marți, iulie 23, 2024
AcasăActualitate militaraExterneBatalionului 495 Infanterie ”Căpitan Ştefan Şoverth” raporteaza misiune indeplinita!

Batalionului 495 Infanterie ”Căpitan Ştefan Şoverth” raporteaza misiune indeplinita!

Militari romani in Afganistan
Cu un bilant de peste 3.600 misiuni cu grad ridicat de risc implicand actiuni de cercetare-supraveghere, de anihilare a dispozitivelor explozive improvizate şi a atacurilor insurgenţilor, dintre care aproximativ 2.400 misiuni de luptă debarcate, cei aproximativ 600 de militari ai batalionului 495 Infanterie Căpitan Ştefan Şoverth raporteaza misiune indeplinita dupa cele şase luni de misiune petrecute in teatrul de operatii din Afganistan.

”Vă primim cu onorul cuvenit unor ostaşi de valoare, adevăraţi patrioţi, care, în cel mai dificil teatru de operaţii al momentului – Afganistan, aţi demonstrat încă o dată că militarii români îşi merită pe deplin respectul şi aprecierea de care se bucură în faţa lumii întregi. Sunteţi cei mai buni ambasadori ai imaginii ţării noastre în lume şi sunteţi oamenii de care România este mândră. Prezenţa dumneavoastră în teatrul de operaţii din Afganistan, alături de celelalte structuri ale Armatei României, constituie parte a răspunsului ferm pe care România îl dă solicitării Alianţei Nord-Atlantice pentru continuarea efortului de asigurare a securităţii şi de stabilizare a Afganistanului. Ne-am onorat astfel angajamentul şi ne-am ridicat la înălţimea statutului de furnizor activ de securitate”, a spus ministrul Apărării, prezent la ceremonia de repatriere.

”Mărturisesc că m-am bucurat să aflu că militarii români sunt respectaţi şi apreciaţi de locuitorii Afganistanului, în special datorită celor 52 de proiecte dezvoltate în sprijinul comunităţii locale. Toate aceste eforturi au fost remarcate inclusiv de comandanţii structurilor ISAF sub conducerea cărora aţi acţionat şi v-au adus şi au adus României cuvinte de apreciere din partea înalţilor oficiali NATO”, a subliniat Oprea.
In discursul sau ministrul nu a uitat ca batalionul are un ranit, caporalul Ion Lucian Leuştean, care a fost grav rănit pe 7 septembrie 2011 şi care se află internat la Spitalul Militar Central ”Dr. Carol Davila” şi a dat asigurări tuturor că împreună cu echipa medicală ministerul depune toate eforturile pentru îmbunătăţirea stării sale de sănătate: ”Facem tot ce este omeneşte posibil pentru recuperarea sa. Încă de la începutul mandatului am spus că siguranţa militarilor care acţionează în teatrele de operaţii reprezintă prima mea grijă ca ministru al Apărării Naţionale. Mai mult decât oriunde, misiunile din Afganistan implică pericole şi riscuri majore. Ştiu că aţi trecut prin momente dificile şi apreciez că aţi reuşit să le depăşiţi, încheind astfel cu succes misiunea care v-a fost încredinţată”, a spus Gabriel Oprea.

”Aţi acţionat cu deplină responsabilitate şi profesionalism în misiunea din teatrul de operaţii şi aţi dat dovadă de corectitudine în relaţiile cu partenerii şi aliaţii noştri. România este mândră de dumneavoastră şi, în numele tuturor camarazilor noştri, în numele tuturor românilor, vă transmit astăzi toate felicitările care se cuvin celor care servesc cu credinţă şi onoare Patria sub drapelul tricolor”, le-a transmis ministrul militarilor batalionul 495 Infanterie Căpitan Ştefan Şoverth.

In premieră pentru armata română , batalionul a executat si misiuni de angajare a populaţiei feminine din zonă.
„La nivelul batalionului a funcţionat o echipă de angajare a femeilor afgane şi aceste fete – ofiţeri, subofiţeri, gradaţi profesionişti din cadrul batalionului – au angajat comunităţile locale din sate, au reuşit să pătrundă în casele familiilor afgane”, a declarat comandantul Batalionului, locotenent-colonelul Dorin Toma.”Am executat activităţi legate de asistenţa medicală, am executat activităţi de a învăţa diferite meserii, am încercat să culegem şi informaţii interacţionând cu populaţia feminină în legătură cu situaţia de securitate din zona respectivă, cu nevoile comunităţii locale”, a spus el.
O tanara locotenenta, implicată în acţiunile de angajare a populaţiei feminine, a explicat că „a fost o noutate şi pentru batalion şi pentru armata română”. „Am colaborat cu armata şi cu poliţia afgană în executarea acestor misiuni. Am reuşit să angajăm populaţia, să trecem de vălul pe care prin tradiţie îl poartă femeile afgane. Am descoperit o lume extraordinară. Ne-au primit cu curiozitate, cu emoţie, cu deschidere”, a spus ea.
„Am fost şi la şcoala de fete, şi în case şi am întrebat, de exemplu, dacă au probleme de sănătate. Bineînţeles că aveau probleme de sănătate. Le-am spus că spitalul din zonă se redeschisese. Nu ştiau despre acest lucru. Le-am spus că Guvernul afgan oferă prin intermediul spitalului medicamente şi consultaţii. La fel, am derulat un program CIMIC de acordare de ajutoare umanitare pentru fetele de la şcoala din oraşul în care am avut baza. Împreună cu echipa CIMIC am dus alimente. În primul rând, am vrut să comunicăm, pentru că era o barieră între noi şi ele, având în vedere că reprezintă 51% din populaţia afgană”, a povestit ea.

Nu ne ramane decat sa le dorim militarilor Batalionului 495 Infanterie ”Căpitan Ştefan Şoverth” bun venit printre cei dragi si sa-i asiguram de tot respectul nostru pentru curajul si eroismul cu care si-au indeplinit misiunea in una din cele mai fierbinti zone din lume: Afganistan.

RELATED ARTICLES

2 COMENTARII

  1. Adrian, in momentul in care Catalin Olteanu a fost ranit, am scris un articolas pe aceasta tema: http://roarmy.ro/eveniment/2011/09/caporalul-olteanu-noua-victima-insurgentilor-talibani/ .

    Din pacate, la alte detalii despre evolutia ulterioara a starii de sanatate nu am avut acces si nici nu ne-a fost trimisa o solicitare din partea cuiva de a mediatiza situatia acestuia. Tot ceea ce putem face noi, un simplu blog sustinut doar de doua persoane, este sa dam publicitatii cazul, asa cum am facut in situatia plt.Boc Florin: http://roarmy.ro/eveniment/2012/02/plutonierul-florin-boc-nevoie-de-sprijinul-tau/#more-1801

    Este foarte curios ceea ce spui, intrucat exista la nivelul SMG o asociatie ce are drept scop sprijinirea acestor cazuri, prioritate avand din cate stim noi, ranitii din teatrele de operatii.

    Ar fi interesant de aflat mai multe detalii…..

  2. batalionul nu a avut doar un ranit in afghanistan. ar fi bine sa ii specificati pe toti. mai ales pe catalin olteanu ca si-a pierdut un ochi si de atatea luni se zbate sa obtina o proteza si sistemul nostru nu il ajuta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE