O mana de politicieni si-a adus aminte dupa 12 ani ca militarii romani, prin participarea lor la diferitele misiuni internationale, au avut o importanta contributie la ” dezvoltarea construcţiei democratice a statului român, la materializarea sacrificială a politicii sale de securitate şi la promovarea specifică a intereselor naţionale”, si propune omagierea acestora intr-o sedinta solemna a parlamentului Romaniei.
Potrivit pesurse.ro, Comisia de Apărare din Senat a trimis conducerii Parlamentului o solicitare pentru organizarea în luna octombrie a unei ședințe solemne comune de plen la care să fie invitați militarii răniți sau mutilați în operațiunile militare.
Textul integral al solicitării, dat publicitatii de site-ul pesurse.ro:
“Urmare a scrisorii noastre din …………….., reiterăm propunerea relativă la omagierea, în cadrul unei şedinţe solemne comune a Parlamentului, a contribuţiei pe care Armata României a adus-o la dezvoltarea construcţiei democratice a statului român, la materializarea sacrificială a politicii sale de securitate şi la promovarea specifică a intereselor naţionale.
În acest sens, manifestarea, al cărei patronaj instituţional vă rog respectuos să-l acceptaţi, va fi centrată pe asumarea explicită a preţuirii acordate de către Parlamentul României militarilor români care au luptat în teatrele de operaţii, eveniment fără precedent în istoria naţională.
Din această perspectivă, la manifestare, a cărei desfăşurare vă propun să aibă loc în săptămâna aniversării Zilei Armatei – 25 Octombrie, să fie invitaţi comandanţii unităţilor şi ai marilor unităţi care au participat în teatrele de operaţii, militarii răniţi sau mutilaţi în operaţiunile militare, precum şi familiile militarilor care şi-au pierdut viaţa în misiunile de luptă.
În cazul acceptării, implicit a instituţionalizării sale programatice, proiectul manifestării va fi elaborat de către Comisia de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, şi prezentat Biroului Permanent al Senatului până la 23 septembrie a.c.
Îngăduiţi-mi, domnule Preşedinte, convingerea că instituţionalizarea programatică a preţuirii Armatei României în forul suprem al puterii poporului român, constituie un prilej de consolidare a solidarităţii naţionale, de redeşteptare a sentimentului naţional, de dezvoltare şi afirmare a prestigiului instituţiei militare naţionale”.
Ce inseamna asta pentru militari? Inseamna aprecierea, chiar daca formala, a unor eforturi cateodata supraomenesti facute de militarii romani pentru mentinerea unui inalt nivel de reprezentare a tarii, in conditiile unui buget si a unei inzestrari net inferioara partenerilor de coalitie.
In ciuda impedimentelor, militarii romani au primit permanent aprecieri din partea partenerilor, politicienii romani primind multumiri permanent pentru modul cum militarii romani au stiut sa-si execute misiunile incredintate.
O initiativa care merita toata lauda.Intr-adevar acei oameni merita cu prisosinta,eu si-au riscat viata in razboi nu ca unii ofiteri trimisi si pastrati pe la UE si NATO fara alt merit in afara de a contribui la cine trebuie