sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăActualitate militaraDecizie a Curtii Constituționale a României în favoarea pensionarilor SNAOPSN cu pensii...

Decizie a Curtii Constituționale a României în favoarea pensionarilor SNAOPSN cu pensii de peste 4000 de lei

Printr-un comunicat de presă dat publicității ieri, CCR a admis excepția de neconstituționalitate ridicată în mai multe procese și a constatat că Guvernul a încălcat Constituția când a micșorat pensiile prin ordonanță de urgență. Astfel, OUG 130/2021, prin care s-au instituit contribuții la asigurările sociale de sănătate pentru pensionarii militari cu pensii peste 4000 de lei este neconstituțională.

În esență, Curtea a reținut că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuții la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Or, prin ordonanță de urgență nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuții, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie
prevăzut de art.47 alin.(2) din Constituție, fiind, astfel, contrară art.115 alin.(6) din Constituție, care interzice afectarea drepturilor și libertăților fundamentale prin ordonanțe de urgență.

Decizia este definitivă și general obligatorie.

Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE