joi, septembrie 28, 2023
AcasăCeremonii militare15 August, Ziua Marinei Romane

15 August, Ziua Marinei Romane

Fregata Regina Maria. Sursa foto: navy.ro
,,Cu ocazia serbării zilei de 15 august a.c. – Sfânta Maria -, patroana Marinei, vor avea loc în apele Constanţei şi pe uscat nişte serbări demne de văzut precum regale, alergări, corabia Argonauţilor şi altele.” Acestea sunt cuvintele cu care in urmă cu un secol, prin adresa cu Nr. 6082 din 6 august 1902, Cristea Georgescu, primarul Constanţei, din dorinţa de a atrage turişti, se adresa primarilor comunelor urbane reşedinţe de judeţ din toată ţara.

Fortele Navale isi vor sarbatori si anul acesta ziua printr-o serie de ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane de flori la monumente, jocuri marinăreşti si nu in ultimul rand prin ceea ce arata maiestria meseriei: exerciţii demonstrative pe apa.

Incepute inca din 13 august, manifestarile se continua maine in zonele cu traditii marinaresti Constanţa, Mangalia, Brăila şi Tulcea dar si in capitala.

Mâine, de la ora 10.00, în zona falezei din faţa Comandamentului Flotei din Constanţa se va desfăşura exerciţiul demonstrativ „Forţele Navale Române 2012″. Urmează, de la ora 13.00, jocuri marinăreşti în Portul Tomis, la ora 21.00 aprinderea pavoazului electric la navele militare, iar de la 22.10 retragerea cu torţe pe traseul Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu – Primăria Constanţa. Tot mâine, de la ora 9.00, e programată Ziua Porţilor Deschise în Portul Militar Brăila, urmată de ceremonia de ridicare a pavilionului, Te Deum şi depunerea unei ancore de flori în apă, parada navelor militare şi civile, Sosirea Zeului Neptun şi jocuri marinăreşti.

La Galaţi au loc, pe întreg parcursul zilei, spectacole şi vernisajele unor expoziţii ce ilustrează istoria navigaţiei. La ora 18.00, pe Faleza Dunării va fi oficiat de către arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Casian Crăciun, Te Deumul întru pomenirea celor dispăruţi în apele fluviului şi aruncarea crucii de flori în Dunăre. Urmează, de la 18.30, defilarea navelor militare, jocurile marinăreşti, iar de la ora 20.00 concertele lui Ovidiu Lipan Ţăndărică, Bosquito şi Horia Brenciu&Band.

De la ora 22.40 are loc un spectacol de artificii şi lasere. Începând cu ora 9.45, va avea loc şi la Mangalia o ceremonie militară şi religioasă, urmată de jocuri marinăreşti şi un concurs de ambarcaţiuni cu rame şi vele în Portul Militar Mangalia.

La Bucureşti, festivităţile vor avea loc în Parcul Herăstrău, după ceremonia de ridicare a pavilionului, de la ora 10.00, urmată de oficierea unui Te Deum şi depunerea unei ancore de flori pe apă, fiind programate sosirea Zeului Neptun şi jocurile marinăreşti.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular