vineri, septembrie 20, 2024
AcasăActualitate militaraCERCUL MILITAR NATIONAL, REPER CULTURAL AL CAPITALEI SI AL TARII

CERCUL MILITAR NATIONAL, REPER CULTURAL AL CAPITALEI SI AL TARII

Istoria Cercului Militar National dateaza din 15 decembrie 1876, cand s-a infiintat sub denumirea de Cercul Militar al Ofiterilor din Garnizoana Bucuresti. Ulterior, in 1899 este ales proiectul pentru constructia Palatului Cercului Militar, elaborat de arhitectul Dimitrie Maimarolu, o personalitate marcanta in domeniu. Constructia palatului a inceput la 1911 si a fost inaugurata in mod oficial si solemn la 4 februarie 1923.

De vorba cu domnul col. Cristian Leonard Dorca,directorul Cercului Militar National
Col.Cristian Leonard Dorca
De-a lungul timpului, Palatul Cercului Militar National, si-a pastrat valorile artistice si elementele creative, fiind unul dintre reperele culturale nationale. La vremea inaugurarii Palatului, cotidianul Universul aprecia ca: “Unul dintre cele mai frumoase palate ce impodobesc Capitala e, fara indoiala, Cercul Militar. Toti streinii, in special francezi, au spus ca Franta nu se poate inca mandri cu un asemenea palat pentru militari, in felul acestuia de la noi.” Ca o chintesenta cultural-istorica a vremii, si acum, Palatul impresioneaza prin elementele sale de arhitectura clasica, imbinate armonios cu detalii plastice de factura moderna.

Despre ceea ce inseamna viata culturala pe care o genereaza si gazduieste, despre spiritul profund artistic al Cercului Militar National, dar si despre, cat de frumoasa si provocatoare este functia de conducere a unei asemenea institutii, a avut amabilitatea sa ne vorbeasca domnul col. Cristian Leonard Dorca, directorul Cercului Militar National.

“Nu este usor sa gestionezi activitatea unei institutii de prestigiu, pentru ca a-i mentine identitatea si continuitatea valorica inseamna sa-ti focalizezi eforturile pentru pastrarea intacta a patrimoniului. De asemenea, este necesar sa ai permanent in vedere cresterea capacitatii de organizare la cel mai inalt nivel a actiunilor de reprezentare si protocol pentru demnitarii romani si straini, precum si identificarea si organizarea de activitati in plan cultural-educativ, artistic, stiintific, sportiv si de entertainment intr-un mediu reconfortant, cu mare impact asupra completarii educatiei militare si nu numai.

In prezent, Cercul Militar National este locul privilegiat si preferat al elitei militare unde se imbina armonios istoria, arta, stiinta, cultura si alte izbanzi ale spiritului spre innobilarea sufletului. Daca vreti, noi veghem ca institutia Cercului Militar National sa fie cea dintai care da stralucire imaginii Armatei Romaniei. Este important ca personalul nostru a inteles foarte bine faptul ca profesionalismul si integritatea institutionala trebuie sa fie indatoriri primordiale. Ei trebuie sa vegheze la pastrarea valorilor patrimoniale, dar si a celor morale, daca avem in vedere tot ceea ce ne-au lasat ca zestre inaintasii nostri.

Sunt foarte multe elemente, pe langa cele strict organizatorice, de mentinere si conservare a acestui edificiu cultural si monumental. Vorbind despre aspectul interior si exterior al cladirii Cercului Militar National, putem spune ca se armonizeaza intr-o simbioza artistica perfecta. Pentru ca acest lucru sa dainuie in timp este nevoie permanent de restaurari si renovari, care sa pastreze integritatea artistica de care vorbeam. Speram ca in viitorul apropiat sa demaram lucrarile de renovare la fatada, luand in considerare faptul ca din 1988 nu s-a mai realizat acest lucru. In interior, incaperile impunatoare, realizate in motive artistice si tonalitati diferite, elementele decorative, tablourile – adevarate opere de arta – covoarele si mobilierul de mare valoare – totul slujind ideii de frumos – sunt foarte bine conservate si intretinute, gratie personalului Cercului Militar National care a inteles ca trebuie sa faca fata unui asemenea ritm.

Fara falsa modestie, pot sa afirm ca este o mandrie pentru noi ca suntem implicati intr-o asemenea activitate de gestionare, conservare si valorificare a unui patrimoniu cultural artistic care ne face cinste ca natiune, fiind un edificiu reprezentativ pentru Romania. Delegatiile straine care ne-au trecut pragul au fost de-a dreptul impresionate de generozitatea si frumusetea cladirii. Palatul impresioneza prin monumentalitatea edificiului si frumusetea formelor sale arhitecturale, exteriorul fiind comparat cu cel al operei din Paris, ca o confirmare, in plus, a influentei franceze asupra arhitecturii romanesti. Punerea in valoare a edificiului este conturata de spatiul deschis ce il inconjoara si de esplanada din fata sa. Ca o adevarata si incontestabila capodopera arhitecturala, cladirea Cercului Militar National dispune de doisprezece sali somptuoase destinate activitatilor oficiale si protocolare, evenimentelor culturale, balurilor, simpozioanelor, sesiunilor de comunicari, lansarilor de carte, conferintelor nationale si internationale, forumurilor academice sau de business, cursurilor, aniversarilor, expozitiilor, evenimentelor de familie si altor manifestari, iar in zona dinspre bulevardul Regina Elisabeta functioneaza Biblioteca Militara Nationala.

Cu riscul de a ma repeta, vreau sa subliniez ca toate salile si incaperile sunt ambientate cu opere de arta, unele apartinand patrimoniului national, precum si cu lucrari din colectia proprie, semnate de cei mai valorosi artisti plastici contemporani care au expus pe simezele Galeriei Artelor a Cercului Militar National.

In aceste conditii, managementul aplicat trebuie sa fie unul responsabil si judicios pentru ca nu poti pastra aceasta zestre artistica la adevarata valoare fara resurse financiare. De aceea trebuie sa acoperim valoric toate actiunile prevazute de intretinere si plati curente – energie electrica, apa, gaze etc. Cu siguranta ca si activitatea Cercului Militar National este afectata de situatia economico-financiara, cu atat mai mult ca veniturile cele mai importante ale institutiei provin din inchirierea de spatii pe o perioada determinata. Speram ca la nivelul conducerii Ministerul Apararii Nationale sa se intreprinda masurile eficiente pentru ca toate structurile de cultura sa poata face fata prezentei crize.

In ceea ce ma priveste, pot spune ca mi-am respectat programul de management si ca toate proiectele majore propuse sunt in grafic. Astfel, am initiat in acest an sarbatorirea la fiecare 4 februarie a Zilei Palatului Cercului Militar National – Sala de Marmura; am infiintat Clubul Eminescian in ianuarie 2009, primului club din istoria armatei romane a Colectionarilor de medalii Eminescu; am realizat o sala dedicata poetului nostru national, inaugurala pe 15 iunie a.c.; am demarat relansarea noului site al Cercului Militar National, care va cuprinde si un tur virtual al Palatului, pe care il vom inaugura pe 15 decembrie a.c. De asemenea, avem in vedere pana la 4 februarie 2011 dezvelirea unei placi monumentale care sa ateste faptul ca pe locul Palatului s-au aflat biserica si manastirea Sarindar; anual, pe 13 iunie, vom organiza intalnirea artistilor plastici care au contribuit la realizarea Galeriei de Arta Contemporana a Cercului Militar National; ne dorim initierea unor scoli de vara ale Cercului Militar National, prima avand loc anul trecut; vom realiza un album foto si o monografie intregita a Cercului Militar National, care sa cuprinda istoria institutiei si a palatului, cu ocazia evenimentului de sarbatorire a 135 de la infiintare, in decembrie 2011; vom realiza, in viitorul apropiat, dezbateri si conferinte cu reprezentantii armatei, participanti in teatre de operatii sau in comandamentele aliate sau de coalitie, pe teme de interes public.

Asadar, pentru a va edifica asupra activitatii noastre va invit sa vizitati Cercul Militar National, in ziua de 25 octombrie, de Ziua Armatei, cand Palatul isi va deschide portile publicului larg. Totodata, prin intermediul dumneavoastra, al revistei Business Press, lansez oficial invitatia de a fi alaturi de noi la sarbatorirea a 135 de ani de la infiintarea Cercului Militar National, peste un an, la 15 decembrie 2011.”

Sursa: businesspress.ro

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE