acceptat să achite contravaloarea unui produs petrolier inferior calitativ şi neaccizat. În acest mod, inculpatul a cauzat bugetului de stat o pagubă de peste 14 miliarde lei.
În legătură cu aceeaşi situaţie de fapt, s-a stabilit că inculpatul MUNTEAN VALENTIN TEODOR, care a folosit reziduuri petroliere neaccizate ca şi combustibil petrolier, a falsificat notele de recepţie şi constatare a diferenţei pentru produsele petroliere cumpărate de la subfurnizorii firmei sale, facturile fiscale cu care a livrat aceste produse către unităţile militare, notele şi declaraţiile de conformitate a combustibilului petrolier, determinând crearea unui prejudiciu bugetului de stat şi în favoarea firmei sale de peste 11 miliarde lei, reprezentând încasare fără drept a accizelor aferente.
S-a reţinut totodată că inculpatul PAVEL STOIAN, în calitatea sa de şef Livrare Domeniu şi Construcţii din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a dat ordin, ca şef ierarhic superior inculpatului VLĂSCEANU ION şi membrilor Comisiei de licitaţie din cadrul UM 02032 Oradea să declare câştigătoare a licitaţiei firma EXACT CONSTRUCT SRL, în condiţiile în care această societate trebuia descalificată.
În cauză s-a reţinut şi vinovăţia inculpatului TALPOŞ VASILE care l-a ajutat pe inculpatul MUNTEAN VALENTIN TEODOR să livreze către unitatea militară 02032 Oradea cantitatea de 24.615 tone de produse petroliere neaccizate, contribuind la producerea pagubei de peste 14 miliarde lei către bugetul de stat.

II. Cazul UM 02033 Iaşi

Procurorii anticorupţie au reţinut faptul că inculpatul TUCALIUC FĂNICĂ, în calitatea sa de comandant al UM 02033 Iaşi, a pretins şi primit de la TOFAN EMIL CRISTIAN – administrator la SC BENZITOF SRL Comăneşti – sume de bani în scopul de a-i asigura buna derulare a contractului nr. 12/2002, pe care l-a încheiat cu unitatea sa, precum şi efectuarea la timp a plăţilor pentru cantităţile de combustibil livrate din contract.
Mai mult, s-a reţinut vinovăţia inculpatului ONIGA DUMITRU GHEORGHE care, în calitate de şef Birou Energetic la UM 02033 Iaşi, a pretins şi primit de la acelaşi inculpat sume de bani în scopul asigurării derulării contractului sus-menţionat şi a efectuării la timp a plăţilor pentru combustibil.
Faţă de cei doi angajaţi ai unităţii militare s-a reţinut şi faptul că şi-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu, admiţând plata în avans a unor produse necorespunzătoare calitativ, cauzând Ministerului Apărării Naţionale o pagubă de peste 9 miliarde lei şi au perturbat bunul mers al unităţilor militare utilizatoare a combustibilului. De altfel, inculpatul ONIGA DUMITRU GHEORGHE a semnat în fals mai multe documente de recepţie combustibil, atestând în mod neadevărat că a primit produs petrolier de o calitate superioară.
În aceeaşi cauză, s-a dispus trimiterea în judecată şi a inculpatului TOFAN EMIL CRISTIAN – administrator al SC BENZITOF SRL Comăneşti – întrucât a livrat produs petrolier inferior calitativ şi neaccizat precum şi l-a instigat pe unul dintre angajaţii săi să completeze în fals 41 de avize de însoţire a mărfii şi să consemneze livrarea unei cantităţi de produs petrolier mai mare decât cea reală.
Fiind extinsă urmărirea penală, procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie au mai identificat şi alte fapte în sarcina inculpaţilor – cadre militare ale UM 02033 Iaşi.
Inculpatul ONIGA DUMITRU GHEORGHE a pretins şi a primit de la TOFAN EMIL CRISTIAN – administrator la SC BENZITOF SRL sume de bani cu care şi-a achiziţionat un autoturism marca FORD în scopul de a-i asigura atribuirea unui contract de achiziţie pentru combustibil tip M în urma unei licitaţii. Acelaşi inculpat, a falsificat procesul-verbal al Comisiei de evaluare –licitaţie, consemnând în mod nereal că societatea inculpatului TOFAN EMIL a depus o ofertă de preţ mai bună pentru produsul petrolier tip M.
Mai mult, s-a stabilit că inculpatul ONIGA DUMITRU GHEORGHE nu a refuzat promisiunea inculpatului ŞTEFAN IONEL – administrator la SC STAND ROM SRL – de a-i fi oferit un procent de 10 % din valoarea de peste 300 milioane lei a unui contract de achiziţionare de material lemnos în scopul de a atribui respectivul contract firmei sale.

III. Cazul UM 02033 Iaşi şi 02031 Bucureşti – SC LORENZO EXPRES SRL Satu Mare

Anchetatorii au stabilit că inculpatul PAVEL STOIAN – şef Livrare Domenii şi Construcţii din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre – a pretins suma de 250 milioane lei de la inculpatul LORENŢ GABRIEL – administrator al SC LOREZO EXPRES SRL Satu Mare – în scopul de a le ordona comandanţilor UM 02031 Bucureşti şi UM 02033 Iaşi, care i se subordonau pe linie militară, să încheie cât mai repede contracte de achiziţie de combustibil lichid cu această firmă şi să efectueze cu operativitate plăţile.
La rândul său, inculpatul TUCALIUC FĂNICĂ – comandant al UM 02033 Iaşi – a pretins de la reprezentanţii SC LORENZO EXPRES SRL câte 350 lei per. kg. combustibil livrat, ca urmare a derulării unui contract de achiziţie produse petroliere, din care a primit în două tranşe suma de peste 160 milioane lei, în scopul de a le asigura buna derulare a contractului şi efectuarea la timp a plăţilor pentru cantităţile de combustibil livrate.
ONIGA DUMITRU GHEORGHE – şef Biroul energetic la UM 02033 Iaşi – a pretins şi primit de la LORENŢ GABRIEL suma de 85 milioane lei şi un telefon mobil şi a facilitat primirea sumei de 160 milioane lei de către inculpatul TUCALIUC FĂNICĂ în scopul de a asigura desfăşurarea normală a contractului încheiat de UM 02033 Iaşi cu SC LORENZO EXPRES SRL.
Inculpatul ZAVODNIK CRISTIAN MIHAI – comandant al UM 02031 Bucureşti – a pretins de la reprezentanţii SC LORENZO EXPRES SRL suma de 200 lei per. kg. de combustibil livrat, din care a primit 200 milioane lei, precum şi un telefon mobil în valoare de aproximativ 11 milioane lei, în scopul de a asigura desfăşurarea normală a contractului şi a efectua la timp plăţile pentru combustibilul livrat.
Inculpatul IANCU FLOREA MIHAI – inginer şef la UM 02031 Bucureşti – a pretins de la inculpatul LORENŢ GABRIEL suma de 200 milioane lei, precum şi un telefon mobil pentru ca, în calitatea sa, să asigure desfăşurarea normală a contractului de achiziţie produs petrolier şi să efectueze la timp plăţile pentru combustibilul livrat.

Corelativ faptelor mai sus expuse, au fost trimişi în judecată inculpaţii PIT DORIN şi LORENŢ GABRIEL pentru dare de mită. Mai mult, s-a stabilit că inculpatul LORENŢ GABRIEL a indus în eroare Ministerul Apărării Naţionale prin încheierea cu UM 02033 Iaşi şi UM 02031 Bucureşti a două contracte, conform cărora trebuia să livreze combustibil CLU tip III, însă, folosind în mod repetat facturi fiscale false şi declaraţii de conformitate false, a furnizat produs petrolier inferior calitativ, neaccizat, producând un prejudiciu total de peste 46 miliarde lei. În aceeaşi cauză, procurorii au stabilit că LORENŢ GABRIEL a fost ajutat de inculpatul TALPOŞ VASILE să livreze produse petroliere de calitate inferioară Ministrului Apărării Naţionale, şi să producă prejudiciul de peste 46 miliarde lei anterior menţionat.

În aceeaşi cauză, s-a stabilit că inculpata LUNGU TATIANA DANIELA a falsificat mai multe facturi fiscale şi declaraţii de conformitate, ajutându-l în acest sens pe LORENŢ GABRIEL să înşele Ministerul Apărării Naţionale în derularea contractelor încheiate de firma acestora cu UM 02033 şi UM 02031, prin furnizarea unor produse inferioare calitativ şi neaccizate.
În acelaşi lanţ infracţional, s-a stabilit participarea inculpaţilor TĂNASE VASILE şi TUCALIUC GHEORGHE care l-au ajutat direct, nemijlocit pe inculpatul LORENŢ GABRIEL să ofere sume de bani cu titlu de mită reprezentanţilor armatei şi să furnizeze produsele petroliere inferioare calitativ unităţilor militare.

IV. Cazul UM 02310 Bucureşti

Anchetatorii au stabilit că inculpatul PAVEL STOIAN – în calitate de şef Livrare Domeniu şi Construcţii din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre şi, ulterior, comandant al UM 02310 Bucureşti – a pretins şi primit, în perioada 1997-2002 de la inculpatul NIŢĂ IONEL – administrator la SC ELAN SRL -, suma de 500 milioane lei în scopul de a-i atribui contracte de reparaţii de construcţii cu armata şi de a-i efectua, cu ritmicitate plăţile aferente.
Totodată, în sarcina inculpatului PAVEL STOIAN s-a reţinut şi faptul că, în anul 2003, l-a ajutat pe inculpatul MARIN IRIMIA – şef Biroul Bugete şi Execuţie Bugetară în cadrul Direcţiei Financiar-Contabile a Ministerului Apărării Naţionale – să primească sume de bani de la inculpatul NIŢĂ IONEL în scopul de a aloca fonduri extrabugetare şi a suplimenta fondurile pentru continuarea unor lucrări de construcţii efectuate de SC ELAN SRL.
De altfel, MARIN IRIMIA – în calitatea sa mai sus-menţionată – a primit în mod repetat, atât de la NIŢĂ IONEL, cât şi de la inculpata BUDACĂ NELA – administrator la SC CICADO SRL şi reprezentantă la SC RALCOM INVEST SRL – suma totală de 230 milioane lei în scopul de a aloca fonduri extrabugetare şi a suplimenta fondurile pentru începerea sau continuarea lucrărilor de construcţii pe care aceste firme le executau în urma unor contracte încheiate cu unităţile militare.

Sursa: pna.ro

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE