duminică, septembrie 24, 2023
AcasăActualitate militaraInterneArmata romana prinde glas prin vocea unui comandant de unitate. Nemultumiri puse...

Armata romana prinde glas prin vocea unui comandant de unitate. Nemultumiri puse pe tapet.

Se pare ca lt.col. Vasile Dragoman, comandant de unitate, a inaintat ministrului apararii nationale un memoriu semnat de cei 627 de militari din unitatea sa. Avand in vedere continutul memoriului postat de Dragoman la sectiunea comentarii a unui articol de pe romanialibera.ro, nu ne surprinde deloc faptul ca locotenentul colonel a fost urmat de toti subalternii in acest demers. Chiar daca acest Dragoman nu exista sau acest comentariu nu ii apartine, il publicam pentru ca reprezinta realitatea si starea de spirit a militarilor romani si este un semnal de alarma tras, semnal la care politica romaneasca trebuie sa ia aminte.

Iata mesajul, probabil si memoriul adresat de acest comandant ministrului apararii, fara alte comentarii:

”Sunt comandant de unitate in cadrul Ministerului Apararii Nationale. In ultimii ani, impotriva armatei s-a desfasurat o campanie de denigrare care in final s-a soldat cu integrarea fortata a militarilor romani in legi unitare de salarizare si pensionare, insa nu complet, ci doar in partile care convin denigratorilor armatei. Acest ultim element a condus la discriminarea fatisa a militarilor fata de ceilalti salariati si pensionati unitari.
Dl. ministru Dobritoiu, nu contestam legile, insa militarii activi romani in totalitatea lor, va solicitam sa fim tratati complet unitar, deci nu doar in partile care convin emitentilor actualelor legi unitare de pensionare si salarizare, intrucat in contextul creat, militarii romani avem un regim de sclavi, in niciun caz de salariati si de pensionati unitari.
Prin urmare:
1. Fiind integrati in lege unitara de salarizare, dorim sa ni aplice si noua Codul Muncii la fel ca tuturor celorlalti unitari. Nu mai dorim sa lucram nenormat, ci de luni pana vineri, 8 ore pe zi, iar daca societatea are nevoie de noi mai mult timp (inundatii, inzapeziri, misiuni de lupta, alte interventii), sa ne plateasca si pentru tot ceea ce depaseste 8 ore, intrucat asa este regimul salariatilor unitari, cu exceptia militarilor, care primim aceleasi remuneratii indiferent cat lucram si suntem fortati sa lucram frecvent nenormat. Cunoasteti foarte bine ca lucram minim 3 luni in fiecare an 24 de ore din 24, 7 zile din 7, insa pentru aceleasi venituri si implicit pentru aceleasi contributii la pensii ca ceilalti salariati unitari cu care am fost situati pe grila de salarizare, insa care lucreaza doar 8 ore de lui pana vineri, ceea ce este o anomalie mai mult decat evidenta.
2. Fiind integrati in legi unitare de salarizare si pensionare, dorim sa ni elimine complet interdictiile si limitarile de drepturi constitutionale din Statutul Cadrelor Militare. In consecinta, nu cerem privilegii, ci dorim doar aceleasi drepturi cu ceilalti salariati si pensionati unitari, respectiv:
– sa avem dreptul de a detine firme;
– sa avem dreptul de a ne organizam in sindicate;
– sa avem dreptul sa ne inscriem in partide politice si sa candidam la functii publice;
– sa avem toate celelalte drepturi pe care le au toti salariati si pensionatii unitari cu exceptia noastra;
Prin urmare dl. ministru, nu cerem nici privilegii, dar nu mai dorim nici discriminari, dorim doar sa fim tratati perfect unitar.
In concluzie:
– daca trebuie sa ramanem integrati in legi unitare de salarizare si pensionare, dorim plata la tarif orar si eliminarea oricarei interdictii din statut, adica sa fim tratati ca ceilalti unitari;
– daca trebuie sa avem un regim discriminatoriu – deci special fata de ceilalti angajati cu care doar formal suntem asimilati, solicitam legi speciale de salarizare si pensionare care sa compenseze discriminarile la care suntem supusi acum. Orice alta varianta in afara de cele 2 expuse, nu determina decat batjocorirea si disciminarea militarilor romani in raport cu ceilalti salariati si pensionari unitari;
-in conditii de salarizare si pensionare unitare, orice exceptie de tratament in ceea ce privestedrepturile militarilor in raport cu ceilalti salariati si pensionati unitari, constituie discriminare pentru militari;
V-am transmis memoriul pe adresa M.Ap.N. cu cele relatate, memoriu semnat de toti cei 627 miitari ai unitatii (ofiteri, subofiteri, maistri militari, soldati si gradati voluntari).
Cu stima, Lt.col. Vasile Dragoman

RELATED ARTICLES

2 COMENTARII

 1. poate in alta lume si pe alta planeta.
  adica,noi, militarii ? democratie ? drepturi ?
  poate va face ceva. daca se schimba primul ministru,se vor schimba si ministrii.daca un ministru da un o ordonanta,urmatorul dupa el o va anula……..tipic romanesc.
  nu trebuie sa ne mai surprinda nimic.
  de multa vreme nu mai suntem condusi de ai nostri.
  pe noi ne conduc U.E. , americanii si cu coruptia.
  cum sa faci curatenie numai la nivel inalt ?
  mereu s-a imputit pestele de la cap si s-a curatat numai de la coada.
  iar daca Domnul Ministru Dobritoiu va face ravagii la nivel inalt in Armata Romana trebuie sa fim siguri ca nu va ocupa scaunul prea mult timp.
  este foarte greu spre imposibil sa razbata in acest sistem, pe care conducerea tarii nu-l sustine deloc, unde discriminarea intre soldati si subofiteri/ofiteri este vizibila ( a se vedea la capitolul echipament,unde soldatii iau tinuta din an in pasti iar superiorii cate 2500-3000RON anual; cine rupe tinuta si cine o poarta cate 10 ani)
  si daca este sa fie prea capabil dar nu are cu cine sa faca o treaba buna cred ca va renunta inainte de termen ca sa previna o eventuala nedreptate asupra sa.
  noi , cei mici ii uram succes (nu succesuri)
  sa auzim de bine
  nu vreau „sa traiti bine !”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular