sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăCeremonii militareLectia de Istorie: 25 octombrie – Ziua Armatei romane

Lectia de Istorie: 25 octombrie – Ziua Armatei romane

Armata română este sărbătorită în fiecare an pe data de 25 octombrie. Ne putem întreba, de ce tocmai în această zi? Pentru a găsi răspunsul trebuie să facem o călătorie în trecut, mai precis, în vremea celui de-al doilea Război Mondial.
La 22 iunie 1941 România intră în război alături de Germania şi aliaţii săi. Armata română se angajeză în lupta pentru readucerea la trupul ţării a provinciilor smulse de sovietici, în vara tragică a anului 1940 – Basarabia, nordul Bucovinei şi ţinutul Herţei.

La 23 august 1944 România întoarce armele împotriva Germaniei şi se alătură Naţiunilor Unite în războiul antihitlerist. Acest fapt a marcat şi intrarea ţării noastre sub sfera de influenţă sovietică.
În lunile septembrie-octombrie, după ce asigură frontierele contra oricăror agresiuni ale trupelor germane şi maghiare, armata română a luptat pentru eliberarea Transilvaniei de sub osupaţie străină. Mai exact, în vara anului 1940, nord-vestul Transilvaniei fusese răpit de către unguri prin Dictatul de la Viena. După 23 august 1944, tocmai această zonă fusese declarată de către horthyşti teatru de război.
La începutul lunii octombrie 1944 a început ultima fază a operaţiunilor ofensive pentru eliberarea nord-vestului Transilvaniei. În ziua de 11 octombrie, armata română, susţinută de armata sovietică, eliberează Clujul. Pe data de 20 octombrie are loc căderea Debreţinului. Retragerea rapidă a frontului ungar spre vest a facilitat acţiunile ofensive ale Armatei 4 române. Ea a reuşit ca până la 25 octombrie să elibereze Careiul, ultima localitate românească aflată încă sub ocupaţie maghiară.
Reîntregirea graniţei de vest a României şi anularea, de facto, a prevederilor Dictatului de la Viena a fost singurul obiectiv strategic naţional realizat efectiv de Armata română pe câmpul de luptă în cadrul celui de-al doilea Război Mondial.
Data de 25 octombrie ne prilejuieşte amintirea unui episod important din istoria neamului românesc. Este de datoria noastră să nu uităm trecutul, să ne amintim şi să-i cinstim pe înaintaşii noştri.

Sursa: ziarulialomita.ro

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE