duminică, iulie 14, 2024
AcasăIn zona barfeiLicitatie trucata la MApN: teoria conspiratiei la romani.

Licitatie trucata la MApN: teoria conspiratiei la romani.

Am vazut astazi ca presa vuieste de o stire publicata pe atac-online.ro, conform careia, generalul Zisu jefuieste MApN-ul printr-o licitatie privind achizitia de combustibili tip M necesar centralelor din unitatile militare. Nu incercam sa luam apararea generalului Zisu sub nici-o forma pentru ca nu cunoastem deloc dedesubturile acestei afaceri, dar………..

Sa vedem in prima faza despre ce este vorba: UM 02574 (N.R.: Comandamentul Logistic Intrunit) a apelat la Bursa Romana de Marfuri pentru achizitionarea unei cantitati de 6.013,41 tone (din care 311,41 fara acciza) combustibil tip M pentru incalzire, fiind dispusa sa plateasca in acest scop aproximativ 39.000.000 de lei. La tranzactionare s-au inscris patru societati comerciale: Rafinaria Steaua Romana SA Campina, Rompetrol Downstream, Oil Prod Constanta si Petrocom SRL.

Rompetrol si Petrocom au fost respinse de la tranzactionare din start, deoarece nu au oferit calitatea de combustibil solicitata de UM 02574. Celelalte doua au venit cu urmatoarele preturi:Oil Prod – 3.555,52 lei pret pornire, respectiv 3.450 lei pret final;Rafinaria Steaua Romana – 4.161,98 lei pret de pornire, respectiv 4.161,98 lei pret final.

Ce nu inteleg eu din ceea ce spun cei de la atac-online: de ce li se pare atat de curios faptul ca oferta Steaua Romana a fost respinsa, atata timp cat oferta lor depasea cu 741.577,37 lei suma pusa la bataie de CLI pentru aceasta licitatie?
Este atat de bogat generalul Zisu incat sa-si permita sa plateasca din buzunar cele cateva sute de mii de lei noi?

Citez din atac-online: Oferta Oil Prod Constanta a fost respinsa, pe motiv ca furnizorul ar fi cerut ca „pretul unitar al produsului livrat… sa se actualizeze in saptamana anterioara datei livrarii, utilizand cursul de schimb valabil la data livrarii, fata de solicitarea autoritatii contractante, respectiv actualizarea se va face lunar, utilizand cursul de schimb mediu din luna anterioara”. Cu alte cuvinte, generalul Zisu a refuzat o economie de 5,3 milioane de lei, cramponandu-se de cursul de schimb al monedei nationale/euro, la data livrarii sau lunar. Situatie ce ar fi putut fi usor transata printr-o negociere directa ulterioara. Ca sa nu bata la ochi, oficialii UM 02574 au mai invocat o trasnaie, pe care nici ei nu credem ca au inteles-o. Ceva referitor la valoarea unei constante de ajustare a pretului generat de cheltuielile de transport si alte asemenea bazaconii, aproape fara legatura cu tranzactia in sine.

Domnilor de la atac-online, nu sunt jurist, dar vin si va intreb: ce vina are generalul cu pricina ca ofertantul nu a respectat cu strictete cerintele autoritatii contractante? Daca autoritatea cere ceva concret si eu ii ofer ceea ce vreau eu, vi se pare o stare de legalitate? Putea fi situatia aceasta negociata ulterior? Dupa ce inchei un contract in urma unei licitatii, poti tu ca autoritate contractanta sa mai negociezi ceva?

In opinia dumneavoastra, acea constanta de ajustare a pretului generat de cheltuielile de transport nu are legatura cu tranzactia in sine………total incorect din punctul meu de vedere. Ca sa exemplific stimati domni: nu este acelasi lucru sa aduci acest combustibil din Constanta la Bucuresti, cu Constanta -Arad.
Acest transport costa si nu putin, CLI-ul achizitionand acest combustibil pentru toata armata…… si armata romana inca mai are unitati in toate colturile tarii asa ca se justifica deplin strictetea legata de acea constanta.

Cat despre a doua sedinta de tranzactionare si conditiile in care aceasta sedinta s-a desfasurat, nu mai sunt in masura sa-mi dau cu parerea intrucat tine strict de legislatia in domeniul achizitiilor publice, legislatie pe care personalul CLI ar trebui sa o viseze.

In schimb, vreau sa va mai atrag atentia asupra unui singur lucru: citez ”Revenind la achizitiile de care se ocupa UM 02574 Bucuresti, sfidand criza cu care se confrunta romanul de rand, sa vedem pe ce se vor duce banii contribuabilului in perioada imediat urmatoare, pe acest segment de inzestrare armata. Cu mentiunea ca, poate, nu ne-am fi aplecat asupra acestui subiect, daca suma nu ar totaliza aproape 7 milioane de euro. Unitatea lui Zisu pregateste in perioada imediat urmatoare licitatii – asupra carora autoritatile competente ar trebui sa stea cu ochii deschisi cat cepele – pentru: costum alb de vara cu guler marinaresc, basca, boneta, bluzon pentru cadre femei, camasa, caciula, 65.400 kg legume si fructe proaspete, bauturi nealcoolice, serviciu international de bagaje neinsotite catre 34 de destinatii externe, scurta de instructie (padure), tricou mozaic, baterii acumulatoare, anvelope si camere de aer, camasa de instructie (bej si desert), ciorapi, ghete pentru forte navale cadre femei, manusi, pantaloni scurti (desert), prosoape plusate, pulover instructie, sepci si alte asemenea.”

Deci , din cate stiu eu, Comandamentul Logistic Intrunit este structura abilitata de MApN sa achizitioneze toate produsele la care faceti referire, produse necesare echiparii militarilor romani si tehnicii militare pe care inca, armata romana o mai are. Nu integ ce este rau in a achizitiona anvelope (fara care o masina nu poate rula), baterii acumulatoare (fara care nici-o masina nu poate porni).

Cat despre celelalte produse, fac parte din normele de echipare si este ceva foarte normal sa fie achizitionate centralizat, pentru militarii romani.

Ar fi indicat sa propuneti legislativului portul tinutei civile de catre militarii romani, atat in tara cat si in teatrele de operatiuni, astfel incat generalul Zisu sa nu mai aiba posibilitatea sa achizitioneze ceva.

Am incercat sa prezit cateva opinii strict personale intrucat mi se pare ca avem tendinta de a face din tantar armasar si de a vedea un furt si acolo unde nu este. Era foarte frumos din partea atac-online daca prezenta si opinia celor de la MApN sau de la Comandamentul Logistic.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE