sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăIn zona barfeiFara un buget marit substantial, MApN se afla la limita subzistentei

Fara un buget marit substantial, MApN se afla la limita subzistentei

Deputatul George Scutaru, unul din putinii sustinatori ai militarilor, avertiza cu putina vreme in urma ca vor exista probleme importante cu mentenanta si plata utilitatilor daca bugetul ministerului apararii nu va suferi o majorare substantiala.

”Cu un buget de 0,88% din PIB si cu un buget previzionat pentru 2014 de 0.72%, necesarul de inzestrare al fortelor armate romane nu poate fi asigurat. Avem niste programe majore de inzestrare avionul multirol la fortele aeriene, corvetele la fortele navale, programe ce nu pot fi sustinute cu fondurile actuale. Deja ajungem sa nu mai discutam de programe de finantare ci despre mentinerea utilitatilor: bani de curent, de mentenanta.

Presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor. Costica Canacheu afirma ca fortele navale sunt in stare operationala ”cu ceva limitari tehnice”. Este cert ca sunt intarzieri la modernizari si ca in 2011-2014 fortele navale vor desfasura cateva programe pentru prelungirea timpului de viata a navelor cu care sunt inzestrate. In urmatoarea etapa vor avea loc inspectii de o anumita anvergura la navele aflate in operare si pe baza acestor inspectii se vor aloca fonduri pentru modernizarea acestor echipamente.

Ramane de vazut daca actualul guvern va aloca fondurile necesare sustinerii acestor recomandari de minim bun simt si daca militarii vor putea misca ceva in domeniul inzestrarii si al mentenantei tehnicii din dotare.

Avand in vedere ca bugetul Romaniei a fost trecut la capitolul documente clasificate momentan, ramâne de vazut in viitorul apropiat daca acest buget va putea asigura achizitia avionului multirol, mentenanta tehnicii aflate in inzestrarea fortelor navale sau continuarea programului Transportor Blindat pentru Trupe 8×8, program initiat in urma cu doi ani si stagnat momentan din lipsa de fonduri.

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

  1. Banii se fac în economie. Politica trebuie deci să se ocupe de o bună administrare a economiei şi nu de distrugerea ei. Când ai economie, ai şi bani, deci şi armată, educaţie şi sănătate. Tehnică avem destul de multă dar este veche. Ea trebuie conservată, nu aruncată, până când avem cu ce o înlocui. Folosim ce avem deocamdată. Mai bine mai prost decât deloc. Să modernizăm ce avem, să prelungim resursa MiG-urilor, blindatelor şi navelor pe care le mai avem, apoi o să mai vedem ce va mai fi. Crizele aduc războaie provocate întotdeauna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE