duminică, iulie 14, 2024
AcasăActualitate militaraExterneCaporalul Ion-Lucian Leuştean ranit in timpul unei misiuni in Afganistan

Caporalul Ion-Lucian Leuştean ranit in timpul unei misiuni in Afganistan

Militari romani in Afganistan
În dimineaţa zilei de miercuri, 7 septembrie, caporalul Ion Lucian Leustean, militar român din cadrul Batalionului 2 Manevră, a fost rănit în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat (DEI).

Caporalul executa cercetarea terestră a unui obiectiv, in timpul unei misiuni de patrulare in provincia Zabul din Afganistan, când un DEI (Dispozitiv Exploziv Improvizat) a fost dtonat de catre insurgentii talibani.

Militarului i s-a acordat pe loc primul ajutor, după care a fost transportat de urgenţă cu un elicopter de evacuare medicală (MEDEVAC), la spitalul militar din Baza Lagman pentru intervenţii chirurgicale şi tratament de specialitate.

1.800 de militari romani in Afganistan

Romania si-a inceput participarea la procesul de stabilizare a Afganistanului din 2002 cand s-a alaturat coalitiei conduse de SUA. Dupa preluarea de catre NATO a operatiei ISAF in 2003, Romania si-a sporit gradual contributia cu trupe.

Cei aproximativ 1.800 de militari romani prezenti in teatrul de operatii din Afganistan contribuie la realizarea obiectivelor NATO in Afganistan de sprijinire a extinderii si exercitarii autoritatii guvernului afgan pe tot teritoriul tarii si de furnizare a climatului de securitate necesar pentru activitatile de stabilizare si reconstructie.

Prezenta ANA (Armata Nationala Afgana) se face simtita acum in aproape fiecare provincie, actionand in cooperare cu fortele NATO/ISAF/PRT in misiuni specifice de patrulare dar si cu fortele locale de politie pentru sprijinul actiunilor acestora din urma. Nivelul de pregatire si echipare nu permite inca unitatilor ANA sa execute misiuni majore fara asistenta fortelor de coalitie, mai ales la nivel mai mare de batalion.

Prezentul incident s-a produs pe fondul intensificarii actiunilor insurgente pe tot teritoriul Afganistanului, luna august 2011 fiind luna cu cele mai multe victime in randul militarilor americani (66) , potrivit CNN.

Din 2002 până acum 19 militari şi-au pierdut viaţa în teatrul de operaţiuni din Afganistan şi alţi 58 au fost răniţi.

Poate MApN ne spune intr-un viitor comunicat si care sunt ranile militarului, starea in care acesta se afla…. pentru ca…….ne pasa.

RELATED ARTICLES

2 COMENTARII

  1. Pacat era un baiat de nota 1000 era prieten coleg de liceu, cine stie si poate sa imi dea mai multe informati despre el as fi foarte recunoscator. Stiu doar ca l-au adus de la nemti si e la noi in romania internat intr-un spital(nu stiu care ) si in ce stare e .
    Va rog cine stie mai multe informatii imi poate lasa un e-mail la adresa neamntzu_19@yahoo.com.
    va multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE