joi, februarie 22, 2024
AcasăActualitate militaraExterneCaporalul Olteanu, o noua victima a insurgentilor talibani.

Caporalul Olteanu, o noua victima a insurgentilor talibani.

Dispozitive Explozive Improvizate
Marţi, 27 septembrie, în jurul orei 15.00, caporalul Cătălin-Cristian Olteanu din Batalionul 495 Manevră, aflat în misiune în Provincia Zabul din Afganistan, a fost rănit în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat (DEI) se arata intr-un comunicat al MApN.

Caporalul Cătălin-Cristian Olteanu executa cercetarea terestră a unui obiectiv, in timpul unei misiuni de patrulare, când a fost atacat cu un DEI. Militarului i-au fost acordate îngrijiri medicale în spitalul din Baza Lagman, fiind ulterior transportat la spitalul militar din Kandahar pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate. Starea militarului este stabilă.

Acest incident este al doilea din luna aceasta. Va reamintim ca in dimineaţa zilei de 7 septembrie, caporalul Ion Lucian Leustean, militar român din cadrul Batalionului 2 Manevră, a fost rănit în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat (DEI), in aceleasi conditii ca si caporalul Olteanu.

Din pacate, MApN-ul lasa loc de interpretari nespunand nici in acest caz absolut nimic despre situatia medicala si ranile pe care le are militarul.

Ce este DEI-ul(Dispozitiv Exploziv Improvizat) sau IED-ul (Improvised Explosive Device), asa cum este cunoscut de militarii romani?

Toate pierderile Armatei Române în Afganistan au fost cauzate de aşa-numitele IED-uri (dispozitiv exploziv improvizat).

DEI-ul este un dispozitiv exploziv construit artizanal şi utilizat în alte moduri decât cele obişnuite. De cele mai multe ori este confecţionat din explozivi militari convenţionali, de obicei proiectile de artilerie de diferite calibre la care se ataşează un detonator.

IED-urile sunt utilizate în acţiuni teroriste, dar şi în acţiuni de război neconvenţional, în special în războiul de gherilă şi acţiuni de comando. În perioada 2003-2010, în timpul războiului din Irak , IED-urile au fost folosite pe scară largă împotriva forţelor alianţei conduse de SUA, cauzând aproximativ 60% din decesele coaliţiei din Irak.

În Afganistan folosirea acestor dispozitive de către grupurile insurgente ale talibanilor, a cauzat până în prezent peste 70% din pierderile umane ale forţelor internaţionale.

Termenul IED a fost folosit pentru prima dată de către Armata Britanică în 1970, în urma utilizării de către IRA a unor bombe fabricate din îngrăşăminte chimice agricole, azotat de amoniu în special, amestecat cu rumeguş şi motorină la care era adăugat o anumită cantitate de Semtex pentru creşterea puterii explozive. Erau controlate de la distanţă, explozia fiind declanşată electric.

Nu ne ramane decat sa-i dorim militarului nostru insanatosire grabnica si sa-si reia activitatea alaturi de colegii sai.

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

  1. daca tot ati scris un articol asa de frumos documentati-va putin inainte de a scrie.. Fogaras, Samoila, Covrig au murit in urma atacurilor cu armament de infanterie(saf)….oricum interesant articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE