miercuri, februarie 28, 2024
AcasăActualitate militaraBugetarea MApN trebuie să stea în atenţia instituţiilor statului

Bugetarea MApN trebuie să stea în atenţia instituţiilor statului

Ministrul apararii nationale  Mircea Dusa
Ministrul apararii nationale
Mircea Dusa
Prezent la conferinţa “Profilul României în NATO la 10 ani după integrare”, ministrul Dusa a declarat că bugetarea ministerului apararii trebuie să stea în atenţia instituţiilor statului cu atât mai mult în aceste zile, având învedere situaţia politică şi militară din regiune.

“Cu atât mai mult, în aceste zile, când avem situaţia politică, militară din zona Ucrainei, complexă şi complicată, se pune problema ca bugetarea Ministerului Apărării Naţionale să fie una care să stea în atenţia instituţiilor statului, astfel încât acel proces de restructurare şi refacere a capabilităţilor de luptă ale Armatei române să poată fi realizat cât mai repede”, a spus Duşa, citat de Mediafax.

Potrivit ministrului, în ultimii ani Armata Română a făcut eforturi deosebite pentru restructurare, pentru adaptare la standardele NATO, iar efortul material şi financiar al României au fost puse în slujba obiectivelor asumate la integrarea în NATO.

”Sigur că, de-a lungul timpului, odată cu bucuria primirii în NATO, politicienii au uitat ca bugetul MApN să fie unul care să îi permită să realizeze aceste capabilităţi. Mulţi ani la rând s-a uitat că ne-am angajat să ajungem la o alocare de 2,38% din PIB şi alocările au fos puţin peste 1% din PIB. Sigur că atunci când vorbim de NATO, de securitatea mondială şi naţională, nu trebuie să facem politică, dar abia în 2013 s-a reluat procesul acesta de alocare de resurse bugetare pentru modernizarea şi înzestrarea capabilităţilor pe care ni le-am asumat atunci când am intrat în NATO”, a declarat ministrul Dusa.

Dusa a spus că, doar într-un an, având în vedere costurile foarte mari pentru ceea ce înseamnă modernizarea şi realizarea acestor capabilităţi, “nu se pot rezolva lucrurile care nu s-au rezolvat în timp”. insa a menţionat că în 2013 a fost elaborat un document strategic, cu putere juridică, care să asigure o creştere anuală a bugetului Ministrului Apărării, astfel încât, în 2016-2017, acesta să ajungă la 2% din PIB.

Pentru prima oara, dupa multa vreme, vad o luare de pozitie foarte clara a unui ministru al apararii cu referire la bugetul mult subdimensionat al apararii. Ar fi foarte interesant si util sa vedem in conferinte si la televiziuni si pareri ale sefilor categoriilor de forte ale armatei, ale sefului SMG si de ce nu ale generalilor armatei romane, pentru ca ei sunt cei ce se lovesc zilnic de aceste neajunsuri.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE