joi, februarie 22, 2024
AcasăActualitate militaraMinsterul Apararii Nationale se implica total in operatiunea Libia. Al doilea zbor...

Minsterul Apararii Nationale se implica total in operatiunea Libia. Al doilea zbor spre Libia pentru aeronava C130 Hercules.

Prima misiune s-a încheiat cu succes în această dimineaţă, când aeronava C-130 HERCULES, care a efectuat o cursă pe ruta Tripoli-Bucureşti, cu escală tehnică de realimentare pe Aeroportul La Valetta, a aterizat pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, la ora 05.45.

În primul transport, aviatorii militari români au evacuat 56 de persoane, între care 7 copii. 10 dintre pasagerii acestui zbor au fost cetăţeni bulgari şi unul libian cu rezidenţa în România.

În după amiaza zilei de vineri, 25 februarie, aeronava militară C 27 J SPARTAN se va deplasa de pe Aeroportul La Valetta din Malta către Libia, pentru a evacua încă un grup de cetăţeni români şi străini, care aşteaptă pe Aeroportul din Tripoli. Ca urmare a activării la nivelul UE a mecanismului de monitorizare şi informare pentru protecţie civilă, cu scopul sprijinirii cetăţenilor europeni din Libia, în spirit de solidaritate şi întrajutorare cu ţările Uniunii Europene, ministrul apărării naţionale, Gabriel Oprea, a aprobat ca la bordul aeronavelor militare române să aibă acces, alături de cetăţenii români şi cetăţeni ai altor state.

Aeronava C-130 HERCULES se întoarce astăzi în Malta, în a doua misiune, unde va rămâne în aşteptare, pe o durată nedeterminată, pentru a putea acţiona de urgenţă, potrivit necesarului de zboruri stabilit de M.Ap.N. şi M.A.E.

Aeronava militară a decolat de la Flotila 90 Transport Aerian cu destinaţia Aeroportul La Valetta în jurul orei 13.30.

Ministrul apărării naţionale urmăreşte cu atenţie situaţia şi a ordonat structurilor din minister cu atribuţii în acest domeniu să ia toate măsurile necesare astfel încât să poată fi evacuaţi în siguranţă toţi cetăţenii români care solicită acest lucru autorităţilor competente din Ministerul Afacerilor Externe.

Ministerul Apărării Naţionale va informa cu promptitudine opinia publică în ceea ce priveşte zborurile aeronavelor militare de transport care acţionează în cadrul acestei operaţiuni.

Sursa: mapn.ro

Nota redactiei:

Lockheed C-130 Hercules este un avion cu patru motoare turbopropulsor,pentru transport militar, proiectat şi construit de Lockheed iniţial, acum Lockheed Martin. Pot utiliza piste nepregătite pentru decolări şi aterizări, C-130 a fost proiectat iniţial pentru transport de trupe, evacuare medicală, şi avioane de transport de marfă. Aeronava are o multitudine de intrebuintari: aeronava de lupta (AC-130), de căutare şi salvare, susţinerea cercetării ştiinţifice, recunoaştere vreme, realimentare aeriană, de patrulare maritime şi aeriene, de stingere a incendiilor. Peste 40 de modele şi variante ale lui Hercules servesc mai mult de 60 de naţiuni.

În 2007, C-130 a devenit a cincea aeronava după Electric Canberra, B-52 Stratofortress, Tupolev Tu-95, şi KC-135-Stratotanker care a marcat 50 de ani de utilizare continuă. C-130 este, de asemenea, singura aeronava în producţie continua timp de 50 de ani, inclusiv clientul initial SUA, cu versiunea actualizata C-130J Super Hercules.

Din nefericire Romania nu si-a permis decat achizitionarea a 4 aeronave Hercules C130, pretul de achizite al unui aparat fiind estimat la aproximativ 68 mil. dolari.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE