joi, noiembrie 30, 2023
AcasăActualitate militaraDorinta ministrului Dusa: primul comandament NATO să fie operaţional în luna...

Dorinta ministrului Dusa: primul comandament NATO să fie operaţional în luna iunie

Ministrul apararii nationale  Mircea Dusa
Ministrul apararii nationale
Mircea Dusa
Prezent la Cluj-Napoca pentru evaluarea Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, ministrul Mircea Duşa a anunţat că îşi doreşte ca primul comandament NATO de comandă şi control din România să fie operaţional în luna iunie, în timp ce al doilea comandament, de divizie, ar urma să fie operaţional în termen de doi ani.

Pregătirea pentru operaţionalizare: evaluări financiare şi tehnice

„România a obţinut la Bruxelles un rezultat deosebit din punct de vedere militar şi al securităţii naţionale după aderarea la NATO. În urma negocierilor purtate vom avea de realizat un comandament de tip NFIU (NATO Force Integration Units), care se realizează în şase state, ţările baltice, Polonia, România şi Bulgaria, şi doua comandamente de divizie, unul în Polonia şi unul în România.

Voi avea o discuţie cu reprezentanţii Statului Major General, deja am început pregătirea pentru operaţionalizarea celor două comandamente şi evaluările financiare şi cele tehnice legate de realizarea lor. Doresc ca undeva până în luna iunie comandamentul de tip NFIU să fie operaţional”, a spus Duşa.

„NFIU este un comandament de comandă-control care asigură planificarea şi operaţionalizarea misiunilor ca, atunci când este nevoie, când e o situaţie de criză, forţele de intervenţie rapidă aprobate să poată interveni în 48 de ore, iar terenul acolo unde intervin să poată fi pregătit de aceste comandamente.

O parte din banii pentru operaţionalizarea primului comandament, cel de tip NFIU, vor fi din bugetul MapN, iar o parte din bani vor fi din fondurile comune ale NATO. Alături de noi, în aceste comandamente vor veni militarii ţărilor partenere din NATO”, a mai afirmat Duşa.

Locatia celor doua comandamente: deocamdata…se analizeaza

„Discutăm deja de aceste locaţii, vom mai vedea cu conducerea Statului Major care sunt cele mai eficiente din punct de vedere militar, dar şi cele mai eficiente din punctul de vedere al cheltuielilor materiale. Este normal ca un comandament să îl avem acolo unde avem deja o structură, unde avem elemente de comandă-control, unde sunt condiţii pentru ca aceste comandamente să funcţioneze”, a spus ministrul Apărării Naţionale.

In concluzie: locatia nu se stie in acest moment, banii vin, partial, dintr-un buget care poate va creste peste doi ani dar…vreau. Nu stiu daca este suficient acest vreau. Un lucru bun este ca exista vointa. Daca ar fi si putinta ar fi perfect. Pana atunci introducem aceasta dorinta la…declaratii politice.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular