Personalul medical de la Spitalul Militar de Urgenţă “Dr. Constantin Papilian” din Cluj a intrat în conflict cu Direcţia de Control a Ministerului Apărării Naţionale (MApN), din cauza modalităţii de calcul a gărzilor efectuate în afara timpului obişnuit de lucru, în ultimii trei ani.
Litigiul a apărut în urma unui control efectuat în 2010 de auditul intern al MApN, care s-a soldat cu dispoziţii de returnări de sume în valoare totală de 204.629 lei, decise de Comisia de Jurisdicţie a Imputaţiilor din MApN. Cei 33 de ofiţeri şi subofiţeri vizaţi au contestat decizia de sancţionare şi, în februarie 2011, au obţinut anularea dispoziţiilor de plată.
Litigiul se datora numărului de ore calculate: gărzile începeau la ora 13, iar programul zilnic al medicilor, potrivit statului de funcţii, era până la ora 14. Controlul a relevat că medicii erau plătiţi de două ori pentru intervalul orar 13-14.
După numai două luni, în aprilie 2011, Comisia a efectuat un nou control şi a stabilit un nou prejudiciu, mult mai mare, după ce constatase că, în calculul gărzilor efectuate, personalul medical inclusese şi funcţia de comandă din statul de bază de angajare.
Cei 33 ofiţeri şi subofiţeri din toate serviciile medicale ale Spitalului Militar din Cluj au acţionat în instanţă comisia de control, susţinând că metoda de calcul al gărzilor nu încălcase normele legale. Ei au susţinut, pe de o parte, că nu poţi fi militar dimineaţa, ceea ce îţi aduce un spor la salariu, şi civil în restul zilei şi al nopţii, când se efectuează garda.
În plus, medicii au contestat revenirea comisiei asupra primului control, considerând-o tardivă şi invocând autoritatea de lucru judecat. Ei au contestat şi dreptul MApN de a efectua controlul, având în vedere că veniturile Spitalului Militar nu provin doar de la bugetul ministerului, ci şi de la Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti.
În ciuda argumentelor invocate şi a faptului că trei acţiuni de audit anterioare nu relevaseră aspectele semnalate acum, magistraţii Curţii de Apel Cluj au respins acţiunea medicilor, lăsând în vigoare actele de constatare a neregularităţilor şi deciziile de imputaţii.
Colonelul Camilio Victor Coste, comandantul Spitalului Militar, a confirmat pentru OradeCluj.ro conflictul angajaţilor cu MAN, dar a refuzat să-l comenteze. “Medicii au introdus recurs la decizia magistraţilor Curţii de Apel Cluj, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, s-a mărginit să declare colonelul Coste.
Spitalul Militar de Urgenţă din Cluj a fost prima instituţie medicală acreditată anul trecut, potrivit normelor europene. Printre criteriile avute în vedere s-au numărat tratarea pacienţilor, compartimentarea inteligentă a spaţiilor septice şi aseptice, montarea rampelor de acces pentru persoane cu dizabilităţi şi capela de rugăciuni. La ceremonia de înmânare a diplomei de atestare, medicul Dan Romulus Şerban, şeful Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor, declara că problemele care au dus la depunctare (97,47 din 100 de puncte posibile) erau legate de nerezolvarea unor documente.
Sursa: oradestiri.ro