Potrivit economica.net, Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare „Vasile Cândea” urmeaza a fi desfiintat, daca o hotarare de guvern reluata si promovata de catre MApN va fi aprobata. Proiectul de desfiintare a fost, potrivit economica.net, propunerea Comandamentului Logistic Intrunit condus de catre generalul locotenent Catalin Zisu.
La propunerea Comandamentului Logistic Întrunit, condus de generalul Cătălin Zisu, MApN a reluat un proiect de Hotărâre de Guvern prin care vrea să desfiinţeze Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare „Vasile Cândea”, singurul spital de monospecialitate de boli cardiovasculare din subordine, asimilându-l Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC).
Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare ʺVasile Cândeaʺ a fost înfiinţat imediat după revolutie ca prima unitate ultraspecializată în tratamentul complet al patologiei cardiovasculare din România.
În urma memoriilor depuse la ministerele abilitate şi a câtorva discuţii avute cu factorii de decizie ai vechii guvernări, în care am explicat modul de funcţionare, dificultatea specialităţii, importanţa menţinerii echipei ultraspecializate formată din cardiolog, cardiochirurg şi anestezist (heart-team), subliniind prin calcule şi indicatori de management eroarea unei astfel de decizii, dar şi datorită evenimentelor din noiembrie 2015 care au culminat cu schimbarea guvernării, proiectul de Hotărâre de Guvern care prevede desfiinţarea Centrului Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare „Vasile Cândea”, singurul spital de monospecialitate de boli cardiovasculare din subordine, asimilându-l Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), nu a mai fost semnat, initiaţiva fiind amânată.
În contextul realuării acestei decizii de catre MApN, am considerat că este important să cunoaşteţi exact care sunt factorii de risc la care expuneţi Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare „Vasile Cândea”, care ar putea fi consecinţele unei astfel de preluări asupra pacienţilor cu patologie cardiovasculară si care ar fi dezavantajele majore ale acestei măsuri, explică profesorul universitar doctor general Ion Ţintoiu în memoriul adresat MApN.
Memoriul adresat de doctorul Tintoiu si articolul integral pe economica.net
In realitate, propunerea de desfiintare a plecat de la Directia Medicala, printr-un raport adresat de catre seful acestei institutii, col. dr. Constantin Stefani, generalului Zisu asa cum se poate vedea pe presalibera.net.
Acum, asta este parerea doctorului Tintoiu si nu stim cat este de reala. Daca esti un doctor stralucit, nu inseamna si ca esti un foarte bun manager. In jurul spitalului militar au curs multe scandaluri, cu batalii interminabile intre fosti comandanti, cu procese in instanta si cu grave prejudicii de imagine aduse unei institutii foarte apreciate. Logic ar fi ca generalul Zisu sa-si expuna punctul de vedere, asa cum a facut-o, prin intermediari bineinteles, in cazul Ghencea. Poate ca dreptatea este de partea lui si la acest centru se intampla lucruri necurate. Sau are dreptate doctorul Tintoiu? Inclin sa cred ca este vorba doar de privarea de fonduri a actualei conduceri a centrului, acesta fiind integrat ca atare in Spitalul Militar, insa fara personalitate juridica:
Art.1 Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare Acad. Vasile Cândea Bucureşti, unitate sanitară publică cu paturi, cu personalitate juridică, cu sediul in localitatea Bucureşti, Calea Plevnei nr. 156, sector 1, se desfiinţează ca urmare a comasării prin absorbţie şi prin preluarea activităţii acestuia, ca structură fără personalitate juridică cu denumirea Centrul Clinic de Boli Cardiovasculare Acad. Vasile Cândea, in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central Dr. Carol Davila cu sediul in Bucureşti, strada Mircea Vulcănescu nr.88, sector 1.
Art.2 În urma activităţilor precizate la art. 1, Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central Dr. Carol Davila Bucureşti se reorganizează, iar structura organizatorică rezultată se aprobă prin ordin al ministrului apărării naţionale, cu avizul Ministerului Sănătăţii.
Deci domnule doctor Tintoiu, unde este problema?