luni, aprilie 15, 2024
AcasăActualitate militaraAvioane americane F-16 participa in Romania la exerciţii ce nu au legătură...

Avioane americane F-16 participa in Romania la exerciţii ce nu au legătură cu situaţia din Ucraina

Avion multirol F-16
Avion multirol F-16
„Începând din această săptămână vom avea exerciţii comune, care nu au nicio legătură cu situaţia din Ucraina, pentru că ele au fost planificate de anul trecut, pe aviaţie de vânătoare şi supraveghere aeriană. Avioane F16 vor fi, începând din această săptămână, prezente la aceste exerciţii”, a declarat astazi ministrul apararii.

El a precizat că va avea o discuţie telefonică, în cursul zilei de luni, cu secretarul Apărării, Charles Timothy Hagel, în care va discuta despre perspectivele NATO.

„Voi aborda şi subiecte ale parteneriatului România-Statele Unite şi capabilităţi militare pe care va trebui să le avem în viitor în România, dar şi în celelalte state care sunt graniţe NATO şi graniţă a Uniunii Europene”, a arătat acesta.

Întrebat dacă a cerut sprijin aerian pentru o escadrilă de avioane F16 care să staţioneze în România până în momentul în care armata română le va avea în dotare, el a spus: „O să am o discuţie cu domnul Hagel pe subiecte care vizează supravegherea spaţiului aerian, poliţie aeriană, sisteme de apărare antiaeriană, sisteme de securitate pe Marea Neagră. Avioanele F16 vor fi prezente la exerciţii cu forţele aeriene române începând din această săptămână în România. Este un exerciţiu planificat în anul 2013”.

Întrebat dacă au existat zboruri ale unor avioane ruseşti în apropierea spaţiului aerian al României, acesta a spus că „24 de ore din 24, aviaţia militară a forţelor aeriene supraveghează spaţiul aerian al ţării”.

„Împreună cu forţele NATO, cu acel avion Awaks, de supraveghere aeriană, forţele aeriene române execută misiunea de supraveghere şi a poliţiei aeriene”, a arătat Mircea Duşă.

„Aşa cum ţările NATO, în teritoriul şi în spaţiul aerian al ţărilor NATO, fac supravegheri aeriene şi alte state, care nu sunt membre NATO, pe zonele unde nu încalcă tratatele internaţionale, graniţele şi spaţiul aerian al altor ţări, fac supraveghere aeriană”, a declarat ministrul Apărării.

Potrivit afirmaţiilor sale, comenzile se dau de la centrul de coordonare NATO din Spania şi misiunile se execută conform acestora. „Şi alte state execută misiuni de supraveghere aeriană în spaţiul aerian al statelor respective, aşa cum şi statele NATO execută misiuni de supraveghere aeriană. (…) Faţă de informaţia pe care a dat-o Bulgaria, este normal că dacă un avion de supraveghere aeriană sau de cercetare electronică e pe spaţiul Mării Negre sunt alertate toate forţele aeriene din statele membre”, a explicat Duşa.

Duminică, Duşa declara că mai multe avioane americane F-16 vor veni săptămâna viitoare în România pentru a participa la exerciţii în spaţiul aerian românesc şi vor rămâne o perioadă destul de lungă.

Mediafax

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE