joi, februarie 22, 2024
AcasăActualitate militaraInterneCSAT a hotarat: Romania va achizitiona avioane F-16

CSAT a hotarat: Romania va achizitiona avioane F-16

Membrii Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) au aprobat dupa o sedinta cu scandal, achizitia avioanelor multirol. Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a prezentat demersurile întreprinse în vederea iniţierii programului Avion Multirol al Forţelor Aeriene.

Intr-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, dat publicităţii după încheierea şedinţei CSAT, se arata:

În cadrul şedinţei s-a analizat starea Armatei României, punându-se în discuţie capacitatea de luptă pe timp de pace și de război, precum şi participarea la misiunile internaţionale. Membrii CSAT au concluzionat că Armata României are capacităţi limitate de a-şi îndeplini misiunile ce-i revin şi au decis ca, la viitoare şedinţă a Consiliului, Guvernul României să prezinte un program multianual de restabilire a capacităţii de luptă a acesteia.

Ministrul Apărării Naţionale, domnul Corneliu Dobriţoiu, a prezentat demersurile întreprinse în vederea iniţierii programului Avion Multirol al Forţelor Aeriene. Membrii Consiliului au aprobat „Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană” în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene” în concordanţă cu interesele esenţiale de securitate ale ţării şi cu angajamentele asumate de România în cadrul organizaţiilor europene şi nord-atlantice.

O altă temă pe agenda şedinţei a constituit-o evaluarea riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale, ca fundament pentru întocmirea „Planului Naţional de Priorităţi Informative pentru anul 2013”.

De asemenea, s-au evaluat ameninţările la adresa securităţii naţionale şi vulnerabilitățile de securitate identificate în contextul atentatului de la Burgas (Bulgaria).

În finalul şedinţei, membrii CSAT au fost informaţi cu privire la proiectul de hotărâre a Guvernului României pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă „C.F.R. Marfă S.A.”, modalitatea concretă şi procedura de privatizare fiind în responsabilitatea Ministerului Transportului şi Infrastructurii şi a Guvernului României.

La şedinţă au participat prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta; viceprim-ministrul Guvernului României, ministrul Finanţelor Publice, domnul Florin Georgescu; ministrul Administraţiei şi Internelor, domnul Mircea Duşa; ministrul Apărării Naţionale, domnul Corneliu Dobriţoiu; ministrul Justiţiei, doamna Mona-Maria Pivniceru; ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, domnul Daniel Chiţoiu; directorul Serviciului Român de Informaţii, domnul George-Cristian Maior; directorul Serviciului de Informaţii Externe, domnul Teodor-Viorel Meleşcanu; şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă; consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, domnul Iulian Fota; secretarul CSAT, general Ion Oprişor, și purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, domnul Bogdan Oprea. La şedinţă au mai participat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, domnul Ovidiu-Ioan Silaghi şi secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe, domnul Bogdan Aurescu.

Ce nu se mentioneaza in comunicatul presedentiei, este faptul ca primul ministru Ponta, dupa aproximativ 40 de minute a parasit sedinta CSAT, ca si cand apararea si siguranta nationala ar fi un foarte bun motiv de circ politic, circ cu care deja ne-am obisnuit. In loc sa stea sa sustina punctul de vedere al ministerului pe care il are in subordine si care este in colaps financiar, primul ministru a hotarat sa dea bir cu fugitii, dand ocazia altui circ mediatic. Acest circ se pare ca a pornit de la dorinta presedintelui Basescu de a introduce pe ordinea de zi a sedintei CSAT a unui ”subiect militar”, cu care primul ministru nu a fost de acord, intre cei doi avand loc un schimb de replici. Despre ce a fost vorba, vom afla probabil foarte curand.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE