vineri, octombrie 4, 2024
AcasăActualitate militaraRevista Facara si armata romana

Revista Facara si armata romana

Rasfoind zilele acestea internetul, am gasit pe pagina online a revistei Flacara, cateva articole datate 31.01.2011, articole dedicate armatei roamne, cu bunele si relele ei. Vi le supunem atentiei intrucat sunt bine scrise si la subiect.

Revista Flacara

Departe, sub arme!
Am învăţat cu toţii la istorie ca românii nu au dus războaie de cucerire… Unii se întreabă ce căutăm atunci în Kosovo sau în Afganistan sau în alte părţi atât de îndepărtate de spaţiul nostru mioritic… Alţii ne aduc aminte de tratate şi convenţii, de UE, NATO sau ONU… Ne aduc aminte că nu suntem singuri pe lume. Trebuie să ajutăm ca să fim ajutaţi… Şi totuşi?… Eroi şi compensaţii, soldaţi şi jurnalişti, lacrimi şi sicrie, glorie şi disperare, bani şi educaţie, bun-simţ şi datorie, cultură şi milă… Şi arme, explozii, misiuni, ordine…
Citeste tot articolul…

Adelin Petrisor: Jurnalismul de război

Adelin Petrişor s-a întors de curând din Afganistan, dintr-o noua misiune. A câta? Probabil, nici el nu mai ştie. Singurul – daca ne luam nu neapărat după statis­tici, cât mai ales după rezultate – jurnalist de război din România a fost plecat la început de an pentru două săptămâni într-una din cele mai fierbinţi zone de con­flict din lume, cu scopul de a face un material la un spital aparţinând unei unităţi militare americane.
Citeste tot articolul…

Soldaţi în războiul altora

De ce pleacă militarii noştri să lupte pe fronturi străine? Pentru că România este parte a unor alianţe şi organizaţii de tip NATO, ONU sau UE, iată răspunsul autorităţilor. Pentru glorie şi bani, iată motivaţia celor care decid să plece în zonele de conflict. Rămâne totuşi o între­bare: ce să faci cu gloria/banii dacă ele îţi vin post-mortem sau după ce ai rămas invalid?
Citeste tot articolul…

Cumpărături, chefuri şi depresii în comandamentele NATO

Un tur de orizont prin cele trei comandamente NATO din teatrele de operaţii din Bosnia, Kosovo şi Afganistan oferă percepţii com­plet diferite privind viaţa de zi cu zi a militarilor aliaţi din Sarajevo, Priştina sau Kabul. {i totuşi, principiile de lucru sunt aceleaşi, mi­litarii provin din aceleaşi ţări, iar obiectivele forţelor sunt asemă­nătoare. Condiţiile de luptă sunt, însă, total diferite.
Citeste tot articolul…

In misiune ONU prin Africa

S-a pomenit „paraşutat” în jungla din Congo. Aproape cu mâinile goale. Pardon, cu uniforma militară şi steagul ONU. Pe post de arme. Ceea ce, între noi fie vorba, pe canibali îi impresionează până la… cină. Asemenea şi pe alţi sălbatici de-ai locului. Încântaţi să-şi încerce macetele şi kalaşnikoavele pe o „prospătură”. Si, totuşi, Dorin Mara este sigur în viaţă. L-am văzut, l-am atins, am stat la taclale.
Citeste tot articolul…

„L-am dat Armatei si ni l-au adus in cosciug“

Mama sublocotenentului post-mortem Florin Bădiceanu: „În 28 ianuarie, anul trecut, a ple­cat în Afganistan. În 23 februarie mi l-au adus în cosciug. Au venit niste oameni de la Armată, cred că erau trei, dimineaţa, pe la sapte. Când i-am văzut în poartă, deja am ştiut. Au zis că s-a întâmplat un accident. Şi eu i-am întrebat dacă a murit. Doar au ridicat din umeri.” Tatăl eroului: „Şi de ce să mă încălzească pe mine că-i erou? Păi, ce, au venit talibanii peste noi? Sau acolo e, cumva, ţara noastră?”
Citeste tot articolul…

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE