marți, iulie 23, 2024
AcasăActualitate militaraMinistrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a efectuat marţi, 9 aprilie, o misiune...

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a efectuat marţi, 9 aprilie, o misiune în Afganistan

Ministrul apararii nationale  Mircea Dusa
Ministrul apararii nationale
Mircea Dusa
Dupa ce a luat pulsul unitatilor militare din tara intr-un tur de forta luna trecuta, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a vrut sa vada si conditiile de cosmar in care militarii romani isi indeplinesc misiunile in teatrul de operatii din Afganistan, intr-o vizita efectuata marţi, 9 aprilie, împreună cu o delegaţie militară formată din şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, directorul general al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, general-maior Marian Hăpău, locţiitorul şefului SMG, general-locotenent Valeriu Nicuţ şi comandantul Comandamentului Logistic Întrunit, general-locotenent Cătălin Zisu.

Intr-o reuniune bilaterală cu ministrul afgan al apărării, Bismillah Klan Mohammadi, ministrul Dusa a reiterat sprijinul pe care România îl acordă şi îl va acorda Afganistanului pentru stabilitate şi securitate în cadrul instituţional al Alianţei Nord Atlantice. România va rămâne angajată şi după 2014 în consolidarea securităţii statului afgan, în cadrul viitoarei misiuni NATO.
Ministrul Mircea Duşa împreună cu ministrul afgan al apărării, Bismillah Khan Mohammadi – sursa foto mapn.ro

Un sprijin direct pe care România îl poate oferi în spiritul creşterii calitative a Armatei Naţionale Afgane poate fi pregătirea şi chiar formarea unui număr de ofiţeri, subofiţeri şi maiştri militari în instituţiile române de formare şi instruire, „care se bucură de recunoaştere şi apreciere internaţională”, a transmis Mircea Duşa. Această ofertă a fost acceptată de ministrul afgan, urmând ca un acord, în acest sens, să fie elaborat în viitorul apropiat.

Bismillah Klan Mohammadi a mulţumit României pentru sprijinul acordat de către trupele româneşti în procesul de instrucţie şi a apreciat profesionalismul de care Armata română dă dovadă, conform cerinţelor misiunii NATO. Este pentru prima dată când un ministru al apărării român se întâlneşte cu ministrul afgan al apărării.

Ministrul Mircea Duşa a lansat o invitaţie ministrului afgan de a vizita România, ocazie cu care se pot discuta şi posibile parteneriate de cooperare legate de segmentul industriei de apărare, împreună cu instituţiile abilitate ale statului român.

La Kabul, la comandamentul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), ministrul Mircea Duşa s-a întâlnit cu generalul-locotenent Nick Patrick Carter, locţiitor al comandantului ISAF şi adjunctul reprezentantului special civil al NATO, Andrew W. Steinfeld. În cadrul întâlnirii, generalul-locotenent Carter a mulţumit României pentru importanta contribuţie la operaţia NATO de stabilizare şi asistenţă, prezentând evoluţia la zi a situaţiei. De asemenea, a fost abordată problematica viitoarei misiuni NATO, sarcinile acestei misiuni şi provocările la care trebuie să răspundă.

Delegaţia M.Ap.N. în vizită la comandamentul ISAF
Sursa foto: mapn.ro

De la Kabul, deplasarea a continuat la Kandahar, unde ministrul a vizitat tabăra de tranzit, elementul naţional de sprijin, compania de protecţie a forţei care participă la securizarea bazei şi a avut întâlniri cu militarii din aceste structuri. Cu această ocazie, acesta a verificat starea de funcţionare a tehnicii ce urmează să fie dislocată, rezultatele fiind bune.
Ministrul Duşa la Monumentul ridicat în memoria militarilor căzuţi în teatrul de operaţii
Foto: mapn.ro

Facilităţile de instruire pentru recunoaşterea dispozitivelor explozive improvizate şi simulatorul M Roller au fost în atenţia delegaţiei.

O altă întâlnire a fost cea cu generalul-maior Robert B. Abrams, RC-South, şi cu generalul de brigadă John L. Dolan, comandantul bazei Kandahar. Aceştia au apreciat activitatea militarilor români şi au prezentat evaluarea situaţiei actuale.

FOB Lagman
FOB Lagman
Din pacate, din comunicatul MApN nu reiese o deplasare a ministrului si a delegatiei catre zona cu adevarat fierbinte unde sunt dislocati militarii romani, Zabul. Acolo, in diferitele FOB-uri(Baze de operatii inaintate) este adevarata ”frumusete” a Afganistanului.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE