sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăActualitate militaraInterneO noua provocare pentru militari: lupta cu zapada

O noua provocare pentru militari: lupta cu zapada

Autospeciala echipata MEDEVAC
Dupa ce in Irak si Afganistan militarii romani s-au confruntat cu un razboi atipic, iata ca vremea haina din zilele astea a lansat o noua provocare pentru militari: lupta cu nametii de zapada. Dorind sa vina in sprijinul populatiei, militarii romani desfasoara in aceste zile sute de activitati menite sa aduca o raza de speranta in sufletul populatiei civile afectate de zapada.

Astfel, MApN acţionează în continuare pentru salvarea vieţilor omeneşti puse în pericol de viscol şi de ninsorile abundente, pentru colectarea, distribuirea de alimente şi bunuri de strictă necesitate şi pentru deszăpezirea principalelor căi de acces se spune intr-un comunicat al ministerului.

În situaţiile excepţionale cu care se confruntă populaţia şi autorităţile locale, Armata continuă acţiunile pentru transportul de urgenţă al produselor alimentare şi materialelor de strictă necesitate, oferite de asociaţii şi patronate ale producătorilor din industria alimentară sau colectate la cele 38 de centre, deschise în Bucureşti şi în mai multe garnizoane de pe cuprinsul întregii ţări, către populaţia din localităţile izolate.

Pentru coordonarea colectării şi transportului alimentelor oferite de cetăţeni şi de agenţii economici, au fost înfiinţate două centre de coordonare, unul pentru transportul terestru, la Baza de Sprijin Logistic „Muntenia”, şi unul pentru transportul aerian, la Flotila 90 Transport Aerian. În aceste centre s-au colectat aproximativ 260 tone de alimente şi 15,14 tone de îmbrăcăminte. Au fost executate 81 de misiuni de transport, aerian şi terestru, cu 140 de tone de ajutoare către populaţia izolată din judeţele Giurgiu, Brăila, Vrancea, Buzău şi Ialomiţa, având la bază solicitările reprezentanţilor administraţiei publice locale.

Produsele alimentare transportate duminică la Flotila 95 Aeriană Bacău, cu aeronave C-27 J SPARTAN, în cadrul podului aerian instituit din ordinul ministrului Apărării Naţionale Gabriel Oprea, au fost preluate de militari din Divizia 2 Infanterie. Aceştia le transportă, cu autocamioane, în localităţi izolate din jud. Vrancea, în baza solicitărilor adresate de autorităţile locale.

În Bucureşti, în funcţie de condiţiile meteorologice şi de starea drumurilor, 25 de autocamioane sunt pregătite să plece, cu circa 120 de tone de produse alimentare, de la Baza de Sprijin Logistic „Muntenia”, spre zonele afectate de ninsoare din judeţele Buzău şi Ialomiţa.

Armata a intervenit şi acţionează în continuare în judeţele din Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei. De la începutul lunii februarie, în aceste operaţiuni de intervenţie şi sprijin au fost angrenaţi peste 6.100 de militari, organizaţi pe detaşamente, care au executat 286 de intervenţii, cu 475 de mijloace tehnice terestre, aeriene şi navale. Mulţi dintre aceşti militari au participat la două, trei sau la mai multe intervenţii.

Acţiunile militarilor pentru deszăpezirea localităţilor vizează, în principal, deblocarea căilor de acces spre şcoli, spitale, cămine de bătrâni, a unor locuinţe izolate, ambulanţe sau maşini care blochează căile rutiere.

Luni, 13 februarie, detaşamente de militari din Divizia 2 Infanterie acţionează cu utilaje pentru deblocarea căilor de acces, în localitatea Săgeata, judeţul Buzău.

În judeţul Galaţi, în zona localităţilor Buciumeni, Nicoreşti, Poiana şi Vişina, detaşamente de militari din Brigada 10 Geniu continuă lucrările de distrugere prin explozii a barajelor de gheaţă şi de deszăpezire a căilor de comunicaţii.

În judeţul Vrancea, detaşamente de militari din Brigada 8 LAROM acţionează în localităţile Dumitreşti, Poiana Cristei, Gura-Caliţei şi Gugeşti pentru deszăpezirea drumurilor.

În jud. Vâlcea, un detaşament de militari de la Centrul de Instrucţie Geniu acţionează, cu mijloace de deszăpezire, pentru deblocarea căilor de comunicaţie în zona localităţii Bălceşti.

În jud. Dâmboviţa, militari din Batalionul 235 Sprijin Logistic şi din Batalionul 22 Transport din Târgovişte transportă apă potabilă către locuitorii cartierului Schela Mare din municipiul Moreni, a căror aprovizionare cu apă este întreruptă.

Pe Dunăre, remorcherul maritim de salvare „Grozavul” execută permanent, pe canalul navigabil al Dunării, între porturile Sulina şi Tulcea, misiuni de spargere a gheţii şi de transport de persoane şi aprovizionare cu alimente a localităţilor izolate din Deltă. Remorcherul „Grozavul” a început misiunea la data de 6 februarie, până în prezent parcurgând peste 400 mile marine în operaţiunile pe fluviu.

Remorcherul Fluvial RF 328 continuă să asigure transportul de persoane între Tulcea şi suburbia Tudor Vladimirescu. De la data începerii misiunii, la 31 ianuarie, RF 328 a executat 52 de treceri pe Dunăre, transportând 940 de pasageri, echipe SMURD, persoane bolnave şi alimente.

Conform aceluiasi comunicat, ministerul anunta ca in acest moment are pregătiţi 8.000 de militari şi aproape 2.000 de mijloace tehnice, pentru a interveni de urgenţă în sprijinul autorităţilor publice locale şi centrale, în limitarea efectelor ninsorii şi viscolului şi salvarea vieţilor omeneşti. Ordinul de interventie , fara alte aprobari, a fost dat de ministrul Oprea cu aproape 2 saptamani in urma.

Sursa: mapn.ro

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE