duminică, iulie 14, 2024
AcasăIn zona barfeiSursa externa, filiera indirecta sau chemarea in activitate, surse de deprofesionalizare.

Sursa externa, filiera indirecta sau chemarea in activitate, surse de deprofesionalizare.

Presedintele Basescu declara duminica, in emisiunea ”Dupa 20 de ani” a postului ProTV, ca in urmatoarea sedinta a CSAT va avea loc o discutie despre indepartarea din structurile MAI a ” neavenitilor”, a politistilor angajati fara selectie in anii 2006-2007. Cum ramane cu sutele, poate miile de subofiteri si ofiteri MApN ce au impanzit institutiile militare prin deja cunoscutele procedee filera indirecta si mai nou…..chemarea in activitate?

Nu e vorba de salarii sau de schimbarea sefilor, ci de calitatea politistului de la baza. Angajarea fara selectie a mii de politisti, isi arata rezultatele acum”, spunea presedintele. Analizand situatia din aramata romana, situatia este exact aceeasi, cu sute de cadre militare (via filiera Chirita si Ion Marian sau probabil alte filiere nedetectate pana acum) trezite peste noapte cu grade pe umeri, dupa cateva luni de asa zisa instruire sau si mai simplu, chemate in activitate peste noapte cu grade pe umeri.

”Acele cursuri pe care le-au facut pe genunchi, dupa care au primit pistolul in mana sunt prea putin pentru formarea unui politist” a mai spus presedintele……si asta mi-a adus aminte de asa-zisii colegi pe care i-am avut, colegi ce nu stiau cum se baga un cartus pe teava la tragerea de antrenament.

Adevarata problema insa, a fost expusa de fostul ministru, Traian Igas, problema foarte adevarata si in cazul MApN: ”In anii 2007-2008 multi oameni au fost incadrati in structurile MAI(noi extrapolam si la MApN) printr-o usa laterala , chiar daca nu aveau pregatirea necesara. Nu este o tragedie daca nu sunt suta la suta pregatiti si vor sa invete….dar nu vor.Sunt tineri protejati de unii si de altii” spunea in 2011 ministrul Igas.

Aceste filiere de acces in MAI si MApN nu sunt decat portite de a evita chinurile unei scoli militare cu tot ceea ce inseamna ea: instructie, invatamant si foarte mult stres la o varsta frageda.

Nu stiu cum poate concura vreodata un absolvent de liceu militar, academie tehnica militara, studii postuniversitare cu un …..ofiter superior absolvent de Spiru, chemat in activitate pentru simplul fapt ca este ruda cuiva. Ceea ce este mai grav este ca acestuia i se mai da in mana si un pistol cu care trebuie sa execute tragere……in poligon.

Aceasta politica de personal dezastruoasa pentru institutiile militare nu a facut decat sa aduca in sistem personaje cu care niciodata nu ai vrea sa lucrezi.

Inclusiv un ordin al ministrului apararii, de care vorbeam acum vre-un an, reglementeaza fatis aceste lucruri: ofiterii pe filiera indirecta provin din:
civili absolventi de studii superioare cu varsta maxima de 40 de ani;
subofiteri in activitate absolventi de studii superioare cu varsta maxima de 35 de ani……..

Unde este logica prin care ministrul a ajuns la concluzia ca un civil la 38 de ani este mai bun decat un subofiter activ? Raspunsul: la poarta cazarmii.

Subiectul atins astazi este unul de actualitate, un factor generator de stres in institutia militara actuala, un factor ce contribuie la marea majoritate a demisiilor militarilor de cariera. Daca in armata SUA, militarii proveniti pe filiera indirecta pot accede la functii pana la un anumit grad, in armata romana acestia pot ajunge inclusiv comandanti. Daca in armata americana filiera indirecta este folosita pentru a incadra functii de specialisti pe care armata nu le poate pregati(IT,juridic etc), in armata romana avem pana si ofiteri de infanterie proveniti pe aceasta filiera. Nici nu vreau sa ma gandesc la o unitate comandata de un astfel de personaj, sau la o structura centrala condusa de cine stie ce nevasta de general. Dumnezeu sa va ajute!!!!!!!

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE