vineri, septembrie 22, 2023
AcasăActualitate militaraExterneMinistrul apărării la autoevaluarea SMFA si SMFN, secretarul de stat la reuniunea...

Ministrul apărării la autoevaluarea SMFA si SMFN, secretarul de stat la reuniunea ministrilor apararii de la Dublin

Autoevaluare SMFA
Sursa foto: mapn.ro
Probabil din dorința de a se familiariza cu problemele ministerului aparării, ministrul Dușa a renunțat la participarea în zilele de 12 şi 13 februarie, la Dublin, la Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, în favoarea participării la autoevaluarea a doua categorii de forte ale armatei romane, SMFA si SMFN.

La Statul Major al Forţelor Aeriene, ministrul apărării naţionale a precizat că a fost şi la autoevaluările structurilor subordonate şi a luat deja contact cu problemele specifice aviaţiei militare.

„În ceea ce priveşte programul de achiziţie al avionului multirol, am garanţii pentru plata primei tranşe, problema principală rămânând găsirea avioanelor”, a declarat ministrul Duşa.

Şeful Statului Major General a subliniat şi el că se va găsi soluţia optimă pentru achiziţionarea avionului multirol şi, totodată, pentru plata avioanelor C-27 J Spartan.Generalul-locotenent Ştefan Dănilă a mulţumit tuturor pentru modul în care forţele aeriene au sprijinit autorităţile locale în gestionarea situaţiilor de urgenţă şi pentru toate realizările din anul precedent.

În finalul şedinţei, ministrul Duşa le-a spus celor prezenţi că le va fi un bun partener pentru a aduce aviaţia militară la nivelul executării oricărui tip de misiune.

Autoevaluare SMFN
Sursa foto: mapn.ro
În cadrul şedinţei de autoevaluare a Statului Major al Forţelor Navale, ministrul apărării naţionale a apreciat efortul SMFN şi a unităţilor subordonate, în special a flotilei de la Constanţa, care au făcut posibilă îndeplinirea, cu responsabilitate, a tuturor obiectivelor Ministerului Apărării Naţionale.

„Ştiu cu ce eforturi aţi îndeplinit misiunea „ATALANTA” din regiunea Golfului Aden care a reprezentat un mare succes pentru marinarii noştri şi a contribuit la îndeplinirea obiectivelor strategice ale Uniunii Europene”, a declarat ministrul la şedinţă. În acelaşi context, a mai adăugat şi că bugetul este acum mai mare decât în anii trecuţi, că doreşte ca la autoevaluarea următoare să existe creşteri la toţi indicatorii de performanţă.

Şeful Statului Major General a adăugat că militarii din SMFN vor participa şi anul acesta la operaţii NATO, că sunt adevăraţi profesionişti şi că, prin rotaţie, participând la astfel de misiuni îşi vor creşte nivelul de pregătire şi performaţă.

In această vreme, secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Sebastian Huluban, participă, în zilele de 12 şi 13 februarie, la Dublin, la Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene impreună cu o comisie a MApN.

Întâlnirea se va desfăşura în contextul general al pregătirii Consiliului European din decembrie 2013, dedicat apărării europene, subiect care va fi amplu dezbătut pe timpul activităţii.

Vor mai fi abordate evoluţiile recente din zona Cornului Africii şi regiunea Sahel, cu accent pe iminenta lansare a misiunii UE de instruire din Mali (EUTM Mali), respectiv stadiul operaţiei militare EUNAVFOR Atalanta şi a misiunii UE de instruire din Somalia (EUTM Somalia).

De asemenea, pe agenda reuniunii este inclusă problematica parteneriatelor strategice ale Uniunii cu alte organizaţii internaţionale şi regionale cu vocaţie în materie de securitate – ONU, NATO şi Uniunea Africană – din perspectiva rolului şi contribuţiei acestora în domeniul managementului crizelor.

Domnule ministru, speram sa nu va faceti un obicei din a trimite pe altcineva in locul domniei voastre la reuniunile internaționale. Nu de alta dar am mai avut pe cineva, nu demult, care fugea ca dracu de tamaie cand auzea de reuniuni internaționale. De data asta suntem perfect de acord ca autoevaluarea structurilor din MApN este mult mai importanta decat aceasta reuniune, singura conditie fiind ca realitatea sa va fie prezentata in toata ”splendoarea” ei si nu trasa de păr. Pe viitor insa…..cu regret, dar va vom taxa.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular