joi, noiembrie 30, 2023
AcasăActualitate militaraClaudiu Constantin Vulpoiu a fost avansat la gradul de sublocotenent post-mortem

Claudiu Constantin Vulpoiu a fost avansat la gradul de sublocotenent post-mortem

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a plutonierului-major Claudiu Constantin Vulpoiu, care şi-a pierdut viaţa în timpul executării unei misiuni de luptă în teatrul de operaţii din Afganistan inaintand totodata Preşedintelui României propunerea de decorare a ofiţerului post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Ministrul Dusa a transmis un mesaj de condoleante dispunand ca astazi, 31 martie, la ora 08.00, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional sa fie organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru eroul căzut la datorie.

Mesajul de condoleanţe al ministrului apărării naţionale, Mircea Duşa

Sunt profund îndurerat de moartea plutonierului-major Claudiu Constantin Vulpoiu, căzut la datorie în Afganistan. Pierderea vieţii sale ne aduce aminte, încă o dată, că Afganistanul rămâne cel mai complex şi mai periculos loc din lume. Suntem alături de familia eroului Claudiu Constantin Vulpoiu, greu încercată de această tragică pierdere. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Gândurile noastre se îndreaptă, în aceste momente şi către camarazii de arme răniţi în tragicul incident, pentru a căror sănătate ne rugăm.

Si presedintele Basescu a transmis un mesaj de condoleante:

„Am aflat cu durere, azi-dimineață, vestea încetării din viaţă a plutonierului-major Claudiu-Constantin Ștefan Vulpoiu, în timpul unei misiuni de patrulă desfășurată duminică, 30 martie a.c, în Afganistan.Plutonierul-major Claudiu-Constantin Ștefan Vulpoiu şi-a servit ţara cu devotament şi curaj înscriindu-se, astfel, în rândul eroilor care, cu onoare, și-au dat viața servind sub drapelul național. În aceste momente de tristețe, îmi exprim solidaritatea cu familia eroului Claudiu-Constantin Ștefan Vulpoiu şi transmit sincerele mele condoleanţe.

Transmit, de asemenea, multă sănătate militarilor răniți în aceeași misiune de patrulă și doresc să le asigur pe familiile acestora că militarii vor primi cele mai bune îngrijiri medicale.”

Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu a decedat, iar sublocotenentul Ionuţ Alin Marinescu, plutonierul-major Florin Ionel Murărescu şi caporalii clasa a III-a Marius Cristian Cănuci, Marius Bogdan Radu şi Eugen Valentin Pătru au fost răniţi, în Afganistan, în dimineaţa zilei de duminică, 30 martie, în urma unui atac sinucigaş cu un autovehicul încărcat cu exploziv care a intrat direct în maşina de luptă.

Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu avea 35 de ani, era angajat al Ministerului Apărării Naţionale din 2001, căsătorit, un copil. A mai participat la şase misiuni externe, în Afganistan şi Irak.

Militarii români, din Batalionul Manevră dislocat în provincia Zabul, executau o misiune de patrulare, cu trei maşini de luptă MRAP (rezistente la mine şi protejate împotriva ambuscadelor – Mine-Resistant Ambush Protected), pe autostrada A1, la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operaţională înaintată Mescall.

În urma atacului, militarilor li s-a acordat primul ajutor şi au fost transportaţi cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul din Kandahar.

În Afganistan, în acest moment, sunt dislocaţi aproximativ 1.000 de militari. Din 2002, de când România participă la reconstrucţia acestei ţări, 23 de militari au căzut la datorie, iar alţi aproximativ 130 au fost răniţi în acest teatru de operaţii.

Până acum, Armata României a pierdut 26 de militari în toate teatrele de operaţii la care au participat şi alţi peste 140 au fost răniţi. Din 1991, aproximativ 40.000 de militari au fost dislocaţi în diferite zone de conflict pentru a participa la misiuni de menţinere a păcii.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular