Anul acesta a fost pus sub semnul austeritatii de catre Ministerul Apararii Nationale, care a anuntat ca sisteaza programele de inzestrare a Armatei romane si ca aloca banii primiti de la bugetul de stat in special pentru plata obligatiilor salariale. Ingrijorati insa de pericolele la care sunt supusi militarii romani dislocati in teatrele de operatiuni, oficialii ministeriali au alocat, printre degete, in ultimele luni, sume pentru dotarea Armatei. Dotarile precare achizitionate de MApN au fost suplimentate de donatiile facute de armata americana.
Ministerul Apararii Nationale a gasit, in acest an, extrem de putini bani pentru a demara investitii pentru dotarea mili tarilor dislocati in teatrele de operatiuni. La inceputul acestei luni, MApN a in cheiat un contract de furnizare de ter minale satelitare pentru fortele de operatii dislocate in Afganistan, acordul-cadru fiind in valoare de 307.000 de lei fara TVA. Contractul a fost atribuit so cietatii italiano-romane RARTEL, dupa criteriul „pretului cel mai scazut”. La o saptamana de la in cheierea acordului-cadru, MApN a incheiat un contract subsecvent in valoa re de 307.000 de lei fara TVA cu aceeasi com panie, la care de tin actiuni Telespazio SpA si Radioco municatii SA, privind achizitionarea de radiotelefoane. In plus, fara niciun efort financiar din partea statului roman, dar prin bunavointa americanilor, Bata li oanele 811 Manevra „Dragonii Transil vani” si 812 Manevra „Soimii Carpa tilor”, dislocate in pro vin cia Zabul din Afganistan, au primit in fo losinta, in ur ma cu putin timp, primele opt vehicule blindate rezistente la mine si protejate impotriva ambuscadelor (MRAP) Maxx Pro produse de compania americana Navistar.
Reprezentantii Mi nis terului Apararii Nationale au anuntat ca blindatele fac parte dintr-un lot de 60 de vehicule MRAP oferite de Statele Unite ale Ame ricii pentru utilizare de catre trupele romanesti dislocate in Afganistan. Ve hiculele MRAP, echipate complet cu tehnica necesara indeplinirii misiunilor, ofera o mobilitate mai mare, o viteza su perioara de deplasare si posibilitatea an gajarii luptei pentru o perioada mai lun ga. Ar mata Romana a intrat in pose sia ve hi culelor la doar trei zile dupa ce doi mi litari romani din cadrul Bata lio nului 812 Manevra „Soimii Carpatilor” si-au pier dut viata, in Afganistan, dupa ce vehiculul in care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. Cele 60 de masini MRAP vor inlocui au to ve hiculele de teren blindate Hum vee puse la dispozitia compatriotilor nostri de Armata Americana.
In prezent, in Afganistan sunt dis locati 1.663 de mili tari romani, dintre care 1.655 in cadrul mi siunii NATO, ISAF. De la inceputul misiu nilor in Afganistan, 17 militari romani si-au pier dut viata, iar 55 au fost raniti. Analis tul militar Radu Tu dor sustine ca inzes trarea Armatei romane este capitolul care are cel mai mult de suferit in raport cu profesionalismul recunoscut al militarilor romani. Dupa principiul „una calda alta rece”, un proiect legislativ ela borat de Ministerul Apararii Nationale i-ar putea obliga pe toti militarii sa par ti cipe la misiuni in afara tarii. Con form proiectului legislativ, „cadrele militare in activitate au obligatia sa participe la mi siuni in afara teritoriului statului ro man, in functie de cerintele Ministerului Apararii Nationale, pentru indeplinirea obligatiilor asumate de Romania prin conventii si tratate internationale”.
Serviciul Medical Militar de Urgenta
Nu numai militarii care isi desfa soara activitatea peste granita isi pun in orice secunda viata in pericol din cauza dotarilor precare ale Armatei, ci si cei care lucreaza in unitatile din tara, do vada fiind nenumaratele accidente in care au fost raniti sau si-au pierdut viata militari profesionisti in timp ce isi exercitau atributiile zilnice sau in timp ce se antrenau. Accidentul aviatic de la Tuzla in care un avion AN-2 s-a prabusit pro vocand moartea a 12 oameni este doar un singur exemplu. Pentru a limita efectele unor astfel de dezastre, Minis terul Apararii Nationale a infiintat o structura specializata in anuntarea rapi da, inter ventia, acordarea primului aju tor califi cat la fata locului, transportul si asistenta medicala de ur genta pentru personalul aflat in misiune in tara. Re pre zentantii MApN spun ca Serviciul Me dical Militar de Ur genta a fost infiin tat prin ordin al minis trului, pentru a ras punde unei necesitati reale de reali zare.
SMMU va fi inter co nectat la sistemul national medi cal de urgenta, putand fi alertat inclusiv prin ape larea numarului unic de apel de ur genta 112. In prima faza, SMMU va dispune de doua eli cop tere IAR-330 in configuratie MEDEVAC, un avion AN-26 capabil sa execute mi siuni de evacuare aerome di cala, o am bulanta si doua echi pe me dicale de ur genta, precum si Uni tatea de Primiri Urgente din cadrul Spi ta lului Univer sitar de Urgenta Militar Central. Pentru atinge rea capacitatii opera tionale proiectate, mijloacele SMMU se vor com pleta progresiv cu alte elicoptere echi pate in configuratie MEDEVAC, ambulante si echi pe de specialisti, iar in final se vor constitui si vor fi acreditate Com parti mentele de Primiri Urgente in ca drul tuturor spitalelor din reteaua sani tara proprie a MApN.
Bani pentru modernizarea complexurilor antiaeriene GEPARD
Nu doar militarii romani care isi desfasoara activitatea peste granita au beneficiat de „atentia” Ministerului Apararii Nationale. Oficialii guvernamentali au anuntat ca vor face investitii si pentru dotarea si modernizarea unitatilor din tara. MApN a anuntat la inceputul toamnei ca intentioneaza sa continue modernizarea complexurilor antiaeriene de origine germana. „In ceea ce priveste cooperarea tehnico-militara, avem in vedere continuarea operationalizarii si modernizarii complexurilor antiaeriene GEPARD, pe care Fortele Terestre romane le au in dotare”, a declarat ministrul Gabriel Oprea. Programul Gepard a fost initiat in anul 1998 prin hotarare a Consiliului de Achizitii al Ministerului Apararii Nationale, pe baza cerintelor operationale ale Fortelor Terestre, pentru indeplinirea obligatiilor asumate fata de NATO. MApN a achizitionat 18 sisteme GEPARD de la armata Germaniei, in schimbul carora a platit aproape 43 de milioane de euro.
Sursa: financiarul.com