joi, februarie 22, 2024
AcasăActualitate militaraCastelul Tepes din Bucuresti va trece in administrarea MApN

Castelul Tepes din Bucuresti va trece in administrarea MApN

Imobilul, aflat în prezent în custodia Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, va trece la MApN. Scopul este, potrivit notei de fundamentare a proiectului, o mai bună administrare a clădirii, care trebuie să aibă acelaşi regim juridic ca toate celelalte imobile ale ministerului, precum şi introducerea în ,,Inventarul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale”.

Imobilul nu face obiectul cererilor de revendicare sau restituire ori ale unor litigii, nu este grevat de sarcini, nu este închiriat sau concesionat, potrivit documentului citat.

Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a fost organizat şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Apărării Naţionale.

Castelul Ţepeş este situat pe strada Candiano Popescu numărul 6. Clădirea a fost construită în anul 1906, cu ocazia organizării, pe Câmpia Libertăţii, a Expoziţiei Generale Române, prilejuită de împlinirea a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I.

Destinaţia iniţială a edificiului a fost aceea de turn de apă. Clădirea, construită după planurile arhitecţilor Ştefan Burcuş şi V. Ştephănescu, este o reproducere la scară mai mică a Cetăţii Poenari, ridicată de Vlad Ţepeş în judeţul Argeş.

Începând din anii de după Primul Război Mondial castelul a fost transformat într-o cazarmă destinată corpului de gardă de la Mormântul Ostaşului Necunoscut, aflat în apropiere, în faţa Muzeului Militar Naţional.

Dupa 1990, clădirea a fost utilizată drept Corp de gardă pentru o subunitate de jandarmi, care îndeplinea misiuni de pază la câteva instituţii bancare din Capitală.

Din 30 septembrie 2004, prin Hotărârea de Guvern 1585, Castelul Vlad Ţepeş a devenit sediul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor. ONCE a lansat în trecut un apel public la donaţii şi sponsorizări pentru renovarea construcţiei.

Proiectul a fost postat pe site-ul MApN la 15 decembrie, aflându-se în dezbatere publică pentru 30 de zile.

Sursa: mediafax

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE