miercuri, februarie 21, 2024
AcasăActualitate militaraSistemul de apărare antirachetă de la Deveselu va fi operaţionalizat fără întârzieri

Sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu va fi operaţionalizat fără întârzieri

racheteDaca ieri administraţia SUA informa că a decis să ajusteze sistemul de apărare antirachetă din Europa prin renunţarea la introducerea unor rachete interceptoare, urmând în schimb să dezvolte măsuri de protecţie antirachetă pe teritoriul SUA urmare a ameninţărilor din partea RPD Coreene, astazi MAE si MApN anunta ca sistemul antiracheta va fi operationalizat la timp.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică, vineri seară, cu Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională în Departamentul de Stat american, la solicitarea părţii americane, oficialul american aratand că partea americană doreşte să informeze partea română, în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral şi în calitate de aliat NATO, asupra deciziei de modificare a structurii sistemului de apărare antirachetă al SUA (Abordarea Adaptivă în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa – EPAA), informarea părţii române fiind realizată în prealabil efectuării anunţului public în acest sens.

În cadrul convorbirii, Rose Gottemoeller a subliniat foarte clar şi ferm că această decizie de ajustare a EPAA nu afectează în niciun fel România, faza a 2-a a EPAA – care presupune operaţionalizarea Bazei Deveselu la orizontul anului 2015 – urmând să se desfăşoare conform calendarului stabilit, fără niciun fel de modificări sau întârzieri. De altfel – a reconfirmat oficialul american – tipul de interceptor care urma să fie introdus în uz în cursul fazei a 4-a nu a fost, încă de la începutul proiectului, planificat a fi instalat la Deveselu. Oficialul american a reiterat angajamentul SUA fata de protecţia teritoriului, populaţiilor şi forţelor membrilor europeni ai NATO”, se arată într-un comunicat MAE.

In fapt, este vorba de renuntarea partii americane la integrarea in sistemul de aparare antiamerican a interceptorului Standard Missile 3 IIB, tip care nu era programat a fi implementat in sistemul de la Deveselu unde in faza a 4-a va fi instalat tipul de interceptor Standard Missile 3 IB.

Comunicatelor MAE si MApN au o concluzie foarte clara: ”MAE şi MApN subliniază că proiectul sistemului de apărare antirachetă care se desfăşoară în România (şi care reprezintă faza a 2-a a EPAA) va fi operaţionalizat fără întârzieri, conform calendarului convenit cu partea americană, existând finanţarea necesară a SUA pentru acesta, iar decizia anunţată ieri de secretarul apărării nu are niciun efect negativ asupra acestui proces.”

Venind cu precizari pentru Agerpres, ministrul apararii nationale, Mircea Dusa, a declarat:

”Nu stiu de unde s-a inteles, am vazut unele dezbateri in presa, ca programul si parteneriatul intre Romania si Statele Unite privind Deveselu vor suferi modificari. Parteneriatul nostru pe programul scutului antiracheta merge in continuare”.

Ministrul apararii a subliniat ca atunci cand un stat membru NATO isi schimba unele optiuni sau strategii, consulta intotdeauna partenerii, lucru facut de catre Pentagon, vineri.

”De asemenea, (Chuck Hagel – n.red.) a facut precizarea ca programul in Europa si mai ales programul legat de Romania si Polonia va continua conform planificarii initiale si ca elementele scutului antiracheta vor deveni operationale, asa cum s-a stabilit de fapt in documentele de parteneriat pe care le avem cu Statele Unite – incep anul acesta si se finalizeaza in anul 2015, faza a doua. Si sigur, legat de Polonia, faza a treia, ei sunt intr-o alta etapa de amplasare a interceptorilor, cu finalizare si devenind operational in anul 2018”, a adaugat ministrul Dusa.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE