sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăCeremonii militareArmata Romana la ceas de sarbatoare: ceremonii militare in toata tara

Armata Romana la ceas de sarbatoare: ceremonii militare in toata tara

La 25 octombrie, dupa lupte grele purtate în cadrul unei operatii de amploare, care a implicat cooperarea cu unitati si ma ri unitati sovietice, militarii Armatei 4 Romane eliberau Careiul, aflat la granita de nord-vest a tarii, ultima localitate de pe teritoriul national ramasa sub ocupatia hitleristo-horthysta. In urma acestei victorii marete, prin decretul nr.381 din 01.10.1959, publicat in Buletinul Oficial nr. 27 din 5 octombrie 1959, ziua de 25 octombrie a fost declarata „Ziua Forţelor Armate ale Republicii Populare Române”.

Anul acesta, Ziua Armatei va fi sarbatorita in toata tara, prin arborarea Drapelului Naţional la toate sediile instituţiilor militare, ridicarea Marelui Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi prin organizarea unor ceremonii militare şi activităţi comemorative în toate garnizoanele din ţară, în teatrele de operaţii şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării.

Activitatile vor debuta la ora 09.00, in prezenta ministrului apararii si a presedintelui Romaniei, cu un ceremonial la Monumentul Eroilor militari români căzuţi la datorie amplasat în Parcul Tineretului din Bucureşti, monument inaugurat in urma cu un an si realizat din contribuţia ministrului Apărării, Gabriel Oprea, şi a Primăriei Sectorului 4.

În Bucuresti, începând cu ora 11.00, vor mai avea loc ceremonii militare la Monumentul Eroilor din al II-lea Război Mondial, amplasat în faţa Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, şi la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol.

Statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandamentele, marile unităţi şi unităţile militare de pe întreg teritoriul ţării organizează, cu acest prilej, Ziua Porţilor Deschise şi activităţi cultural-artistice şi sportive, simpozioane, întâlniri cu veteranii de război, expoziţii, gale de filme şi spectacole.

În ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării se vor organiza expoziţii de carte, de publicaţii şi fotografie, cu tematică militară, precum şi ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori la cimitire şi monumente ale ostaşilor români.

Militarii români din teatrele de operaţii vor sărbători Ziua Armatei prin organizarea unor ceremonii militare şi a unor activităţi culturale şi sportive la care vor fi invitaţi şi parteneri din coaliţiile multinaţionale.

Conform unui comunicat al MApN, incepand cu ora 18.30 va avea loc o ceremonie de retragere cu torte, ceremonie pe cat de frumoasa, pe atat de spectaculoasa prin efectele vizuale si acustice la care sunt supusi spectatorii. De mentionat, ca ceremonia se desfasoara in miscare, pe itinerariul : Palatul Cercului Militar Naţional, Bulevardul Regina Elisabeta, Piaţa Operei, Piaţa Leu, Bulevardul General Vasile Milea, militarii Regimentului 30 Garda fiind insotiti de muzica militara.

Este un ceremonial rar, spectaculos, desfasurat pe parcursul a aproape 6 km, in lumini de torte si sunet de fanfara. Doritorii de frumos sunt asteptati pe traseul mentionat mai sus.

La Multi Ani Armata Romana, La Multi Ani militari romani, oriunde va aflati.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE