sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăActualitate militaraFregata "Regele Ferdinand" pleaca în operaţia NATO "Unified Protector" pe 22 aprilie

Fregata „Regele Ferdinand” pleaca în operaţia NATO „Unified Protector” pe 22 aprilie

Vineri, 22 aprilie, în portul Constanţa, va avea loc ceremonia militară prilejuită de plecarea fregatei „Regele Ferdinand” în operaţia NATO „Unified Protector”. Ceremonia se va desfăşura în prezenţa ministrului apărării naţionale Gabriel Oprea.

Fregata comandată de comandorul Mihai Panait va avea la bord pentru această misiune un echipaj alcătuit din 205 marinari şi va executa misiuni de impunere a embargoului asupra Libiei, în Marea Mediterană. La bordul navei se vor afla şi doi ofiţeri din Forţele Navale care vor face parte din statul major al grupării navale NATO din Marea Mediterană.

Scurt istoric

-Prin Hotărârea nr.1423 din 12 decembrie 2002, Guvernul României a aprobat achiziţia de către MApN a două fregate tip 22, disponibilizate de către Marina Regală Britanică şi a etapei I de regenerare şi modernizare a acestora, prin negociere cu o singură sursă, de la Ministerul Apărării din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
-Echipajul complet al navei s-a reunit la Portsmouth, la bordul barjei Cornelius Drebell, în perioada 2 – 7 iulie 2004, pentru luarea în primire a navei şi desfăşurarea pregătirii centralizate sub coordonarea echipelor de instructori evaluatori ai BAE SYSTEM şi FOST FLAG OFFICER SEA TRAINING.
-La data de 03.09.2004, în conformitate cu acordul de achiziţie şi planul de activităţi al Comisiei de Acceptanţă a fregatei Regele Ferdinand, au fost semnate documentele de acceptanţă finală a navei, aceasta trecând sub autoritatea statului român, iar marinarii români s-au instalat la bord.
-La 9 septembrie 2004, pe dana Victory Jetty din portul Portsmouth/Marea Britanie, s-a conferit în cadru festiv pavilionul navei. Cu această ocazie navei i s-au acordat numele de Regele Ferdinand şi numărul de bordaj F 221.
-A părăsit portul Portsmouth la 26 noiembrie 2004, orele 13.30 şi a acostat în portul Constanţa vineri 10 decembrie 2004, fiind escortată la intrarea în port de două elicoptere şi nave de luptă. A intrat în subordinea Comandamentului Operaţional Naval, ulterior, in 2006 , trecand in subordinea Flotilei 56 Fregate.
-A fost numită nava comandant a portului militar Constanţa, preluând ştafeta de NAVĂ AMIRAL a Forţelor Navale Române.
A obţinut acreditările internaţionale nivel I (2007) şi nivel II (2008) privind interoperabilitatea cu navele Alianţei Nord Atlantice, certificare care permite fregatelor tip 22 să participe alături de navele NATO la toate tipurile de misiuni internaţionale.

Incadrare

Fregata este încadrată cu 205 militari profesionişti, astfel:
• 18 ofiţeri
• 76 maiştri militari
• 1 subofiţer
• 110 soldaţi şi gradaţi voluntari

În baza navală Portsmouth au fost urmate cursuri de ajutor şi salvare pe mare, cursuri de vitalitate a navei şi cursuri de pregătire tehnică de specialitate, încheiate cu testări la standardele Marinei Regale Britanice.

În concordanţă cu legea românească, dar folosind o mentalitate specifică structurilor NATO, organizarea echipajului se face pe patru servicii de luptă, într-un sistem nou, folosit pentru prima dată de o navă militară sub pavilion românesc.
Cele patru servicii de luptă sunt:
– logistic
– operaţii
– electromecanic
– mentenanţă.

Date tehnice

– deplasament ………………………………………………. 4900 tdw
– lungime …………………………………………………….. 148,2 m
– lăţime……………………………………………………….. 14,75 m
– viteză maximă……………………………………………… 30 Nd
– pescaj maxim………………………………………………. 6,4 m
– număr punţi………………………………………………… 8
– autonomie………………………………………………….. 4500 Mm
– armament:
• tun super-rapid 76 mm Oto Melara
• instalaţii lansare torpile
• sistem de comandă asistat de calculator
• instalaţii de bruiaj pasiv
• sisteme de lupta electronică
• 9 sisteme radar
– sistem de propulsie, 4 turbine Rolls-Royce
– elice cu pas variabil
– 4 Diesel generatoare a câte l MW la 450 V/60 Hz/3 faze

Misiuni executate

De la intrarea în serviciul Forţelor Navale Române fregata Regele Ferdinand a executat o serie de misiuni, cele mai importante fiind:
• Operaţia ACTIVE ENDEAVOUR 2005 / Marea Mediterană – a fost prima prezenţă românească în teatrul maritim de operaţii din Marea Mediterană
• CERTEX 2007 / Bulgaria – nava a fost certificată naţional nivel 1 interoperabilitate
• Stagiu SNMG-2 2007 / Marea Mediterană
• NOBLE MIDAS 2007 / Croaţia – nava a fost certificată internaţional nivel 1 interoperabilitate
• Operaţia ACTIVE ENDEAVOUR 2007 / Marea Mediterană
• CERTEX 2008 / Bulgaria – nava a fost certificată naţional nivel 2 interoprabilitate
• SUMMIT-ul NATO / Bucureşti 2008
• NOBLE MIDAS 2008 / Italia – nava a fost certificată internaţional nivel 2 interoperabilitate, acreditare care permite fregatelor tip 22 să participe alături de navele NATO la toate tipurile de misiuni internaţionale.
• Operaţia ACTIVE ENDEAVOUR 2008 / Marea Mediterană
• Operaţia ACTIVE ENDEAVOUR 2010 / Marea Mediterană
• Exerciţiile naţionale: Euxin, Litoral, Pontica, Getica.

Cred ca avem cu ce ne mandri. Sa le dorim militarilor romani vant bun, sa se intoarca sanatosi si ceea ce este cel mai important, TOTI, acasa.

Sursa foto si informatii: navy.ro

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE