miercuri, februarie 21, 2024
AcasăActualitate militaraComanda Blackseafor la romani.

Comanda Blackseafor la romani.

In cadrul unei ceremonii militare ce a avut loc in Portul Constanta, sambata, 14 august, Romania a preluat comanda Gruparii Navale Blackseafor. Potrivit Ministerului Apararii Nationale, secretarul de stat Viorel Oancea a prezentat mesajul ministrului Gabriel Oprea, in care se arata ca, „sub comanda romaneasca, Grupul Naval de Cooperare Blackseafor are misiunea de a contribui la consolidarea bunelor relatii, prieteniei si increderii reciproce intre statele riverane, prin dezvoltarea cooperarii si interoperabilitatii intre Fortele Navale si, alaturi de alte initiative economice si politice, de a promova securitatea, stabilitatea si cooperarea in regiunea Marii Negre”.

In mesajul sai, ministrul Oprea a subliniat ca, la aproape zece ani de la semnarea Acordului de constituire a Gruparii Navale din Marea Neagra, acest moment reprezinta un element de referinta semnificativ, deopotriva, pentru istoria, prezentul si viitorul Armatei Romaniei. „Numarul de marinari si de nave care au participat la Blackseafor, de la constituirea gruparii si pana in prezent, numeroasele exercitii care au fost efectuate, volumul documentelor elaborate pe parcursul anilor, precum si procedurile standard de operare, exersate temeinic, sunt dovezi concrete ale unei implicari exemplare pentru atingerea telului”, a mai transmis ministrul Gabriel Oprea, in mesajul sau.

Grupul de Cooperare Navala in Marea Neagra Blackseafor este conceput ca o forta care actioneaza „la chemare” si este activat de doua ori pe an, pentru a desfasura exercitii navale. Comanda acestei grupari este asigurata, potrivit protocolului de infiintare, succesiv, de cele sase state riverane Marii Negre care participa cu forte: Bulgaria, Georgia, Romania, Federatia Rusa, Ucraina si Turcia. Asa cum prevede protocolul, Romania a preluat comanda de la Bulgaria. Loctiitorul sefului Statului Major al Fortelor Navale, contraamiralul de flotila Cristea Cucosel, asigura conducerea operationala, iar comandorul Constantin Ciorobea, comandant al Componentei Operationale Navale, conduce gruparea de la bordul fregatei „Marasesti”. In perioada 16-30 august, fregata „Marasesti” (Romania), fregata „Salihreis” (Turcia), nava de debarcare desant „Yamal” (Federatia Rusa) si navele dragoare „Cherkasy” (Ucraina) si „Priboy” (Bulgaria) vor executa exercitii pe mare si vor face escale in porturile Varna (Bulgaria) si Sevastopol (Ucraina).

Sursa: observator.ro

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE